Janez Štrukelj (Foto: arhiv GG)

Jedi za poletne dni

Mesni cmoki v zelenjavni juhi

Sestavine: korenček, gomolj zelene, peteršiljev koren, malo ohrovta, mladi neoluščen grah, lovorov list, muškatni orešček, malo bazilike, rožmarin, sol, poper.

Mesni cmočki: četrt kg mletega mesa, 1 žemlja, drobtine, 1 jajce, sol, poper in muškatni orešček.

Priprava: Zelenjavo za juho očistimo in jo narežemo na kocke ali na drobne rezance. Na segreti maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo narezano zelenjavo in pripravljene mesne cmočke. Vse skupaj nekoliko podušimo, malo pomokamo in zalijemo z juho ali vodo. Juho kuhamo in začinimo s svežimi začimbami. Nazadnje juho še nekoliko okisamo ali pa dodamo malo vina. Tik pred koncem dodamo še sesekljani peteršilj.

Mesni cmočki: Mletemu mesu dodamo namočeno žemljo, praženo čebulo in strok česna, solimo, popramo, dodamo še eno jajce. Oblikujemo za oreh debele cmočke.

Nadevani jurčki

Sestavine: večji jurčki, peteršilj, čebula, česen, olje, drobtine, slanina, sir, sol, poper.

Priprava: Jurčke očistimo, odrežemo kocene, kar je slabega odstranimo, drugo pa sesekljamo. Klobuke pustimo cele. V posodi segrejemo 2 žlici maščobe, dodamo sesekljano slanino, čebulo in česen, peteršilj in sesekljane kocene. Nekoliko prepražimo, dodamo malo drobtinic, solimo in popramo. V ognjevarno posodo vlijemo malo olja, naložimo jurčkove klobuke in jih nadevamo s pripravljenim nadevom. Malo potresemo z drobtinicami pokapljamo z oljem in v pečici pečemo približno 20 minut. Pečene zložimo na krožnik, obložimo pa jih še z nadevanimi in popečenimi paradižniki ter krompirjevim pirejem.

Z grahom nadevani paradižniki

Sestavine: 4 zreli paradižniki, luščen grah, maslo ali margarina, sesekljan peteršilj.

Priprava: Paradižnike poparimo, da jih lažje olupimo. Odrežemo jim pokrovček, sredico pa previdno izdolbemo. Na žlici masla prepražimo drobno sesekljan peteršilj in grah, solimo, prilijemo nekaj žlic juhe ali vode in pokrito dušimo, da se zmehča. Ko se zmehča, z nadevom nadevamo paradižnike. Nalagamo jih v pomaščeno posodo in v pečici zapečemo.

Krhki flancati malo drugače z marelično peno

Sestavine: 2 rumenjaka, pol žlice sladkorja, vanilin sladkor, 2 žlici vina, žlica vode, malo soli, četrt kg namenske moke, malo ruma, mast ali olje.

Priprava: Iz rumenjakov, sladkorja, vina, vode, soli, vanilina in moke naredimo voljno testo. Pognetemo ga v malo klobaso in pokrijemo, da se odpočije. Nato razrežemo na enako debele koleščke, jih razvaljamo, vsakemu naredimo s kolescem zarezo, da ostane rob okrog in okrog cel. V segreti maščobi jih ocvremo. Pečene potresemo s sladkorjem v prahu.

Marelična pena

Sestavine: 4 beljaki, 8 dag sladkorja, 2 žlici marelične marmelade (lahko pretlačene marelice), 2 žlici ruma.

Priprava: Iz beljakov naredimo čvrst sneg, dodajamo postopoma sladkor, marmelado in rum. Mešamo, da dobimo kremi podobno zmes. Kremo damo v steklene skodelice in ponudimo s flancati.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 29. junij 2009 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Francka Dolenec je doma v Stražišču pri Kranju. Gorenjski glas jo spremlja že pol stoletja!

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / torek, 5. februar 2019 / 23:44

Blejsko tekmovanje v zimskem plavanju

V Mali Zaki na Bledu je minuli konec tedna potekal tridnevni svetovni pokal v zimskem plavanju, ki je bil obenem uvodni dogodek za svetovno prvenstvo v zimskem plavanju leta 2020.

Gorenja vas-Poljane / torek, 5. februar 2019 / 23:42

Uporabno dovoljenje za dvorano

Gorenja vas – Potem ko so odpravili vse pomanjkljivosti, ki so jih odkrili ob tehničnem pregledu konec lanskega leta, so se v občini Gorenja vas - Poljane minuli četrtek razveselili uporabnega dovo...

Gospodarstvo / torek, 5. februar 2019 / 23:40

T-2 z novim prodajnim mestom v Tržiču

Tržič – Družba T-2 je v petek odprla novo prodajno mesto v Tržiču. Družba je lani na območju Tržiča že začela gradnjo optičnega telekomunikacijskega omrežja, kar bo dobrim 1500 gospodinjstvom omogo...

Nasveti / torek, 5. februar 2019 / 23:38

Šola vedeževanja iz ciganskih kart

Veliko vas piše, da vam zelo pomaga, ko vam razlagam po tri karte, zato bom še nadaljevala na ta način. Večkrat sem že napisala, da je razlaga ene karte odvisna od drugih kart. Na ta način najbolje...

Razvedrilo / torek, 5. februar 2019 / 23:35

Ducat plesnih zvezd

Spomladi na Pop TV prihaja tretja sezona priljubljenega plesnega šova Zvezde plešejo. Nedavno smo spoznali profesionalni del parov, sedaj ustvarjalci šova predstavljajo še drugo polovico. Med njimi na...