Prvega septembra se lipniški osnovnošolci vračajo v popolnoma prenovljeno stavbo in okolico Osnovne šole Staneta Žagarja Lipnica. / Foto: Gorazd Kavčič

Zaključujejo prenove šol in vrtcev

V Kranju je največja pridobitev pred novim šolskim letom dozidana in prenovljena Podružnična šola Center (Osnovna šola Simona Jenka), novi pa so tudi štirje oddelki vrtca. Potrebne obnove so potekale še na nekaterih šolah in vrtcih po Gorenjskem.

Kranj – Lani junija se je začela prenova vrtca in Osnovne šole Simona Jenka, PŠ Center v Kranju. Dela, ki so obsegala celovito prenovo zapuščenega degradiranega objekta, so se ta mesec končala. Mestna občina Kranj je s prenovo na Komenskega ulici 4 pridobila prostore za štiri oddelke vrtca in osem oddelkov šole, tako da objekt, ki je sestavljen iz dveh kril, vzhodnega in zahodnega, po novem omogoča vpis skupno 526 osnovnošolcev in 96 vrtčevskih otrok. V objektu Komenskega 2 je tudi med adaptacijo pouk osnovne šole potekal nemoteno, objekt Komenskega 4 pa je bil med gradnjo prazen. Srednjo ekonomsko šolo na Komenskega 4 so namreč zadnji srednješolci obiskovali leta 2007. Vrednost celotnega projekta je nekaj manj kot šest milijonov evrov, pri čemer je kranjska občina iz proračuna prispevala 1,7 milijona evrov, preostalo pa so evropska in državna sredstva. Slavnostno odprtje bo v četrtek, 27. avgusta, ob 11. uri. »Celovita prenova je velika pridobitev za občino, saj s tem rešujemo tudi prostorsko stisko v vrtcih in šolah,« pravi župan Matjaž Rakovec.

Pomembnejše investicije v kranjski občini so še na Osnovni šoli Staneta Žagarja, kjer poteka ureditev požarne varnosti in ozelenitev strehe, na Osnovni šoli Jakoba Aljaža urejajo bazen, na Osnovni šoli Stražišče pa so zamenjali del tehnološke opreme v kuhinji.

Lipnica: zaključujejo obnovo šole

Radovljiška občina prav v teh dneh zaključuje zahtevno obnovo Osnovne šole Staneta Žagarja Lipnica. Stavbo so popolnoma energetsko sanirali ter zamenjali azbestno strešno kritino, toplotno izolirali ovoj in zamenjali stavbno pohištvo. V telovadnici so vgradili mehansko prezračevanje z rekuperacijo, uredili so varčnejšo razsvetljavo in vgradili termostatske ventile. V sklopu prenove so v kotlovnico namestili zalogovnik na lesno biomaso. Šolarji se bodo v novem šolskem letu razveselili še prenovljene velike telovadnice, ves kraj pa tudi ureditve okolice šole, dostopne ceste in parkirišča.

Vrednost obnovitvenih del znaša približno dva milijona evrov. Projekt je sofinanciran z nepovratnimi sredstvi države v skupni vrednosti 750 tisoč evrov in 106 tisoč evri brezobrestnih povratnih sredstev. Projekt obnove lipniške šole je občina izpeljala v okviru lokalnega energetskega koncepta, z njim pa zaključuje energetsko sanacijo vseh osnovnih šol in vrtcev v občini.

Koroška Bela: obnova strehe

V jeseniški občini je bila največja investicija na področju šol to poletje obnova strehe na t. i. sedemdesetletni šoli oziroma NOB-šoli na Koroški Beli, kjer so učilnice razrednega pouka. Projekt, vreden sto tisoč evrov, je financirala Občina Jesenice.

Bistrica pri Tržiču: poskrbeli za izolacijo

V vrtcu Deteljica v Bistrici pri Tržiču toplotno izolirajo fasado, prizidek in dodatno izolirajo še streho. Investicija je v celoti vredna nekaj čez 315 tisoč evrov. V tržiškem Vrtcu Palček v celoti sanirajo kurilnico in menjajo energent (v plinsko ogrevanje), izvedli bodo tudi določena gradbena dela, nova bosta med drugim grelnik vode in požarni načrt. Plinski priključek bo zgrajen na strošek koncesionarja, Petrola, regulator in plinomer v omarici na objektu pa je strošek Občine Tržič. Investicija je vredna nekaj čez osemdeset tisoč evrov. Med manjšimi projekti so še prenova kuhinje v OŠ Bistrica, prenova sanitarnih prostorov v Podružnični šoli Podljubelj, zamenjava oken, izolacija ... v OŠ Križe.

Poljane: gradnja prizidka k vrtcu

V občini Gorenja vas - Poljane so poleti začeli graditi prizidek k Vrtcu Agata v Poljanah. Projekt vključuje gradnjo šestih novih igralnic za potrebe vrtca pa tudi dveh nadomestnih učilnic za potrebe šole, preureditev in razširitev centralne šolske kuhinje ter ureditev dodatnega otroškega igrišča. Naložbo, vredno 2,3 milijona evrov, bodo predvidoma končali v drugi polovici prihodnjega leta in bo predstavljala pomembno pridobitev pri dolgoročnem zagotavljanju zadostnega obsega kakovostnih prostorov za varstvo in vzgojo predšolskih otrok v občini, so pojasnili na občini.

Železniki: obnova dodatnega vrtčevskega objekta

V Železnikih so končali tretjo, zadnjo fazo obnove dodatnega vrtčevskega objekta, ki se je začela spomladi. Starejšo stavbo ob Vrtcu Železniki je občina začela prenavljati predlani, v njej pa so pridobili prostor za dve skupini otrok. Letos so v okviru 140 tisoč evrov vredne investicije izdelali še fasadni ovoj, teraso, vgradili dvigalo in uredili zunanjo okolico. Poleg tega je občina med poletnimi počitnicami poskrbela za zamenjavo dotrajane strešne kritine na podružnični šoli v Sorici ter se lotila prestavitve šolske kuhinje in jedilnice v dražgoški šoli. Investicijo naj bi končali v drugi polovici oktobra.

Domžale: v prizidku bo jedilnica

Občina Domžale letošnje poletje gradi prizidek k Osnovni šoli Domžale, kjer bo prostor dobila šolska jedilnica. V njej bo po novem prostora za dvesto sedišč, s tem pa bo končana dolgoletna prostorska stiska učencev in zaposlenih na šoli. Gradnja je že povsem pri koncu, saj bodo dela predvidoma zaključena do konca avgusta. Ocenjena vrednost investicije znaša 1,3 milijona evrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 9. december 2013 / 14:04

Gasilce si le redko privoščijo

Zaradi nepremišljene potegavščine je pred kratkim sredi noči na Mestni trg v Škofji Loki brez potrebe odhitelo štirideset gasilcev, prepričanih, da jih tam čaka velika tragedija.

Objavljeno na isti dan


Gorje / sreda, 26. februar 2014 / 15:00

Zaznamovali obletnico rojstva Albina Belarja

Podhom – Občina Gorje je v petek pripravila slovesnost ob 150. obletnici rojstva znanstvenika in naravovarstvenika, seizmologa Albina Belarja. Ta je v Podhomu živel po prvi svetovni vojni, potem ko...

Kamnik / sreda, 26. februar 2014 / 14:48

S počitnic v novo šolo

Učenci in učitelji Osnovne šole Toma Brejca so se po letošnjih zimskih počitnicah pouka razveselili kot že dolgo ne. Po skoraj dveh letih gradbenih del je njihova šola predvčerajšnjim povsem nova le o...

Šport / sreda, 26. februar 2014 / 14:27

S Petrom proslavili olimpijski medalji

Po slabem letu dni so se navijači našega smučarskega skakalca Petra Prevca znova zbrali v Dolenji vasi, kjer so lahko od blizu občudovali srebrno in bronasto olimpijsko kolajno, ki ju je Peter z odlič...

Kranj / sreda, 26. februar 2014 / 14:22

Kvaliteta pitne vode v Besnici

V tokratni anketi smo prebivalce Besnice vprašali, kako zadovoljni so s kvaliteto pitne vode. Zanimalo nas je, ali bi bila potrebna pločnik do šole ter gradnja kanalizacijskega sistema. Preverili s...

Razvedrilo / sreda, 26. februar 2014 / 13:24

Slovenski pozdravi z Gorenjske

Sedemčlanski narodno-zabavni ansambel si je ime Slovenski pozdravi nadel že na začetku, do danes pa doživel nekaj manjših sprememb, zamenjav. Ko smo jih povprašali, kako je z glasbeno izobrazbo v njih...