Čebelarji so na stojnicah ponujali med in medene izdelke. / Foto: Gorazd Kavčič

Sladki Festival medu

Letos so čebelarji želeli predvsem predstaviti uporabo medu v kulinariki.

Lesce – Strokovna predavanja, delavnice in z medom založene stojnice so v soboto v Čebelarski center v Lescah privabila številne čebelarje pa tudi druge ljubitelje medu in čebel. Čebelarsko društvo Radovljica in Čebelarski center Gorenjske sta namreč pripravila že drugi festival medu, ki so ga letos v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije razširili še na Dan medu v kulinariki.

»Ljudem želimo približati uporabo medu, predvsem v kulinariki. Za mnoge je namreč še vedno nepredstav­ljivo, da ga lahko dodamo tako rekoč vsem jedem, tudi sladoledom, pivu in pijačam. Predvsem pa bi radi poudarili, da je med vedno boljša izbira kot sladkor. Ne le iz zdravstvenih razlogov, temveč tudi zato, ker predstavlja lokalni proizvod in ker z uporabo medu podpiramo čebelarje – in čebele,« je povedal vodja čebelarskega centra Maja Kozinc.

Obiskovalce so tako navdušili delavnica svetovnega podprvaka v mešanju koktajlov Edina Halačevića, sladoled z medom, ki so ga posebej za festival medu pripravili v leški slaščičarni Ježek, in medeno pivo. Na stojnicah pred centrom so čebelarji prodajali čebelje produkte; med bolje založenimi je bila tudi stojnica čebelarskega krožka OŠ F. S. Finžgarja Lesce, kjer imajo enega najdejavnejših čebelarskih podmladkov v državi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / petek, 15. julij 2016 / 18:06

Na reliju tudi »stoletnik«

V sredo dopoldne smo udeležence znamenitega relija starodobnih avtomobilov Peking–Pariz lahko občudovali tudi na Gorenjskem. Med Dražgošami in Kropo so se pomerili tudi v atraktivni, a zahtevni točnos...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / petek, 27. marec 2015 / 07:00

Delajo dobro za kraj

Skupina krajanov se je pod imenom Dovje-Mojstrana: zelena prihodnost zbrala v pobudi, ki skuša po zgledu dobrih praks ustvariti nekaj novega za kraj.

Kamnik / petek, 27. marec 2015 / 07:00

Mladi o svoji domovini

V prostorih Občine Kamnik je do konca marca na ogled razstava 42 likovnih in literarnih del – pogledov in razmišljanj mladih o pomenu samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

Razvedrilo / petek, 27. marec 2015 / 07:00

Povezane v plesu in prijateljstvu

Prvega aprila bo leto dni, kar je v Kranju začela delovati skupina Cowboy ritem, ki se je zaljubila v t. i. country line dance plese, ki postajajo vse bolj popularni tudi v Sloveniji.

Gospodarstvo / petek, 27. marec 2015 / 11:07

Predavanji o novostih pri dopolnilnih dejavnostih

Križe, Koroška Bela – Kmetijsko gozdarski zavod (KGZ) Kranj in Društvo podeželskih žena Svit iz Tržiča vabita danes, v petek, ob 19. uri v sejno sobo Kmetijske zadruge Križe na predavanje o novosti...

GG Plus / petek, 27. marec 2015 / 17:18

V diplomaciji se tudi z molkom govori

V začetku devetdesetih let je imel LDS-ovski politik Franco Juri že pripravljene kovčke za svoj odhod v Argentino, kjer naj bi na naši ambasadi v Buenos Airesu nastopil mesto veleposlanika. Imel je...