Zdravje iz bezga
Bezeg je že zacvetel in mnoge gospodinje so se že lotile priprave zdravih napitkov iz bezgovega cvetja in jagod.
Bezgov sirup
Potrebujemo: 3 l prekuhane vode, 3 kg sladkorja, 4 citronke, 30 kobulov bezga (cvetov).
Priprava: Vodo prekuhamo in pustimo, da se ohladi. Nato vanjo položimo oprane bezgove cvetove in pokrite pustimo namočene 24 ur.
Naslednji dan vse skupaj dobro precedimo, dodamo sladkor in citronke ter mešamo, dokler se sladkor in citronke popolnoma ne raztopijo. Ko je popolnoma raztopljeno, sirup vlijemo v steklenice.
Šabesa
Potrebujemo: 4,5 litra vode, 30 ml jabolčnega ali vinskega kisa, 700 g sladkorja, sok in tanko olupljena lupina limone, 12 bezgovih cvetov.
Priprava: Zavremo vodo in jo prelijemo v sterilizirano posodo, dodamo sladkor in mešamo, da se ta raztopi. Ko se ohladi, dodamo kis, sok in lupino limone ter bezgove cvetove. Pokrijemo s krpami in pustimo stati 24 ur. Skozi krpo precedimo v steklenice. Pijača bo gotova čez približno dva tedna.
Kompot iz bezgovih jagod
Potrebujemo: liter zrelih bezgovih jagod, liter zrelih češpelj, 20 dkg sladkorja, klinček, cimetovo skorjo.
Priprava: Prerezane češplje brez koščic kuhamo v vodi z bezgovimi jagodami in sladkorjem. Dodamo začimbe in postrežemo ohlajeno.
Bezgov sok
Potrebujemo: 1 kg bezgovih jagod, 1 kg sladkorja
Priprava: Zrele, prebrane, oprane, dobro odcejene bezgove jagode potresemo s sladkorjem. Po dveh urah jih sočimo v sokovniku. Sok uporabljamo proti prehladu in kašlju.
Bezgova marmelada
Potrebujemo: 1,2 kg bezgovih jagod, 1 kg sladkorja, zavojček želina, sok limone, 2 jedilni žlici žganja.
Priprava: Zrele bezgove jagode operemo, odcedimo in zmečkamo. Dodamo želin, limonin sok in žganje ter kuhamo in mešamo na zmernem ognju. Ko zavre, dodamo sladkor in spet zavremo ter kuhamo še tri minute. Še vročo marmelado nalijemo v čiste kozarce in jih dobro zapremo.