Marmelade

2. del

Figova marmelada s pomarančami

Potrebujemo: 1,5 kg svežih fig (smokev), 80 dag sladkorja, 4 pomaranče in 1 vrečko želina za marmelade.

Fige očistite, olupite (pazite, da z lupino ne režete mesnatega dela) in zrežite na manjše koščke. Pomaranče olupite, vključno s tanko belo podkožico, potem pa jih zrežite na centimeter velike koščke. Vse skupaj stresite v lonec, dodajte sladkor in želin, premešajte ter vse skupaj pustite stati nekaj ur. Zmes zavrite, kuhajte pol ure ter odstranite peno in marmelado takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Jabolčni žele s timijanom

Potrebujemo: 1 kg kislih jabolk, sveže stisnjen sok 1 limone, 80 dag sladkorja in 2 vejici svežega timijana.

Jabolka dobro operite in jih z olupkom in peščiščem vred narežite na krhlje. stresite jih v lonec, pokapljajte z limoninim sokom, zalijte s 7 dl vode, zavrite in kuhajte 15 minut. Kuhana jabolka stresite na cedilo z gazo in pustite čez noč, da se odtečejo. Izmerite 1 l tekočine, dodajte sladkor in timijanove lističe ter zavrite. Na močnem ognju kuhajte 15 minut, odstranite peno in žele takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladi.

Kakijeva marmelada

Potrebujemo: 2 kg zrelih kakijev, 1 jabolko, 1 kg sladkorja, 2 stroka vanilije in 0,5 dl ruma.

Kakije operite in neolupljene grobo narežite ter sproti odstranite morebitne peške. Dodajte oprano, olupljeno in na kocke narezano jabolko, vse skupaj zavrite, kuhajte 10 minut in pretlačite skozi cedilo. Pretlačeni zmesi dodajte sladkor, stroka vanilije in rum. Zmes zavrite, jo kuhajte 20 minut, odstranite peno ter vanilijo in marmelado takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladi.

Čokoladna marmelada

Potrebujemo: 50 dag temne čokolade z vsaj 50 % kakava, 1 kg jabolk, 1 strok vanilije in 80 dag sladkorja.

Jabolka olupite, narežite na kocke, zalijte s pol litra vode, dodajte sladkor ter razpolovljen strok vanilije in jih na močnem ognju kuhajte 15 minut. Dodajte nalomljeno čokolado in med nenehnim mešanjem kuhajte brez vrenja, dokler se čokolada ne stopi. Ko je zmes enotna in gladka, jo odstavite in pustite ohlajati pol ure. Potem marmelado še enkrat premešajte, odstranite vanilijo in jo nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladi.

Džem iz citrusov z vanilijo in sivko

Potrebujemo: 50 dag na kocke narezanih pomarančnih režnjev, 25 dag na kocke narezanih limoninih režnjev, 25 dag na kocke narezanih grenivkinih režnjev, 1 kg sladkorja, 1 strok vanilije, nekaj sivkinih cvetov in 1 vrečko želina za marmelade.

V loncu zavrite 1 l vode, dodajte sivkine cvetove, odstavite in pustite stati 20 minut. Precedite skozi gosto cedilo, dodajte citruse, sladkor in strok vanilije, zavrite ter kuhajte pol ure. Odstranite peno ter vanilijo in marmelado takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladi.

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 10. maj 2007 / 07:00

Pri nakupu Jelovice se zatika

Škofja Loka - V torek je bila seja nadzornega sveta škofjeloške Jelovice, na kateri so obravnavali lansko poslovanje in sklenili sklicati skupščino družbe v začetku ju...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 25. marec 2019 / 13:49

Merili bodo tudi v Egiptu

Podjetji Duol in Lotrič Meroslovje sodelujeta pri postavitvi pilotnega rastlinjaka za paradižnike v Egiptu. Selško meroslovno podjetje ga bo opremilo z merilnim sistemom za samodejni nadzor pogojev za...

Kranj / ponedeljek, 25. marec 2019 / 13:47

Krožek o tem, kako so živeli

Tema letošnjega študijskega krožka, ki poteka pri Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Kranj, je bila Kako smo živeli. Udeleženci bodo s svojimi zgodbami obogatili vsebino knjige Milene Miklavči...

Kamnik / ponedeljek, 25. marec 2019 / 13:45

Prenovljeno stanovanje zdaj za študente

Kamnik – V Domu kulture Kamnik so v zadnjih mesecih temeljito prenovili dotrajano stanovanje, v katerem je do nedavnega živel hišnik. Večino del so opravili sami, skupaj z delavci javnih del, zasno...

Zanimivosti / ponedeljek, 25. marec 2019 / 13:44

Nenavadna kokošja jajca

Besnica – Bralka Marija Mohorič iz Nove vasi v Besnici nam je prišla pokazat nenavadna kokošja jajca s precej debelo nagubano lupino. Znesla jih je starejša kokoš. »Že petdeset let imamo kokoši, pa...

Kranj / ponedeljek, 25. marec 2019 / 12:00

Tomaž Krišelj bo še direktor

Kranjski mestni svetniki so na sredini seji sprejeli odlok o organiziranju javnega zavoda Gasilsko reševalne službe Kranj, za direktorja pa so potrdili Tomaža Krišlja.