Sladki Festival medu
Letos so čebelarji želeli predvsem predstaviti uporabo medu v kulinariki.
Lesce – Strokovna predavanja, delavnice in z medom založene stojnice so v soboto v Čebelarski center v Lescah privabila številne čebelarje pa tudi druge ljubitelje medu in čebel. Čebelarsko društvo Radovljica in Čebelarski center Gorenjske sta namreč pripravila že drugi festival medu, ki so ga letos v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije razširili še na Dan medu v kulinariki.
»Ljudem želimo približati uporabo medu, predvsem v kulinariki. Za mnoge je namreč še vedno nepredstavljivo, da ga lahko dodamo tako rekoč vsem jedem, tudi sladoledom, pivu in pijačam. Predvsem pa bi radi poudarili, da je med vedno boljša izbira kot sladkor. Ne le iz zdravstvenih razlogov, temveč tudi zato, ker predstavlja lokalni proizvod in ker z uporabo medu podpiramo čebelarje – in čebele,« je povedal vodja čebelarskega centra Maja Kozinc.
Obiskovalce so tako navdušili delavnica svetovnega podprvaka v mešanju koktajlov Edina Halačevića, sladoled z medom, ki so ga posebej za festival medu pripravili v leški slaščičarni Ježek, in medeno pivo. Na stojnicah pred centrom so čebelarji prodajali čebelje produkte; med bolje založenimi je bila tudi stojnica čebelarskega krožka OŠ F. S. Finžgarja Lesce, kjer imajo enega najdejavnejših čebelarskih podmladkov v državi.