Čiliji (2)

Prejšnji teden je bilo že vse povedano o čilijih, no skoraj vse, tokrat kar takoj preidimo k receptom.

Marinirani inčuni s čilijem

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag očiščenih svežih inčunov brez glav, 0,5 litra vinskega kisa, 2 dl ekstra deviškega oljčnega olja, 3 stroke sesekljanega česna, 1 svež ali posušen rdeč čili, 1 šop nasekljanega peteršilja in sol.

lnčune razpolovite po dolgem, jim odstranite kosti in jih zložite drug poleg drugega v globoko posodo. Potem jih posolite in nanje naložite še eno plast inčunov ter tudi te posolite. To ponavljajte, dokler ne porabite vseh rib. Prelijte jih s kisom in dajte za čez noč v hladilnik. Posodo vzemite iz hladilnika. Previdno vzemite iz posode vsako ribo posebej in jih dajte na cedilo, da se odcedijo. Odcejene položite na pladenj in prelijte z vrelo mešanico oljčnega olja, čilija, česna in peteršilja. Ohladite in ponudite s solato in hrustljavim belim kruhom.

Široki rezanci z bučkami, česnom in čilijem

Za 4 osebe potrebujemo: 5 žlic oljčnega olja, 5 majhnih bučk skupaj s cvetovi, 3 sesekljane stroke česna, 1 dl mesne juhe, 0,5 dl sladke smetane, 1-2 sveža ali posušena čilija, sol, sveže mlet poper in 50 dag širokih rezancev.

V večji posodi na oljčnem olju prepražite na kocke narezane bučke skupaj s cvetovi. Dodajte na kolobarje narezan česen ter zalijte z mesno juho in sladko smetano. Začinite s soljo, sesekljanim čilijem in poprom ter dobro prevrite. Primešajte skuhane in odcejene široke rezance, dobro premešajte, prevrite in postrezite z naribanim parmezanom.

Testeninska solata z marinirano zelenjavo in čilijem

Za 4 osebe potrebujemo: 25 dag testenin (svedrčkov), 50 dag mešane zelenjave (bučk, paprike, čebule, melancanov, gob,…), olje, 1 šopek drobnjaka, 1-2 sveža ali posušena poljubna čilija, 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 3 žlice jabolčnega kisa, 4 žlice belega vina, 3 žlice vode, sol in sveže mleti poper.

Testenine skuhajte v slanem kropu, jih odcedite, oplaknite s hladno vodo in stresite v posodo za solato. Medtem na nekaj olja prepražite na kocke narezano zelenjavo. Ko zelenjavo prepražite, še vročo začinite z narezanim drobnjakom, sesekljanim čilijem, oljčnim oljem, jabolčnim kisom, belim vinom, vodo, soljo in poprom, vse skupaj premešajte ter ohladite. Ohlajeno zelenjavo stresite prek testenin in premešajte. Solato lahko ponudite takoj ali pa jo hranite do dva dneva v hladilniku.

Ribji file v čebulni omaki s čilijem

Za 4 osebe potrebujemo: 4 fileje poljubne ribe (osliča, brancina, škarpene…), težke po 20 dag, sok ene limone, 25 dag bele čebule, 2 žlici oljčnega olja, 2 dl suhega belega vina, 1 dl kisle smetane, sol in 1 svež ali posušen čili.

Ribje fileje posolite, pokapajte z limoninim sokom in jih marinirajte 15 minut. Medtem olupite čebulo, jo narežite na tanke rezine in jo posteklenite na oljčnem olju. Zalijte z belim vinom, dodajte ribje fileje in pokrito dušite 15 minut. Ribje fileje naložite na krožnike, nastali omaki pa dodajte kislo smetano in sesekljan čili ter solite po okusu. Omako dobro prevrite in jo prelijte prek ribjih filejev ter postrezite s slanim krompirjem.

Pečen piščanec s česnom in čilijem

Za 4 osebe potrebujemo: 1 piščanca težkega okrog 1,3 kg, 40 strokov česna, 1 limono, 4 žlice oljčnega olja, 2 dl suhega belega vina, 1-2 sveža ali posušena poljubna čilija, sol in sveže mlet poper.

Česnove stroke olupite in jih dve minuti kuhajte v slanem kropu. Piščanca razdelite na kose, ga posolite in popoprajte ter ga s kožo navzgor naložite na pekač. Ožmite limono in soku primešajte oljčno olje, belo vino, na trakove narezan čili in kuhane stroke česna. S to marinado prelijte piščanca in ga pecite eno uro. Vmes ga po potrebi prelijte z malo vode, da se vam ne bo preveč izsušil. Pečenega piščanca razdelite na krožnike, ga obložite s česnovimi stroki, prelijte z omako, ki je nastala med pečenjem, in postrezite s pire krompirjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 4. november 2007 / 07:00

Človek ne živi le od kruha

Marjan Čufer je občinski svetnik na listi SDS. Kot pravi, med ljudmi pogreša več solidarnosti in topline.

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

Večina županov za, civilna iniciativa proti

Večina navzočih gorenjskih županov in predstavnikov občin na sestanku Konzorcija CERO je soglašala z lokacijo za predelovalnico odpadkov na Polici-Exoterm. Civilna iniciativa je proti.

Radovljica / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

V Kropi jih čaka še veliko dela

Osemnajstega marca je minilo pol leta od vodne ujme. Kropa kaže danes že precej drugačno podobo, vendar pa občino in državo čaka pri obnovi še veliko dela.

Kranj / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

Za učinkovitejšo rabo energije

Občina si bo v prihodnje prizadevala za zmanjševanje rabe energije predvsem na področju javnih zgradb in stanovanj.

Kranj / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

Gasilska zveza usposobila nove gasilce

Kranj - Prostovoljni gasilci morajo biti v skladu z zakonom o gasilstvu usposobljeni za opravljanje operativnih nalog gašenja in reševanja v primeru požarov, elementarnih in drug...

Radovljica / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

Prenovili zadružno stavbo

Kmetijsko gozdarska zadruga Sava je v Lescah prenovila zadružno stavbo.