Marmelade

2. del

Figova marmelada s pomarančami

Potrebujemo: 1,5 kg svežih fig (smokev), 80 dag sladkorja, 4 pomaranče in 1 vrečko želina za marmelade.

Fige očistite, olupite (pazite, da z lupino ne režete mesnatega dela) in zrežite na manjše koščke. Pomaranče olupite, vključno s tanko belo podkožico, potem pa jih zrežite na centimeter velike koščke. Vse skupaj stresite v lonec, dodajte sladkor in želin, premešajte ter vse skupaj pustite stati nekaj ur. Zmes zavrite, kuhajte pol ure ter odstranite peno in marmelado takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Jabolčni žele s timijanom

Potrebujemo: 1 kg kislih jabolk, sveže stisnjen sok 1 limone, 80 dag sladkorja in 2 vejici svežega timijana.

Jabolka dobro operite in jih z olupkom in peščiščem vred narežite na krhlje. stresite jih v lonec, pokapljajte z limoninim sokom, zalijte s 7 dl vode, zavrite in kuhajte 15 minut. Kuhana jabolka stresite na cedilo z gazo in pustite čez noč, da se odtečejo. Izmerite 1 l tekočine, dodajte sladkor in timijanove lističe ter zavrite. Na močnem ognju kuhajte 15 minut, odstranite peno in žele takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladi.

Kakijeva marmelada

Potrebujemo: 2 kg zrelih kakijev, 1 jabolko, 1 kg sladkorja, 2 stroka vanilije in 0,5 dl ruma.

Kakije operite in neolupljene grobo narežite ter sproti odstranite morebitne peške. Dodajte oprano, olupljeno in na kocke narezano jabolko, vse skupaj zavrite, kuhajte 10 minut in pretlačite skozi cedilo. Pretlačeni zmesi dodajte sladkor, stroka vanilije in rum. Zmes zavrite, jo kuhajte 20 minut, odstranite peno ter vanilijo in marmelado takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladi.

Čokoladna marmelada

Potrebujemo: 50 dag temne čokolade z vsaj 50 % kakava, 1 kg jabolk, 1 strok vanilije in 80 dag sladkorja.

Jabolka olupite, narežite na kocke, zalijte s pol litra vode, dodajte sladkor ter razpolovljen strok vanilije in jih na močnem ognju kuhajte 15 minut. Dodajte nalomljeno čokolado in med nenehnim mešanjem kuhajte brez vrenja, dokler se čokolada ne stopi. Ko je zmes enotna in gladka, jo odstavite in pustite ohlajati pol ure. Potem marmelado še enkrat premešajte, odstranite vanilijo in jo nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladi.

Džem iz citrusov z vanilijo in sivko

Potrebujemo: 50 dag na kocke narezanih pomarančnih režnjev, 25 dag na kocke narezanih limoninih režnjev, 25 dag na kocke narezanih grenivkinih režnjev, 1 kg sladkorja, 1 strok vanilije, nekaj sivkinih cvetov in 1 vrečko želina za marmelade.

V loncu zavrite 1 l vode, dodajte sivkine cvetove, odstavite in pustite stati 20 minut. Precedite skozi gosto cedilo, dodajte citruse, sladkor in strok vanilije, zavrite ter kuhajte pol ure. Odstranite peno ter vanilijo in marmelado takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladi.

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 9. november 2010 / 07:00

Kriminalisti na Gorenjskem izvajajo hišne preiskave

Večje število policistov in kriminalistov na območju Policijske uprave Kranj izvaja hišne preiskave zaradi sumov kaznivih dejanj zoper uradno dolžnost in javna pooblastila, so sporočili z omenjene pol...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 18. november 2015 / 12:13

Četrt stoletja kasneje

Pred 25 leti so se v Poljčah člani tedanje vlade in poslanci koalicije Demos odločili, da bo referendum o odločitvi za samostojno državo 23. decembra 1990. So se Slovencem tedanje sanje ur...

Škofja Loka / sreda, 18. november 2015 / 12:09

Nov prostor Studia Miklavc

V Studiu Miklavc v Škofji Loki so prvi petek v novembru zaznamovali z dvema dogodkoma – prvim dnevom izida poštne znamke z motivom tekmovalnega čevlja za tek na smučeh Alpina ESK PRO, ki so ga oblikov...

Kranj / sreda, 18. november 2015 / 12:06

Sedem desetletij izobraževanja

S svečano akademijo v Kongresnem centru Brdo so v ponedeljek zaznamovali sedemdesetletnico Šolskega centra Kranj. Ob jubileju jih je že dopoldne obiskal predsednik republike Borut Pahor, ki si je vzel...

Gospodarstvo / sreda, 18. november 2015 / 12:02

Ujme »sekajo« po svoje

V gozdnogospodarski enoti Mežakla so v minulih desetih letih zaradi naravnih ujm posekali dve petini lesa več, kot so načrtovali. V zavodu za gozdove dajejo v načrtu za naslednje desetletno obdobje po...

Gospodarstvo / sreda, 18. november 2015 / 12:02

Cene kmetijskih in gozdnih zemljišč

Kranj – Po podatkih geodetske uprave se je število prodaj kmetijskih in gozdnih zemljišč v letošnjem prvem polletju v primerjavi z lanskim prvim polletjem opazno zmanjšalo – pri kmetijskih zemljišč...