Jamie Oliver na potepu v Avstraliji

Vsi le ne gredo na dopust

Vrsto let velja, da gredo na največjih televizijah ustvarjalci na dopust in živijo le od ponovitev domačih in tujih oddaj, nadaljevank, nanizank ali filmov.

Ali to drži oziroma kaj svežega pripravljajo za gledalce, smo vprašali Televizijo Slovenija, Pro plus, ki ustvarja programa Pop tv in Kanal A ter na TV3. Na kratko, vsi le ne gredo na dopust.

Stavijo na narodno-zabavno glasbo

Nacionalka letos praznuje 50-letnico delovanja, v počastitev pa pripravljajo osem tematskih oddaj, prek katerih se bodo sprehodili skozi pet desetletij televizijske ustvarjalnosti – tako v vsebinskem kot v tehničnem smislu. Oddaje Gledamo naprej bodo na sporedu ob sredah, ob 21.40. Na TV Slovenija na dopust ne odhajajo niti ustvarjalci Vročega stola, Sobotnega popoldneva, Tednika in Polnočnega kluba. Petkovi večerni klepeti v Polnočnem klubu se bodo julija odvili v Laškem. Voditelji Danica Lorenčič, Boštjan Kljun, Vida Petrovčič in Jasna Krljič Vreg bodo z gosti spregovorili o zdraviliškem turizmu, o zasvojenosti mladih z alkoholom, o premalo cenjenih zdravnikih in spremembah v vedenju mladih.

Na nacionalni televiziji so nedeljske večere namenili praznovanju jubileja glasbenih legend – bratov Slavka in Vilka Avsenika, ki letos oziroma prihodnje leto praznujeta osemdesetletnico. Skupaj s TV Slovenija so pripravili ciklus koncertov Avsenikov zlati abonma. Prvih sedem koncertov je posvečenih članom Ansambla bratov Avsenik, osmi njihovi uspešnici stoletja – Na Golici. Prva oddaja bo na sporedu to nedeljo. Tudi petkovi večeri bodo tradicionalno namenjeni narodno-zabavni glasbi s posnetki glasbenih prireditev Števerjan 2008, Tamburanje va Kostele, Denis Novato – 20 let, Vurberk: 17. festival narodno zabavne glasbe, 39. slovenski festival domače zabavne glasbe na Ptuju in Polje, kdo bo tebe ljubil 2008. Prvi bodo prišli na vrsto ansambli, ki so nastopili v Vurberku – ta in prihodnji petek, sledi Števerjan.

Tudi letos je TV Slovenija v glavni turistični sezoni v program uvrstila tedensko turistično oddajo Poletna potepanja z urednikom Dragom Bulcem in voditeljicama Marjano Grčman ter Ireno Shyamo Hlebš. Koncept ostaja podoben lanskemu, kar pomeni, da ostajajo rubrike Bulc odkriva za vas, Zaljubljeni v Slovenijo, Namig za potep in Odkrivajmo Slovenijo. Prva oddaja je bila minulo soboto, 28. junija, novo bodo pripravili vsako soboto.

Čez dober mesec bodo gledalci lahko uživali v dokumentarnem filmu Fabiani: Plečnik, ki je nastal po scenariju, režiji in montaži Amirja Muratovića. Maks Fabiani in Jože Plečnik sta brez dvoma najpomembnejša slovenska arhitekta in hkrati tekmeca. Film pripoveduje, kako pogosto sta se prepletali njuni zgodbi. Film bo na sporedu v torek, 5. avgusta, ob 21.10 na prvem programu TV Slovenija. V uredništvu verskega programa pripravljajo dokumentarno oddajo 150 let Lurda, ko bodo ustvarjalci z bolniki in invalidi med 14. in 19. julijem romali v Lurd. Seveda niso pozabili na otroke in mlade. Skozi poletje bodo predvajali pet igranih nanizank oziroma risank. Začeli bodo s slednjimi, in sicer Pajkolina in prijatelji s Prisoj (od srede, 9. julija), Nils Holgerson (od ponedeljka, 14. julija), nanizanko Maks že predvajajo, Fidži prihaja na male zaslone 22. julija in Ključ do svetlobe 15. avgusta.

Na Pop tv nova pogovorna oddaja

Na Popu so prejšnji teden začeli predvajati novo mehiško telenovelo Črni biser, kjer bodo gledalci spoznavali zgodbo o črnem biseru, ki ga je leta 1519 neki belec ukradel z majevskega oltarja … Ob sobotnih večerih bodo predvajali novo ameriško serijo Krvavi sladkor, ki pripoveduje zgodbo Kubanca Pancha Duque, ki si je s trdim delom ustvaril uspešen posel s proizvodnjo sladkorja in ruma.

Od ponedeljka dalje na male zaslone prihaja (ob 14.10) nova pogovorna oddaja Moški so drugačni, ženske tudi. Nastala je na podlagi istoimenske knjižne uspešnice, ki obravnava večno temo odnosov med moškimi in ženskami. Ob nedeljah, okoli 15. ure, že lahko spremljamo kuharskega mojstra Jamie Oliverja, ki bo to poletje delil kuharske nasvete po Avstraliji. Od 17. julija bo na sporedu ameriška dokumentarna oddaja Skrivnostni otok: Navodila za divjino, istega dne pa bodo predvajali tudi prvi del angleškega filma Glavni osumljenec: Zadnje dejanje.

Tudi na Kanal A prihaja nekaj novosti: 27. julija bodo predvajali prvi del filma Glavni osumljenec: Serijski morilec. To soboto bodo začeli predvajati novo angleško nanizanko Najboljši ravnatelj, o šoli Waterlood Road, ki jo obiskujejo problematični dijaki in kjer poučujejo nemotivirani učitelji. Od ponedeljka do četrtka na Kanalu A predvajali tudi novo ameriško nanizanko Obsodba, kjer je v ospredju skupina mladih newyorških tožilcev.

V poletje z novo lastno oddajo

Tudi na TV3 ne gredo popolnoma na dopust. Tedensko programsko shemo so prilagodili dnevom, tako da bodo ob ponedeljkih vrteli filmske uspešnice, torki bodo namenjeni romantikom, ob sredah bo čas za komedije, četrtki za akcije, ob petkih bodo na sporedu dokumentarci. Vikendi ostajajo rezervirani družinskim filmom in nanizankam. S poletno vročino so zagnali tudi projekt iz lastne produkcije – oddajo Onkraj verjetnega, ki temelji na več zgodbah, od katerih je le ena resnična. Vse so na meji resničnega, gledalci pa bodo s pomočjo voditelja Jaka Miheličem vse do zadnjih minut ugibali katera je prava.

Nova je tudi znanstveno-fantastična mini serija Izgubljena soba, ki se odvija na znameniti cesti 66 (Route 66) oziroma v eni od motelskih sob, kjer se vrstijo nizi skrivnostnih dogodkov. Od srede junija gledalci spremljajo tudi argentinsko telenovolo Lalola, med tednom pa si bodo ponoči lahko ogledali stare jugoslovanske filme. Po zaključku Eura 2008 se na male zaslone vračajo še priljubljene serije.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 25. september 2017 / 19:04

Kako prodreti na tuje trge

Kranjski obrtna zbornica in občina pripravljata niz seminarjev za podjetnike, ki bi radi uspeli tudi na tujem, pa ne vedo, kako.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 10. september 2008 / 07:00

Cerklje čakajo zahtevni projekti

Rekonstrukcijo ceste Spodnji Brnik-Vopovlje bodo vendarle pričeli še letos, ob bližajočem se občinskem prazniku napoveduje cerkljanski župan Franc Čebulj.

Mularija / sreda, 10. september 2008 / 07:00

Anketa: Najbolj so pogrešali sošolce

Prvi šolski teden je že minil. Nekateri učenci so se težje poslovili od počitnic, spet drugi so že težko čakali, da spet vidijo vrstnike. In kaj so povedali naši mladi sogovorniki?

Mularija / sreda, 10. september 2008 / 07:00

Otroška peresa

Če bi izginili vsi prometni znaki Prometni znak pove vsak: Kje hitrost se omeji, kje nevaren ovinek stoji? Ko na semafo...

Mularija / sreda, 10. september 2008 / 07:00

V soboto Živ žav na Pungertu

V soboto bo na Pungertu, na koncu starega dela Kranja, otroški Živ žav. Ob 10.30 bodo obiskovalce v starem mestnem jedru pričakali klovni Teatra Cizamo in kranjska godba na pihala MO Kranj ter ji...

Avtomobilizem / sreda, 10. september 2008 / 07:00

Drugo evropsko pomlajevanje

Kia je v kratkem času že drugič osvežila svoj športno terenski model Sportage.