Josta

Josta je mlada sadna vrsta, po 40 letih preizkušanja na poljih inštituta v Nemčiji se je odpravila na pot po Evropi, kjer je sedaj že zelo razširjena med ljubiteljskimi gojitelji.

Ime dolguje začetnima deloma imen za ribez (Johannisbeer) in kosmuljo (stachelbeer), iz katerih je nastala s križanjem. Pri tem pa je sodelovala še divja vrsta ribeza, ki je križancu darovala večjo odpornost. Okus joste je še najbolj podoben borovnici in črnemu ribezu, od katerega je milejši in slajši. Tudi po obliki je plod joste najbolj podoben črnemu ribezu, po velikosti pa je nekje med ribezom in kosmuljo. V prodaji jo dobimo zelo redko, morda le na tržnici. Čvrsti in svetleči plodovi so znamenje, da je josta še dokaj sveža, v hladilniku pa se ohrani več dni. Osmukane jagode pa z lahkoto tudi zamrznemo ali posušimo. Najboljši nakup joste pa je zagotovo izdatek za nekaj sadik, ki jih posadimo na primerno mesto v vrtu, če pa tega nimamo, si je najbolje poiskati svoj vir tega izredno zdravega sadja. Najbolj zdrava je seveda v presni obliki, uporabljamo pa jo največ za sokove. Odlična je tudi za pite, kolače in pudinge ter seveda džeme, želeje in sirupe. Joste, pri kateri poznamo poreklo, ponavadi ne peremo, razen če so jagode umazane od zemlje, sicer pa jagode le osmukamo s pecljev in jih uživamo presne ali predelane.

Srnini zrezki z josto in pinjolami

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag srninega stegna ali 4 zrezke, 2 žlici olja, 2 žlici masla, 5 dag pinjol, 1 žlico moke, 1 dl mesne juhe, 1 dl sveže stisnjenega soka jostinega soka, sol in sveže mlet poper.

Srnine zrezke solite in jih na vročem olju z obeh strani opecite. Zložite jih na topel krožnik. V ponev dajte maslo in pinjole, jih malo popražite, pomokajte in zalijte z juho. Zrezke stresite nazaj v ponev, dodajte jostin sok in dušite do mehkega. Po potrebi solite in popoprajte ter postrezite s štruklji ali krompirjem.

Zdrobova strjenka z jostinim prelivom

Za 4 osebe potrebujemo: 2,5 dl mleka, 0,5 zavitka vanilin sladkorja, 4 dag pšeničnega zdroba, 2 lista želatine, sok pol pomaranče, 2 beljaka, 5 dag sladkorja in 30 dag joste.

V mleko dajte vanilin sladkor, zavrite, zakuhajte zdrob in kuhajte, da se povsem zgosti. Odstavite in primešate v vodi namočeno in ožeto želatino. Napol ohlajeni masi primešajte pomarančni sok in sneg iz beljakov, v katerega ste vtepli sladkor. Narahlo premešajte in preložite v poljuben model, da se masa strdi. Strjeno maso narežite na rezine, postavite na krožnike in prelijte z oprano in skupaj z žlico sladkorja zmlete joste.

Jostin sladoled z jogurtom

Potrebujemo: 0,5 kg joste, 8 žlic sladkorja, sok dveh limon, 1 jogurt, 0,5 l sladke smetane.

Joste zmeljite z mešalnikom, dodajte sladkor in limonin sok ter na štedilniku prevrite. Maso ohladite, primešajte jogurt in stepeno sladko smetano ter zamrznite v modelu ali strojčku za sladoled.

Jostina krema z jogurtom

Za 4 osebe potrebujemo: 40 dag joste, 1 žlico konjaka ali vinjaka, 2 dag v vodi namočene želatine, 1 navaden jogurt, 2 žlici mandljevih lističev.

Joste operite in jih skupaj s konjakom ali vinjakom zmiksajte v mešalniku. Dodajte segreto želatino, dobro premešajte in naložite v štiri visoke kozarce menjaje po žlico sadja in žlico jogurta. Pri tem vsakič z žlico spiralno potegnite, da dobite lep vzorec. Na vrhu potresite prepražene mandlje in postavite za nekaj ur v hladilnik. Ko se strdi, postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / nedelja, 16. december 2007 / 07:00

Ekologi podpirajo domačine

Člani Zveze ekoloških gibanj Slovenije so obiskali deponijo Tenetiše. Podpirajo zahteve krajanov Mlake in Tenetiš.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 14. maj 2008 / 07:00

Tri desetletja Najdihojce

Kranj - Vrtec Najdihojca je v začetku aprila praznoval tridesetletnico. Ob tej priložnosti so zato konec aprila pripravili praznovanje in v goste povabili smučarskega skakalca Ro...

Splošno / sreda, 14. maj 2008 / 07:00

Pestra izbira kopalk

Navdušujejo privržence naravnih materialov, upreti pa se jim ne morejo niti ljubitelji in ljubiteljice trend materialov.

Splošno / sreda, 14. maj 2008 / 07:00

Jubilejni pohod na Špičasti hrib

Na prvo majsko nedeljo je bil že petindvajseti pohod na Špičasti hrib. "V hribih iščemo zdravje," so povedali Janko, Jože in Vili, redni obiskovalci tega markantnega vrha med Joštom in Mohorjem.

Splošno / sreda, 14. maj 2008 / 07:00

Skavt je prijatelj vsakomur

Mineva sto let od izdaje knjige lorda Baden-Powella: Skavt, navodilo za vzgojo dobrih državljanov, ki so jo leta 1932 prevedli tudi v slovenski jezik. Skavtska bibilja, kot ji pravijo, je pred kratkim...

Splošno / sreda, 14. maj 2008 / 07:00

Biti trezen ne pomeni biti brezzvezen

Alkohol je tretji najpogostejši vzrok za obolevnost in umrljivost v Evropi, med mladimi pa celo prvi. Mestna občina Kranj sodeluje v projektu "Alkohol. Odloči se za trezen pogled," ki ga sofinancira E...