Računalnik in jaz: Hekerji

Heker je računalniški zanesenjak, ki uživa v raziskovanju programov in tudi sam navdušeno programira.

Hekerji uporabljajo svoje znanje za vdore v informacijske sisteme in omrežja. Eden glavnih razlogov takega početja predstavlja intelektualni izziv in primerjanje z vrstniki. Veliko dejanj, povzročenih s strani hekerjev, pa je posledica njihovega dolgočasja in s tem povezanega preizkušanja raznih možnosti v zvezi z novimi podvigi. Hekerji se radi primerjajo z ustanovami in organizacijami v smislu, kdo je boljši. Večina hekerjev je še mladoletnih, vendar kljub svoji starosti predstavljajo veliko nevarnost za vse vrste informacijskih sistemov. Znanih je veliko primerov, ko so hekerji uspešno vdrli v sisteme bank, vladnih organizacij, poslovnih sistemov in drugam. Izraz »hacker« v angleščini pomeni nekoga, ki oblikuje pohištvo s sekirico, sekač.

Eden najbolj znanih hekerjev je Kevin Mitnick. Že v mladih letih je bil vešč verbalne manipulacijo z ljudmi, kar danes poznamo kot tehniko, imenovano socialno inženirstvo. Prav tako pa je obvladal še tehnike manipuliranja s telekomunikacijsko opremo in z uporabo radioamaterskih zvez. Z izrednim smislom za razumevanje tehnologije je bil hitro sposoben to obvladovati bolje kot njegovi sovrstniki. Kmalu se je razvedelo o Kevinih podvigih in losangeleški policijski postaji ni bilo težko obdolžiti ravno njega, ko so ugotovili, da se nekdo vmešava v zanje rezervirano frekvenčno območje.

Kevin se je skupaj s prijatelji loteval raznih podvigov, še najbolj pa brskanja po podatkih v informacijskih sistemih računalniških in telekomunikacijskih podjetij, izvajanja socialnega inženirstva z namenom pridobitve gesel in podatkov o zaščitenih računalniških ter telekomunikacijskih omrežjih ter ne nazadnje tudi nepooblaščenih dostopov do različnih baz podatkov.

Pri svojih 17 letih je bil za njim že prvi podvig. Iz podjetja Pacific Bell, ki je ponujalo telekomunikacijske storitve, je odnesel večje število zapiskov in tehničnih navodil za upravljanje sistema COSMOS. Ta se je uporabljal za upravljanje s telekomunikacijskimi sistemi. S tako pridobljenim znanjem je bil sposoben nadzorovati in uporabljati veliko večino telekomunikacijskih naprav.

Njegova dejanja in znanje sta mu prinesli nezaželen ugled. Po vsakem incidentu, ki je bil povezan z računalniškim ali telekomunikacijskim omrežjem, so okrivili ravno njega, saj je bil edini, za katerega so vedeli, da je sposoben takšno dejanje izpeljati.

Leta 1988 je bil Kevin obsojen na leto in pol zaporne kazni, ker je vdrl v računalniško omrežje podjetja DEC in si ogledoval izvorno kodo operacijskega sistema VMS. V času prestajanja zaporne kazni je preživel osem mesecev v samici z le enournim dnevnim izhodom, saj so se bali, da lahko le z dostopom do telefona sproži napad neznanskih razsežnosti. Po izpustitvi je bil še tri leta pod stalnim nadzorom policije, prepovedan pa mu je bil dostop do kakršnekoli številčnice ali tipkovnice.

Kevina so spet aretirali leta 1995 v Severni Karolini. S pomočjo računalniških strokovnjakov sta FBI in zvezna policija v podjetju Netcom, od koder naj bi Kevin odtujil dvajset tisoč številk kreditnih kartic, več dni analizirali dnevniške zapise o vdoru. Kevina so izsledili v njegovem stanovanju s pomočjo prisluškovanja njegovemu mobilnemu telefonu.

Med najbolj odmevne napade na računalniške in telekomunikacijske sisteme, ki so jih pripisali Kevinu, spadajo vdori v Norad, kraja podatkov za dvajset tisoč kreditnih kartic, kraja izvorne kode operacijskega sistema Solaris, vdor v računalniške mreže podjetij Novell, Nokia, Motorola in druga.

Zanimivo je to, da Kevin pri svojem delu ni nikoli uporabljal hekerskih napadalnih orodij. Za doseganje svojih ciljev je uporabljal zgolj socialno inženirstvo in druge metode analiziranja računalniških in telekomunikacijskih sistemov, le z uporabo programov, ki so del operacijskega sistema. Zdaj je Kevin Mitnick lastnik podjetja Mitnick Security Consulting, ki se ukvarja s svetovanjem na področju računalniške varnosti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 14. julij 2009 / 07:00

Glasove poletne ture se nadaljujejo

V prejšnjem tednu so me Glasovi kolesarji spaševali, ali bomo imeli čez poletje kak teden dopusta, pa sem odgovoril, da poletje ni čas za počitek.

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 24. december 2012 / 07:00

Rezultati 1., 2. in 3. lige državnega prvenstva v inline hokeju

1. liga (9. krog in 10. krog - odigran 21.12.): HK Prevoje : Citypark Strele 5:6HK Dinamiti Horjul : HK Yeti Sl. Konjice 11:2IHK Mufloni Tolmin : Kavke Kranj 4:3 - kazenski st...

Gospodarstvo / ponedeljek, 24. december 2012 / 07:00

Aerodromu le odobrili evropsko pomoč

Evropska komisija je le odobrila dobrih 15 milijonov evrov iz kohezijskega sklada za gradnjo potniškega terminala na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana.

Kronika / ponedeljek, 24. december 2012 / 07:00

Komentar: Ko sodni mlini meljejo (pre)počasi ...

Pred nami so božično-novoletni prazniki, ki so za mnoge najlepši čas v letu. Letošnji bodo zagotovo imeli precej grenak priokus za kupce stanovanj in hiš v Zbiljskem gaju, ki so kljub plačani kup...

Železniki / ponedeljek, 24. december 2012 / 07:00

Prireditve bodo lahko trajale dlje

Železniki - Javni shodi in prireditve bodo v občini Železniki po novem lahko trajali vsak dan do 24. ure, ob petkih, sobotah in pred dela prostimi dnevi pa s soglasjem župana do...

Slovenija / ponedeljek, 24. december 2012 / 07:00

Prisegel novi predsednik

Na slavnostni seji državnega zbora je v soboto prisegel novi predsednik države Borut Pahor. Sledila je državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti s slavnostnim govornikom, predsednikom vlade...