Marmelade

2. del

Figova marmelada s pomarančami

Potrebujemo: 1,5 kg svežih fig (smokev), 80 dag sladkorja, 4 pomaranče in 1 vrečko želina za marmelade.

Fige očistite, olupite (pazite, da z lupino ne režete mesnatega dela) in zrežite na manjše koščke. Pomaranče olupite, vključno s tanko belo podkožico, potem pa jih zrežite na centimeter velike koščke. Vse skupaj stresite v lonec, dodajte sladkor in želin, premešajte ter vse skupaj pustite stati nekaj ur. Zmes zavrite, kuhajte pol ure ter odstranite peno in marmelado takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Jabolčni žele s timijanom

Potrebujemo: 1 kg kislih jabolk, sveže stisnjen sok 1 limone, 80 dag sladkorja in 2 vejici svežega timijana.

Jabolka dobro operite in jih z olupkom in peščiščem vred narežite na krhlje. stresite jih v lonec, pokapljajte z limoninim sokom, zalijte s 7 dl vode, zavrite in kuhajte 15 minut. Kuhana jabolka stresite na cedilo z gazo in pustite čez noč, da se odtečejo. Izmerite 1 l tekočine, dodajte sladkor in timijanove lističe ter zavrite. Na močnem ognju kuhajte 15 minut, odstranite peno in žele takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladi.

Kakijeva marmelada

Potrebujemo: 2 kg zrelih kakijev, 1 jabolko, 1 kg sladkorja, 2 stroka vanilije in 0,5 dl ruma.

Kakije operite in neolupljene grobo narežite ter sproti odstranite morebitne peške. Dodajte oprano, olupljeno in na kocke narezano jabolko, vse skupaj zavrite, kuhajte 10 minut in pretlačite skozi cedilo. Pretlačeni zmesi dodajte sladkor, stroka vanilije in rum. Zmes zavrite, jo kuhajte 20 minut, odstranite peno ter vanilijo in marmelado takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladi.

Čokoladna marmelada

Potrebujemo: 50 dag temne čokolade z vsaj 50 % kakava, 1 kg jabolk, 1 strok vanilije in 80 dag sladkorja.

Jabolka olupite, narežite na kocke, zalijte s pol litra vode, dodajte sladkor ter razpolovljen strok vanilije in jih na močnem ognju kuhajte 15 minut. Dodajte nalomljeno čokolado in med nenehnim mešanjem kuhajte brez vrenja, dokler se čokolada ne stopi. Ko je zmes enotna in gladka, jo odstavite in pustite ohlajati pol ure. Potem marmelado še enkrat premešajte, odstranite vanilijo in jo nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladi.

Džem iz citrusov z vanilijo in sivko

Potrebujemo: 50 dag na kocke narezanih pomarančnih režnjev, 25 dag na kocke narezanih limoninih režnjev, 25 dag na kocke narezanih grenivkinih režnjev, 1 kg sladkorja, 1 strok vanilije, nekaj sivkinih cvetov in 1 vrečko želina za marmelade.

V loncu zavrite 1 l vode, dodajte sivkine cvetove, odstavite in pustite stati 20 minut. Precedite skozi gosto cedilo, dodajte citruse, sladkor in strok vanilije, zavrite ter kuhajte pol ure. Odstranite peno ter vanilijo in marmelado takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladi.

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 26. avgust 2021 / 22:07

Ne samo lepo, tudi okusno

Kranjčan na Bledu: v kuhinji Hotela Triglav Bled ustvarja šestindvajsetletni Aleš Fende. Epidemija ga ni prestrašila, ostal je zvest svojemu poklicu. Glede na strast, ki jo zaznamo v njegovih besedah,...

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 2. junij 2010 / 07:00

Rokava Koper in Triglav razred zase

Kranj – Drugi del državnega prvenstva se je prevesil v drugi del. V soboto je bil odigran četrti krog, do konca ligaškega dela torej ostajata le še dva. Rokava Koper, ki brani na...

GG Plus / sreda, 2. junij 2010 / 07:00

Restavracija je njegov dom

Janez Bratovž, danes prvi kuharski mojster slovenske prestolnice, po rodu sicer Gorenjec, se pridno prebija v sam svetovni vrh kulinarike. Beseda ´okusno´ že dolgo ni več dovolj za opis njegovih kulin...

Nasveti / sreda, 2. junij 2010 / 07:00

Cudermanov ovinek na Kerkezovem klancu ...

Gorenjska je bila nabita z veličastnimi športnimi prireditvami, zato sem se težko odločil, kje bom obtičal kot navijač.

Šport / sreda, 2. junij 2010 / 07:00

Irena Avbelj ne pozna poraza

Slovenskim padalcem na Grobniku dvojne stopničke

Jezersko / sreda, 2. junij 2010 / 07:00

O arbitražnem sporazumu

Jezersko, Tržič - O arbitražnem sporazumu bodo govorili na dveh javnih tribunah, ki ju ta teden pripravlja stranka SDS na Gorenjskem. Svoja stališča glede arbitražnega sporazuma...