Jedi za poletne dni
Mesni cmoki v zelenjavni juhi
Sestavine: korenček, gomolj zelene, peteršiljev koren, malo ohrovta, mladi neoluščen grah, lovorov list, muškatni orešček, malo bazilike, rožmarin, sol, poper.
Mesni cmočki: četrt kg mletega mesa, 1 žemlja, drobtine, 1 jajce, sol, poper in muškatni orešček.
Priprava: Zelenjavo za juho očistimo in jo narežemo na kocke ali na drobne rezance. Na segreti maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo narezano zelenjavo in pripravljene mesne cmočke. Vse skupaj nekoliko podušimo, malo pomokamo in zalijemo z juho ali vodo. Juho kuhamo in začinimo s svežimi začimbami. Nazadnje juho še nekoliko okisamo ali pa dodamo malo vina. Tik pred koncem dodamo še sesekljani peteršilj.
Mesni cmočki: Mletemu mesu dodamo namočeno žemljo, praženo čebulo in strok česna, solimo, popramo, dodamo še eno jajce. Oblikujemo za oreh debele cmočke.
Nadevani jurčki
Sestavine: večji jurčki, peteršilj, čebula, česen, olje, drobtine, slanina, sir, sol, poper.
Priprava: Jurčke očistimo, odrežemo kocene, kar je slabega odstranimo, drugo pa sesekljamo. Klobuke pustimo cele. V posodi segrejemo 2 žlici maščobe, dodamo sesekljano slanino, čebulo in česen, peteršilj in sesekljane kocene. Nekoliko prepražimo, dodamo malo drobtinic, solimo in popramo. V ognjevarno posodo vlijemo malo olja, naložimo jurčkove klobuke in jih nadevamo s pripravljenim nadevom. Malo potresemo z drobtinicami pokapljamo z oljem in v pečici pečemo približno 20 minut. Pečene zložimo na krožnik, obložimo pa jih še z nadevanimi in popečenimi paradižniki ter krompirjevim pirejem.
Z grahom nadevani paradižniki
Sestavine: 4 zreli paradižniki, luščen grah, maslo ali margarina, sesekljan peteršilj.
Priprava: Paradižnike poparimo, da jih lažje olupimo. Odrežemo jim pokrovček, sredico pa previdno izdolbemo. Na žlici masla prepražimo drobno sesekljan peteršilj in grah, solimo, prilijemo nekaj žlic juhe ali vode in pokrito dušimo, da se zmehča. Ko se zmehča, z nadevom nadevamo paradižnike. Nalagamo jih v pomaščeno posodo in v pečici zapečemo.
Krhki flancati malo drugače z marelično peno
Sestavine: 2 rumenjaka, pol žlice sladkorja, vanilin sladkor, 2 žlici vina, žlica vode, malo soli, četrt kg namenske moke, malo ruma, mast ali olje.
Priprava: Iz rumenjakov, sladkorja, vina, vode, soli, vanilina in moke naredimo voljno testo. Pognetemo ga v malo klobaso in pokrijemo, da se odpočije. Nato razrežemo na enako debele koleščke, jih razvaljamo, vsakemu naredimo s kolescem zarezo, da ostane rob okrog in okrog cel. V segreti maščobi jih ocvremo. Pečene potresemo s sladkorjem v prahu.
Marelična pena
Sestavine: 4 beljaki, 8 dag sladkorja, 2 žlici marelične marmelade (lahko pretlačene marelice), 2 žlici ruma.
Priprava: Iz beljakov naredimo čvrst sneg, dodajamo postopoma sladkor, marmelado in rum. Mešamo, da dobimo kremi podobno zmes. Kremo damo v steklene skodelice in ponudimo s flancati.