Marmelade

2. del

Figova marmelada s pomarančami

Potrebujemo: 1,5 kg svežih fig (smokev), 80 dag sladkorja, 4 pomaranče in 1 vrečko želina za marmelade.

Fige očistite, olupite (pazite, da z lupino ne režete mesnatega dela) in zrežite na manjše koščke. Pomaranče olupite, vključno s tanko belo podkožico, potem pa jih zrežite na centimeter velike koščke. Vse skupaj stresite v lonec, dodajte sladkor in želin, premešajte ter vse skupaj pustite stati nekaj ur. Zmes zavrite, kuhajte pol ure ter odstranite peno in marmelado takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Jabolčni žele s timijanom

Potrebujemo: 1 kg kislih jabolk, sveže stisnjen sok 1 limone, 80 dag sladkorja in 2 vejici svežega timijana.

Jabolka dobro operite in jih z olupkom in peščiščem vred narežite na krhlje. stresite jih v lonec, pokapljajte z limoninim sokom, zalijte s 7 dl vode, zavrite in kuhajte 15 minut. Kuhana jabolka stresite na cedilo z gazo in pustite čez noč, da se odtečejo. Izmerite 1 l tekočine, dodajte sladkor in timijanove lističe ter zavrite. Na močnem ognju kuhajte 15 minut, odstranite peno in žele takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladi.

Kakijeva marmelada

Potrebujemo: 2 kg zrelih kakijev, 1 jabolko, 1 kg sladkorja, 2 stroka vanilije in 0,5 dl ruma.

Kakije operite in neolupljene grobo narežite ter sproti odstranite morebitne peške. Dodajte oprano, olupljeno in na kocke narezano jabolko, vse skupaj zavrite, kuhajte 10 minut in pretlačite skozi cedilo. Pretlačeni zmesi dodajte sladkor, stroka vanilije in rum. Zmes zavrite, jo kuhajte 20 minut, odstranite peno ter vanilijo in marmelado takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladi.

Čokoladna marmelada

Potrebujemo: 50 dag temne čokolade z vsaj 50 % kakava, 1 kg jabolk, 1 strok vanilije in 80 dag sladkorja.

Jabolka olupite, narežite na kocke, zalijte s pol litra vode, dodajte sladkor ter razpolovljen strok vanilije in jih na močnem ognju kuhajte 15 minut. Dodajte nalomljeno čokolado in med nenehnim mešanjem kuhajte brez vrenja, dokler se čokolada ne stopi. Ko je zmes enotna in gladka, jo odstavite in pustite ohlajati pol ure. Potem marmelado še enkrat premešajte, odstranite vanilijo in jo nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladi.

Džem iz citrusov z vanilijo in sivko

Potrebujemo: 50 dag na kocke narezanih pomarančnih režnjev, 25 dag na kocke narezanih limoninih režnjev, 25 dag na kocke narezanih grenivkinih režnjev, 1 kg sladkorja, 1 strok vanilije, nekaj sivkinih cvetov in 1 vrečko želina za marmelade.

V loncu zavrite 1 l vode, dodajte sivkine cvetove, odstavite in pustite stati 20 minut. Precedite skozi gosto cedilo, dodajte citruse, sladkor in strok vanilije, zavrite ter kuhajte pol ure. Odstranite peno ter vanilijo in marmelado takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladi.

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žiri / četrtek, 1. julij 2021 / 09:38

Trije občinski nagrajenci

V Kulturnem središču Stare Žiri so minuli četrtek pripravili slavnostno sejo ob prazniku Občine Žiri in podelili letošnja občinska priznanja.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 9. september 2008 / 07:00

Dvajset let Hladnega piva

Zasedba Hladno pivo bo 20-letnico delovanja slovesno obeležila tudi pri nas.

Prosti čas / torek, 9. september 2008 / 07:00

Petkova vročica noči

V petek bo v Izbruhovem kulturnem bazenu največja 80`s Party v Kranju doslej. Večer so poimenovali Friday Night Fever.

Kranj / torek, 9. september 2008 / 07:00

Ceneje je z vlakom

Dijaki lahko tako pri prevozih z avtobusi kot z vlaki izkoristijo številne ugodnosti.

Gospodarstvo / torek, 9. september 2008 / 07:00

Načrt za obnovo poškodovanih gozdov

Kranj - V julijskih neurjih je bilo v Sloveniji poškodovanih 14.400 hektarjev gozdov, popolnoma uničenih pa nad 600 hektarjev. Na Gorenjskem je bilo največ škode v gozdovih na ob...

Gospodarstvo / torek, 9. september 2008 / 07:00

Razpis vnovič odprli

Kranj - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v torek opolnoči prenehalo sprejemati vloge za javni razpis za pomoč nekdanjim pridelovalcem sladkorne pese (teh je b...