Zdravje iz bezga

Bezeg je že zacvetel in mnoge gospodinje so se že lotile priprave zdravih napitkov iz bezgovega cvetja in jagod.

Bezgov sirup

Potrebujemo: 3 l prekuhane vode, 3 kg sladkorja, 4 citronke, 30 kobulov bezga (cvetov).

Priprava: Vodo prekuhamo in pustimo, da se ohladi. Nato vanjo položimo oprane bezgove cvetove in pokrite pustimo namočene 24 ur.
Naslednji dan vse skupaj dobro precedimo, dodamo sladkor in citronke ter mešamo, dokler se sladkor in citronke popolnoma ne raztopijo. Ko je popolnoma raztopljeno, sirup vlijemo v steklenice.

Šabesa

Potrebujemo: 4,5 litra vode, 30 ml jabolčnega ali vinskega kisa, 700 g sladkorja, sok in tanko olupljena lupina limone, 12 bezgovih cvetov.

Priprava: Zavremo vodo in jo prelijemo v sterilizirano posodo, dodamo sladkor in mešamo, da se ta raztopi. Ko se ohladi, dodamo kis, sok in lupino limone ter bezgove cvetove. Pokrijemo s krpami in pustimo stati 24 ur. Skozi krpo precedimo v steklenice. Pijača bo gotova čez približno dva tedna.

Kompot iz bezgovih jagod

Potrebujemo: liter zrelih bezgovih jagod, liter zrelih češpelj, 20 dkg sladkorja, klinček, cimetovo skorjo.

Priprava: Prerezane češplje brez koščic kuhamo v vodi z bezgovimi jagodami in sladkorjem. Dodamo začimbe in postrežemo ohlajeno.

Bezgov sok

Potrebujemo: 1 kg bezgovih jagod, 1 kg sladkorja

Priprava: Zrele, prebrane, oprane, dobro odcejene bezgove jagode potresemo s sladkorjem. Po dveh urah jih sočimo v sokovniku. Sok uporabljamo proti prehladu in kašlju.

Bezgova marmelada

Potrebujemo: 1,2 kg bezgovih jagod, 1 kg sladkorja, zavojček želina, sok limone, 2 jedilni žlici žganja.

Priprava: Zrele bezgove jagode operemo, odcedimo in zmečkamo. Dodamo želin, limonin sok in žganje ter kuhamo in mešamo na zmernem ognju. Ko zavre, dodamo sladkor in spet zavremo ter kuhamo še tri minute. Še vročo marmelado nalijemo v čiste kozarce in jih dobro zapremo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 18. avgust 2008 / 07:00

Uspel sestanek s SAZAS-om

Ljubljana - Obrtno-podjetniški zbornici (OZS) iz Združenju SAZAS je končno uspel sestanek, kjer so se dogovorili, da bodo podpisali dogovor o uvedbi prilagojenega avstrijskega mo...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 19. oktober 2017 / 18:25

Na avtocesti peljala v napačno smer

Lesce – Gorenjski policisti so v nedeljo popoldne obravnavali starejšo voznico, ki je na gorenjski avtocesti vozila v napačno smer. Takoj po prejemu prijave o nevarni vožnji iz smeri Lipc proti Les...

Razvedrilo / četrtek, 19. oktober 2017 / 18:25

Usodna Ota Širca Roš

V Festivalni dvorani v Ljubljani so v soboto razglasili femme fatale leta 2017. Letos je usodna Slovenka postala Ota Širca Roš, televizijska voditeljica rubrike Pop In v oddaji 24 ur na Pop TV. Že...

Mularija / četrtek, 19. oktober 2017 / 18:24

Šola nekoč in danes

V sklopu prireditev ob Tednu otroka so preteklo sredo v Domu upokojencev (DU) Kranj pripravili srečanje osnovnošolcev s starostniki, na katerem so razmišljali o šolanju v preteklosti in danes.

Razvedrilo / četrtek, 19. oktober 2017 / 18:24

Palačinkijada

V soboto dopoldne se je pred poslovno stavbo kranjskega Lona na Primskovem zgodil zanimiv dogodek: ob petindvajsetletnici delovanja so namreč pripravili tekmovanje za vse generacije v hitrostnem pečen...

Nasveti / četrtek, 19. oktober 2017 / 18:22

Ješprenj z gobami

Nadaljujemo z gobami … Verjetno ste že vsi slišali za ječmen in ješprenj, vendar po mojih izkušnjah mnogo ljudi ne loči med tem dvema izrazoma. Ječmen je zrno, podobno pšenici, ki je bogato s topni...