Lahke jedi za poletne dni

Riževa solata s tunino

Sestavine: 20 dag riža, 15 dag tunine, 10 dag vloženih šalotk, 2 fileta vložene rdeče paprike, nekaj vloženih šampinjonov, nekaj črnih oliv.

Preliv ali dresing: 4 žlice jabolčnega kisa, 2 žlici majoneze, 1 žlica kisle smetane, sol, poper, limonin sok, žličko naribanega hrena.

Priprava: Riž skuhamo, oplaknemo in ohladimo. Vse sestavine poljubno narežemo in zmešamo s pripravljenim prelivom. Dobro ohlajeno solato ponudimo z opečenim kruhom.

Lososov carpacio

Sestavine za 1 osebo: 8 dag prekajenega ali zamrznjenega lososa, 2 dag rukole, sol, poper, 5 dag trdega ribanega sira parmezana ali kakšnega drugega pikantnega sira.

Omaka: 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, nekaj kapelj konjaka ali belega vina, ščep origana, sol, poper.

Priprava: Prekajenega lososa damo na ohlajen krožnik, na sredino položimo dobro oprano in ohlajeno rukolo (lahko jo grobo narežemo). Vse skupaj prelijemo s pripravljeno omako, potresemo z grobo naribanim parmezaom in takoj postrežemo, da se jed preveč ne ogreje. Če vzamemo sveži oz. zamrznjeni losos, ga še zamrznjenega narežemo na tanko in ravnamo kakor pri prekajenem lososu.

Carpacio iz avokada

Sestavine: 1 srednje velik in zrel avokado, 2 paradižnika, 5 dag naribanega pikantnega sira.

Omaka: 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, 1 ščep origana, sol, poper.

Priprava: Avokado prerežemo na polovico in izkoščičimo. Eno polovico olupimo in narežemo na drobne kocke. Drugo polovico pa položimo na krožnik, ki ga obložimo s tanko narezanim paradižnikom. Vse skupaj prelijemo z omako in potresemo z naribanim trdim sirom. Dobro ohlajeno ponudimo.

Perutninska solata z gnjatjo in sirom

Sestavine za 4 osebe: 4 srednje velika jabolka, 2 dag kečapa, 14 dag piščančjih prsi, 5 dag kuhane gnjati, 10 dag sira, sol, poper, solatni preliv.

Solatni preliv ali dresing: 4 žlice hladno stiskanega oljčnega olja, 4 žlice balzamičnega kisa, sol, poper, malo limoninega soka.

Priprava: Jabolka operemo in olupimo ter narežemo na lističe ali kocke. Piščančje prsi skuhamo v osoljenem kropu. Kuhane odcedimo in ohladimo ter narežemo kot jabolka. Enako narežemo še gnjat in sir. Vse sestavine začinimo in prelijemo s pripravljenim prelivom.

Preliv: Olje umešamo, dodamo balzamični kis, solimo, popramo, dodamo narezan drobnjak in nekaj kapljic limoninega soka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 2. junij 2017 / 06:00

Gorenjski glas, št. 44

Gorenjski glas, 2. junij 2017, št. 44

Objavljeno na isti dan


Bled / sreda, 7. julij 2010 / 07:00

Novi zakon prinaša tudi razvojne usmeritve

Bled - S postopkom sprejemanja predloga zakona o Triglavskem narodnem parku, ki ga je državni zbor sprejel sredi junija, se je na svoji zadnji seji seznanil tudi javni zavod Trig...

Slovenija / sreda, 7. julij 2010 / 07:00

Maša za žrtve povojnih pobojev

Kočevje - Ob grobišču pod Krenom v Kočevskem Rogu je v nedeljo potekala slovesnost z obletno mašo za žrtve revolucionarnega nasilja. Somaševanje je vodil ljubljanski nadškof metr...

Kronika / sreda, 7. julij 2010 / 07:00

Sojenje Florjančiču in drugim preložili

Višje sodišče v Ljubljani bo odločilo, kje bodo sodili nekdanjemu dekanu Fakultete za organizacijske vede Jožetu Florjančiču in štirim soobtoženim. Tožilstvo jim očita zlorabo položaja ali pravic, Flo...

Avtomobilizem / sreda, 7. julij 2010 / 07:00

Na vožnjo s pametjo v rokah

Pripravimo se na daljšo vožnjo v vročih poletnih dneh.

Mularija / sreda, 7. julij 2010 / 07:00

Čas je dragocen

V počitniških dneh v številnih krajih prirejajo oratorije, ki letos potekajo pod geslom Pazi, čas. V župniji Škofja Loka se je zaključil v nedeljo.