Zdravje iz bezga

Bezeg je že zacvetel in mnoge gospodinje so se že lotile priprave zdravih napitkov iz bezgovega cvetja in jagod.

Bezgov sirup

Potrebujemo: 3 l prekuhane vode, 3 kg sladkorja, 4 citronke, 30 kobulov bezga (cvetov).

Priprava: Vodo prekuhamo in pustimo, da se ohladi. Nato vanjo položimo oprane bezgove cvetove in pokrite pustimo namočene 24 ur.
Naslednji dan vse skupaj dobro precedimo, dodamo sladkor in citronke ter mešamo, dokler se sladkor in citronke popolnoma ne raztopijo. Ko je popolnoma raztopljeno, sirup vlijemo v steklenice.

Šabesa

Potrebujemo: 4,5 litra vode, 30 ml jabolčnega ali vinskega kisa, 700 g sladkorja, sok in tanko olupljena lupina limone, 12 bezgovih cvetov.

Priprava: Zavremo vodo in jo prelijemo v sterilizirano posodo, dodamo sladkor in mešamo, da se ta raztopi. Ko se ohladi, dodamo kis, sok in lupino limone ter bezgove cvetove. Pokrijemo s krpami in pustimo stati 24 ur. Skozi krpo precedimo v steklenice. Pijača bo gotova čez približno dva tedna.

Kompot iz bezgovih jagod

Potrebujemo: liter zrelih bezgovih jagod, liter zrelih češpelj, 20 dkg sladkorja, klinček, cimetovo skorjo.

Priprava: Prerezane češplje brez koščic kuhamo v vodi z bezgovimi jagodami in sladkorjem. Dodamo začimbe in postrežemo ohlajeno.

Bezgov sok

Potrebujemo: 1 kg bezgovih jagod, 1 kg sladkorja

Priprava: Zrele, prebrane, oprane, dobro odcejene bezgove jagode potresemo s sladkorjem. Po dveh urah jih sočimo v sokovniku. Sok uporabljamo proti prehladu in kašlju.

Bezgova marmelada

Potrebujemo: 1,2 kg bezgovih jagod, 1 kg sladkorja, zavojček želina, sok limone, 2 jedilni žlici žganja.

Priprava: Zrele bezgove jagode operemo, odcedimo in zmečkamo. Dodamo želin, limonin sok in žganje ter kuhamo in mešamo na zmernem ognju. Ko zavre, dodamo sladkor in spet zavremo ter kuhamo še tri minute. Še vročo marmelado nalijemo v čiste kozarce in jih dobro zapremo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / / 19:40

Štiritisočkrat na Šenturški gori

Vinko Janežič s Spodnjega Brnika, 72-letni vodja ansambla Trgovci, se je od upokojitve do danes že več kot štiritisočkrat povzpel na Šenturško goro.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 13. januar 2021 / 19:30

Zinkina sreča ob vnukih

»Sin ga je v ihti odrinil od sebe in Marko je za sekundo prepozno reagiral, zgrmel je več kot petdeset metrov v globino. Ostal je živ, a tetraplegik. Vrnil se je k bivši ženi, meni pa so ostali za...

Gospodarstvo / sreda, 13. januar 2021 / 19:06

Poziv za razdelitev petih milijonov mask

Kranj – Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) v imenu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo poziva samozaposlene in mikro podjetja z enim do štirimi zaposlenimi k prevzemu brezplač...

Gospodarstvo / sreda, 13. januar 2021 / 19:05

Register kmetijskih gospodarstev ne deluje

Kranj – Register kmetijskih gospodarstev vse do 24. januarja ne bo deloval. V tem času bo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na podlagi zakona o interventnih ukrepih za omilitev posl...

Šport / sreda, 13. januar 2021 / 19:04

V Italiji trije Gorenjci

Škofja Loka – Slovenski balinarji, še zlasti člani reprezentance, so v najvišji italijanski balinarski ligi zelo priljubljeni, kar je potrdil tudi ravnokar končani prestopni rok. V najboljših itali...

Kultura / sreda, 13. januar 2021 / 19:04

Prepletanje barv in motivov iz narave

Tokrat se z izložbeno razstavo slikarskih del na platnu v Kranju predstavlja domačin, vsestranski ustvarjalec Uroš Frelih. Naslov razstave je Prepletanje svetlobe in energij narave.