Kapucinke
Da, tudi žlahtna rožica kapucinka, ki nas razveseljuje na cvetličnih gredicah in v cvetličnih loncih, je začimba, le da to malokdo ve.
Užitni sta obe vrsti z naših vrtov: dolga vzpenjalka in kratka plazilka. Kapucinke so po okusu zelo podobne kreši, izvirajo iz Južne Amerike, zaradi lepih cvetov in nenavadnih ščitastih listov pa jih gojimo tudi v drugih predelih sveta. Kapucinka v prevodu pomeni rdeči cvet Peruja, poznamo pa jo tudi pod imenom kapucinska kreša ali tudi indijska ali mehiška kreša. Kapucinke imajo čisto poseben vonj, okus pa spominja na krešo, penušo ali redkvico, ki jih lahko nadomešča. Užitni so listi, cvetovi ter semena, ki jih še kot zelene kroglice poberemo takoj po cvetenju, ko so mehka in jih uporabimo kot kapre. Kapucink v prodaji skorajda ni, zato jih je najbolje vzgojiti doma iz semen, ki jih je možno kupiti skoraj v vsaki trgovini s semeni. Liste in cvetove je najbolje nabrati tik pred uporabo, ker zelo hitro ovenijo ali zgnijejo. Zaradi lepih okroglih listov in živih cvetov je kapucinka posebej primerna za okrasitev jedi. Listi in cvetovi so predvsem solatno zelišče in so še posebej dober dodatek zeleni ali paradižnikovi solati, dajemo pa jih lahko v sendviče ali pripravimo okusne skutne namaze. Iz listov kapucinke in krompirja lahko pripravimo tudi dobro juho.
Lososovi žličniki s kapucinkami
Za 4 osebe potrebujemo: 35 dag dimljenega lososa, 5 dag kisle smetane, 15 sesekljanih kapucinkinih listov, pest kapucinkinih cvetov, sol in sveže mlet poper.
V multipraktiku gladko zmeljite meso dimljenega lososa skupaj s kislo smetano. Začinite z drobno sesekljanimi kapucinkinimi listi, soljo in poprom. Dobro premešajte ter z dvema mokrima žlicama oblikujte žličnike in jih polagajte na oprane cvetove kapucink ter takoj postrezite.
Krompirjeva solata s kapucinkami in gorgonzolo
Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg krompirja, 1 belo mlado čebulo, dve pesti kapucinkinih listov in cvetov, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 5 žlic majoneze, 5 žlic kisle smetane, 1 žlico jabolčnega kisa, sol, sveže mlet poper, 10 dag gorgonzole.
Krompir skuhajte v vodi, ga ohladite in narežite na kocke. Dodajte oprane liste in cvetove kapucink, narezano čebulo in začinite s sesekljanim peteršiljem, majonezo, kislo smetano, jabolčnim kisom, soljo in poprom. Premešajte in na solato naribajte ali nastrgajte gorgonzolo ter postrezite samostojno ali pa kot prilogo k pečenemu mesu.
Solata z avokadom, kapucinkami in kozicami
Potrebujemo: 1 avokado, 30 dag očiščenih kozic, dve pesti kapucinkinih listov in cvetov, 10 dag alfalfa kalčkov, 2 paradižnika, 1 papriko, sok ene limone, sol, poper, oljčno olje in balzamični kis.
Očiščene repke kozic opecite na oljčnem olju in pustite, da se ohladijo. Medtem olupite in na rezine narežite avokado in ga pokapajte z limoninim sokom. Dodajte na kocke narezana paradižnika, papriko, oprane liste ter cvetove kapucink in kalčke. Vse skupaj po okusu začinite z oljčnim oljem, balzamičnim kisom, soljo in poprom ter premešajte. Na tako pripravljeno solato naložite še ohlajene repke kozic, okrasite s cvetovi kapucink ter takoj postrezite.
Krompirjeva juha s kapucinkami
Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag krompirja, dve pesti kapucinkinih listov in cvetov, 1 l mesne juhe, 2 žlici masla, 1 žlico moke, sol, sveže mleti poper, muškatno orešček, 2 žlici kisle smetane, svež sesekljan peteršilj.
Opran krompir olupite in ga narežite na kocke. Na stopljenem maslu prepražite moko, dodajte krompir ter zalijte z mesno juho. Zavrite dodajte narezane liste in cvetove kapucink, začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom ter kuhajte, da se krompir zmehča. Nazadnje primešajte kislo smetano in sesekljan peteršilj ter postrezite z opečenimi kruhovimi kockami.