Janez Štrukelj (Foto: arhiv GG)

Jedi za poletne dni

Mesni cmoki v zelenjavni juhi

Sestavine: korenček, gomolj zelene, peteršiljev koren, malo ohrovta, mladi neoluščen grah, lovorov list, muškatni orešček, malo bazilike, rožmarin, sol, poper.

Mesni cmočki: četrt kg mletega mesa, 1 žemlja, drobtine, 1 jajce, sol, poper in muškatni orešček.

Priprava: Zelenjavo za juho očistimo in jo narežemo na kocke ali na drobne rezance. Na segreti maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo narezano zelenjavo in pripravljene mesne cmočke. Vse skupaj nekoliko podušimo, malo pomokamo in zalijemo z juho ali vodo. Juho kuhamo in začinimo s svežimi začimbami. Nazadnje juho še nekoliko okisamo ali pa dodamo malo vina. Tik pred koncem dodamo še sesekljani peteršilj.

Mesni cmočki: Mletemu mesu dodamo namočeno žemljo, praženo čebulo in strok česna, solimo, popramo, dodamo še eno jajce. Oblikujemo za oreh debele cmočke.

Nadevani jurčki

Sestavine: večji jurčki, peteršilj, čebula, česen, olje, drobtine, slanina, sir, sol, poper.

Priprava: Jurčke očistimo, odrežemo kocene, kar je slabega odstranimo, drugo pa sesekljamo. Klobuke pustimo cele. V posodi segrejemo 2 žlici maščobe, dodamo sesekljano slanino, čebulo in česen, peteršilj in sesekljane kocene. Nekoliko prepražimo, dodamo malo drobtinic, solimo in popramo. V ognjevarno posodo vlijemo malo olja, naložimo jurčkove klobuke in jih nadevamo s pripravljenim nadevom. Malo potresemo z drobtinicami pokapljamo z oljem in v pečici pečemo približno 20 minut. Pečene zložimo na krožnik, obložimo pa jih še z nadevanimi in popečenimi paradižniki ter krompirjevim pirejem.

Z grahom nadevani paradižniki

Sestavine: 4 zreli paradižniki, luščen grah, maslo ali margarina, sesekljan peteršilj.

Priprava: Paradižnike poparimo, da jih lažje olupimo. Odrežemo jim pokrovček, sredico pa previdno izdolbemo. Na žlici masla prepražimo drobno sesekljan peteršilj in grah, solimo, prilijemo nekaj žlic juhe ali vode in pokrito dušimo, da se zmehča. Ko se zmehča, z nadevom nadevamo paradižnike. Nalagamo jih v pomaščeno posodo in v pečici zapečemo.

Krhki flancati malo drugače z marelično peno

Sestavine: 2 rumenjaka, pol žlice sladkorja, vanilin sladkor, 2 žlici vina, žlica vode, malo soli, četrt kg namenske moke, malo ruma, mast ali olje.

Priprava: Iz rumenjakov, sladkorja, vina, vode, soli, vanilina in moke naredimo voljno testo. Pognetemo ga v malo klobaso in pokrijemo, da se odpočije. Nato razrežemo na enako debele koleščke, jih razvaljamo, vsakemu naredimo s kolescem zarezo, da ostane rob okrog in okrog cel. V segreti maščobi jih ocvremo. Pečene potresemo s sladkorjem v prahu.

Marelična pena

Sestavine: 4 beljaki, 8 dag sladkorja, 2 žlici marelične marmelade (lahko pretlačene marelice), 2 žlici ruma.

Priprava: Iz beljakov naredimo čvrst sneg, dodajamo postopoma sladkor, marmelado in rum. Mešamo, da dobimo kremi podobno zmes. Kremo damo v steklene skodelice in ponudimo s flancati.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 19. avgust 2010 / 07:00

Za konec Društvo mrtvih pesnikov

Tako kot julija se tudi avgusta v Škofji Loki nadaljuje cikel poletnih prireditev Pisana Loka. Zadnji avgustovski sobotni večer je namenjen pop-rock skupini Društvo mrtvih pesnikov...

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / sreda, 20. julij 2011 / 07:00

Senca neizpolnjenih pričakovanj

Test: Renault Laguna Grandtour dCi 175 BVA Bose & Design

Prosti čas / sreda, 20. julij 2011 / 07:00

Čarovnik se poslavlja

Slovo od mladosti: nadaljevanje filma Harry Potter in svetinje smrti zaključuje desetletno fantazijsko sago o odraščanju v svetu, kjer moraš biti čarovnik, da preživiš.

Gospodarstvo / sreda, 20. julij 2011 / 07:00

Priznanja gorenjskim mesarjem

Kranj - V okviru priprav na mednarodni kmetijsko živilski sejem v Gornji Radgoni so končali že tudi ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov. Triinštirideset mesarij iz Slovenije, Hrv...

Zanimivosti / sreda, 20. julij 2011 / 07:00

Dediščina z nekoliko rivalstva

Letošnji Čipkarski dnevi, največja etnografska prireditev v občini Železniki, so bili v nedeljo zaključeni z velikim sprevodom in tekmovanjem.

Nasveti / sreda, 20. julij 2011 / 07:00

Gorenjski kolesarski stezi

Gorenjci se lahko pohvalimo, da imamo dve najlepši kolesarski stezi v državi. Prva je nam dobro znana že nekaj let in poteka od Mojstrane do Rateč (in naprej v Italijo), druga pa je povsem nova in pot...