Josta

Josta je mlada sadna vrsta, po 40 letih preizkušanja na poljih inštituta v Nemčiji se je odpravila na pot po Evropi, kjer je sedaj že zelo razširjena med ljubiteljskimi gojitelji.

Ime dolguje začetnima deloma imen za ribez (Johannisbeer) in kosmuljo (stachelbeer), iz katerih je nastala s križanjem. Pri tem pa je sodelovala še divja vrsta ribeza, ki je križancu darovala večjo odpornost. Okus joste je še najbolj podoben borovnici in črnemu ribezu, od katerega je milejši in slajši. Tudi po obliki je plod joste najbolj podoben črnemu ribezu, po velikosti pa je nekje med ribezom in kosmuljo. V prodaji jo dobimo zelo redko, morda le na tržnici. Čvrsti in svetleči plodovi so znamenje, da je josta še dokaj sveža, v hladilniku pa se ohrani več dni. Osmukane jagode pa z lahkoto tudi zamrznemo ali posušimo. Najboljši nakup joste pa je zagotovo izdatek za nekaj sadik, ki jih posadimo na primerno mesto v vrtu, če pa tega nimamo, si je najbolje poiskati svoj vir tega izredno zdravega sadja. Najbolj zdrava je seveda v presni obliki, uporabljamo pa jo največ za sokove. Odlična je tudi za pite, kolače in pudinge ter seveda džeme, želeje in sirupe. Joste, pri kateri poznamo poreklo, ponavadi ne peremo, razen če so jagode umazane od zemlje, sicer pa jagode le osmukamo s pecljev in jih uživamo presne ali predelane.

Srnini zrezki z josto in pinjolami

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag srninega stegna ali 4 zrezke, 2 žlici olja, 2 žlici masla, 5 dag pinjol, 1 žlico moke, 1 dl mesne juhe, 1 dl sveže stisnjenega soka jostinega soka, sol in sveže mlet poper.

Srnine zrezke solite in jih na vročem olju z obeh strani opecite. Zložite jih na topel krožnik. V ponev dajte maslo in pinjole, jih malo popražite, pomokajte in zalijte z juho. Zrezke stresite nazaj v ponev, dodajte jostin sok in dušite do mehkega. Po potrebi solite in popoprajte ter postrezite s štruklji ali krompirjem.

Zdrobova strjenka z jostinim prelivom

Za 4 osebe potrebujemo: 2,5 dl mleka, 0,5 zavitka vanilin sladkorja, 4 dag pšeničnega zdroba, 2 lista želatine, sok pol pomaranče, 2 beljaka, 5 dag sladkorja in 30 dag joste.

V mleko dajte vanilin sladkor, zavrite, zakuhajte zdrob in kuhajte, da se povsem zgosti. Odstavite in primešate v vodi namočeno in ožeto želatino. Napol ohlajeni masi primešajte pomarančni sok in sneg iz beljakov, v katerega ste vtepli sladkor. Narahlo premešajte in preložite v poljuben model, da se masa strdi. Strjeno maso narežite na rezine, postavite na krožnike in prelijte z oprano in skupaj z žlico sladkorja zmlete joste.

Jostin sladoled z jogurtom

Potrebujemo: 0,5 kg joste, 8 žlic sladkorja, sok dveh limon, 1 jogurt, 0,5 l sladke smetane.

Joste zmeljite z mešalnikom, dodajte sladkor in limonin sok ter na štedilniku prevrite. Maso ohladite, primešajte jogurt in stepeno sladko smetano ter zamrznite v modelu ali strojčku za sladoled.

Jostina krema z jogurtom

Za 4 osebe potrebujemo: 40 dag joste, 1 žlico konjaka ali vinjaka, 2 dag v vodi namočene želatine, 1 navaden jogurt, 2 žlici mandljevih lističev.

Joste operite in jih skupaj s konjakom ali vinjakom zmiksajte v mešalniku. Dodajte segreto želatino, dobro premešajte in naložite v štiri visoke kozarce menjaje po žlico sadja in žlico jogurta. Pri tem vsakič z žlico spiralno potegnite, da dobite lep vzorec. Na vrhu potresite prepražene mandlje in postavite za nekaj ur v hladilnik. Ko se strdi, postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 22. december 2006 / 06:00

Arheologi na Jeterbenku

Znani so rezultati arheoloških raziskovanj na gradišču nad Sv. Marjeto v Žlebeh. Našli so tudi nekaj kosov lončenine.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 18. december 2023 / 18:14

Naravi prijazna okrasitev

Novoletna drevesca iz slovenskih gozdov so letos označena z rdečo nalepko.

Izleti GG / ponedeljek, 18. december 2023 / 18:12

Alpe, Provansa in Azurna obala, 2. del

V oblačno jutro naju je prebudilo glasno mijavkanje. Pogumnejši od dveh mačkov, s katerima sva si delila stanovanje v predmestju mesta Manosque, naju je po nadležni vztrajnosti le spravil pokonci i...

Zanimivosti / ponedeljek, 18. december 2023 / 18:10

Samouk z energijo znanstvenika

Brane Anderle iz Hraš pri Lescah je pred kratkim v samozaložbi izdal knjigo s preprostim naslovom Pregled razširjenosti praprotnic in semenk na Gorenjskem. V tem obširnem delu lahko ljubitelji narave...

Razvedrilo / ponedeljek, 18. december 2023 / 18:10

Zapele frajtonarice

Prejšnji petek so v Ljubnem pripravili že deseto srečanje ljubiteljskih harmonikarjev, samoukov na frajtonarici, ki so tudi tokrat navdušili občinstvo v polni dvorani tamkajšnjega doma športnega društ...

GG Plus / ponedeljek, 18. december 2023 / 18:07

Blejski matematik svetovnega slovesa

Letos mineva sto petdeset let od rojstva Blejca Josipa Plemlja, ki velja za enega najuspešnejših in svetovno znanih slovenskih znanstvenikov. Uveljavil se je zaradi izjemnih dosežkov in pionirskega de...