Maša za žrtve povojnih pobojev

Kočevje - Ob grobišču pod Krenom v Kočevskem Rogu je v nedeljo potekala slovesnost z obletno mašo za žrtve revolucionarnega nasilja. Somaševanje je vodil ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres, ki je uvodoma poudaril, da ni sprave brez odpuščanja, da je razumeti ogorčenje ob soočenju z velikimi zločini, ne sme pa se sprevreči v sovraštvo in maščevalnost. Zahteva po obsodbi zločinov in zločincev pa izhaja iz potrebe po tem, da se vzpostavita moralni in pravni red, ki je bil z zločinom poteptan. Opozoril je na razsežnost množičnih pobojev po letu 1945 in izrazil potrebo po ureditvi povojnih grobišč. Tudi sprava še ni dosežena, z vsakoletno spravno slovesnostjo pod Krenom pa se ji želijo približati. Letos se je je udeležil tudi premier Borut Pahor in dejal, da je prišel predvsem zaradi skupne prihodnosti. »Na tem mestu so se po vojni dogajale hude, obsojanja vredne in tragične reči, ki jih ne želimo in ne smemo pozabiti. Nič iz naše preteklosti ne smemo pozabiti, zlasti če nas navdihuje ali opominja glede naših prihodnjih stremljenj. Tu smo, ker nam ni vseeno ne za preteklost in še zlasti ne za našo skupno prihodnost,« je dejal Pahor. Slovesnosti se je udeležilo okoli tri tisoč ljudi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 9. december 2016 / 16:55

Jutri premiera igre Dol

V Prešernovem Gledališču v Kranju so pred četrto premiero v letošnji gledališki sezoni. V režiji Marka Sosiča bodo v soboto uprizorili dramo Dol italijanskega avtorja Spira Scimoneja.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 11. november 2013 / 16:28

Veter podiral drevesa, odkrival strehe ...

Zaradi močnega vetra je danes brez električne oskrbe ostalo približno 2500 odjemalcev Elektra Gorenjske.

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 11. november 2013 / 16:16

Neurje v Štefanji Gori

Nočno neurje je tudi v vasi Štefanja Gora nad Cerkljami na Gorenjskem pustilo manjše razdejanje. (Foto: Gorazd Kavčič)

Gospodarstvo / ponedeljek, 11. november 2013 / 15:29

V coni vedno več podjetij

Na območju nekdanje tovarne Jelovica v Škofji Loki, proizvodnjo so preselili v Gorenjo vas in Preddvor, raste nova poslovna cona.

Kultura / ponedeljek, 11. november 2013 / 15:28

V gledališču ujeti duh časa

Na 48. Festivalu Borštnikovo srečanje je Prešernovo gledališče za avtorski projekt 25.671 prejelo nagrado Društva gledaliških kritikov Slovenije, nagrado za umetniško vodstvo uprizoritve pa dramaturgi...

Humor / ponedeljek, 11. november 2013 / 15:21

Oni že vedo zakaj?

V največji slovenski banki NLB v oglaševanju blagovne znamke uporabljajo zanimiv slogan Vem zakaj. Povprašali smo jih, če res vedo, zakaj, vesoljna Slovenija namreč še vedno ne ve.