Koprive

Kot kopriva je pravzaprav mišljena velika kopriva, ker obstaja še mala kopriva in mrtve koprive. Mala kopriva je sestra velike koprive in je prav tako uporabna, mrtve koprive pa še sestrične niso, kajti s koprivami jih družijo le podobni listi. Koprivo štejemo med najboljša čistila za kri, obenem pa tudi spodbuja presnovo in je zato še posebej dobrodošla v predjedeh.

Koprive so vedno pri roki in imajo rade z dušikom bogata tla, zato rade rastejo tudi ob pripotjih smetišč, tako da velja biti pozoren, kje jih nabiramo. Za prehrano nabiramo mlade poganjke in vršičke večjih kopriv, dokler le te ne vzcvetijo. Nabiramo jih sproti, po možnosti zjutraj, ko je še rosa, pa tudi rokavice nam pridejo zelo prav, v hladilniku pa jih hranimo le kakšen dan. Koprive so najbolj »mesna« rastlina, saj se po okusu in vsebnosti sestavin nagibajo že k hrani živalskega izvora. Vsebujejo neverjetno veliko beljakovin in železa. Zmlete koprive brez pekoče vesti zmešamo v prelive za solate ali soparjeno zelenjavo. Lahko jih prav na kratko skuhamo ter začinimo z oljčnim oljem in česnom. Pripravljamo jih lahko kot špinačo ali blitvo. V družbi s pečenim ali kuhanim krompirjem je pravšnja popestritev času med zimo in pomladjo. Iz kopriv pa pripravljamo tudi pivo in šabeso.

Skutni namaz s koprivami

Potrebujemo: 30 dag skute, 4 žlice kisle smetane, 10 dag sveže zmletih kopriv, 1 strt strok česna, sol, sveže mleti poper.

Skuto spasirajte, ji dodajte kislo smetano, koprive, česen in solite ter popoprajte po okusu. Vse skupaj dobro premešajte in postrezite s toastom ali svežim kruhom.

Česnova juha s koprivami in krompirjem

Za 5 oseb potrebujemo: 2 žlici oljčnega olja, 5 strokov česna, 1 grobo sesekljano čebulo, 1,2 l mesne juhe, 40 dag olupljenega in na kocke narezanega krompirja, 1 žlico koruzne moke, 1,5 dl sladke smetane, 20 dag grobo narezanih kopriv, sol, sveže mleti poper.

V večji kozici segrejte oljčno olje in na njem 5 minut pražite čebulo in na kolobarje narezan česen. Zalijte z juho in dodajte krompir. Zavrite in kuhajte, da se krompir zmehča. Dodajte koprive in sladko smetano, v katero ste zmešali koruzno moko. Med mešanjem dobro prevrite, solite in popoprajte po okusu ter takoj postrezite.

Rižota s koprivami in gorgonzolo

Za 4 osebe potrebujemo: 1 čebulo, 3 žlice oljčnega olja, 20 dag kopriv, 20 dag riža arborio, 7 dl kokošje juhe, 5 dag masla, 10 dag gorgonzole, sol, sveže mleti poper.

Na oljčnem olju prepražite nasekljano čebulo, dodajte kuhane in sesekljane koprive ter vse skupaj malo popražite. Dodajte riž, malo popražite in zalijte s kokošjo juho. Dušite toliko časa, da riž vpije vso tekočino in vmes občasno premešajte. Odstavite, po potrebi solite in popoprajte ter vmešajte maslo in naribano gorgonzolo. Takoj postrezite.

Ravioli s skuto in koprivami

Za 4 osebe potrebujemo: za testo: 20 dag moke, 3 jajca, 1 ščep soli, za nadev: 20 dag kuhanih in odcejenih kopriv, 15 dag skute, 5 dag drobno naribanega parmezana, sol, sveže mleti poper.

Iz moke, jajc in ščepa soli ugnetite testo in ga pustite počivati v hladilniku. Medtem spasirajte skuto in ji primešajte sesekljane koprive ter parmezan. Solite in poprajte po okusu. Testo razdelite na dva dela in oba razvaljajte 1 milimeter na debelo. Razvaljana kosa testa razrežite na 5 centimetrov široke trakove. Na polovico trakov naložite po žličko nadeva in sicer v razmakih po 5 centimetrov. Trakove z nadevom pokrijte s trakovi brez nadeva in jih rahlo pritisnemo, da iztisnemo zračne žepke. Trakove narežite na kvadrate z nadevom v sredini. Če se robovi ne držijo dovolj tesno, jih navlažite z mlekom in stisnite skupaj, da se zlepijo. Tako pripravljene raviole skuhajte v slanem kropu, jih odcedite in prelijte z maslom ali oljčnim oljem, na katerem ste prepražili nekaj vejic žajblja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 12. september 2008 / 07:00

Ločani za začetek na gostovanje

Škofja Loka, Kranj - Ta konec tedna bodo prvenstvo začeli tudi najboljši slovenski rokometni kolektivi v obeh ligah. V 1. krogu za moške igralci Merkurja potujejo v Ormož, v novi...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 14. oktober 2013 / 14:13

Izkoriščamo priložnosti in delamo drugače

»Vsako povišanje cen zelo vpliva na končno ceno. Žal je v Sloveniji veliko takšnih in drugačnih obremenitev, edino, kar nam ostane, je prilagoditev. Dokler lahko dodajamo vrednost na zaposlenega in zr...

GG Plus / ponedeljek, 14. oktober 2013 / 14:13

Stara mežnarija spet diha

Besničani so s spominsko mašo v cerkvi sv. Tilna v Zgornji Besnici počastili stoto obletnico rojstva kulturnih zanesenjakov Janeza in Ivane Kozjek, kulturi in druženju pa bodo namenili tudi prenovljen...

GG Plus / ponedeljek, 14. oktober 2013 / 14:12

Bili smo nič, bodimo vse

Je besedilo iz pesmi Internacionala. Pesem, ki je vzpodbujala in povezovala delavstvo v času, ko je nastala. Pa tudi kasneje, zlasti delavstvo evropskih narodov. Razumljivo je, da je pesem izraz ta...

GG Plus / ponedeljek, 14. oktober 2013 / 14:11

Petdeset let nazaj (2)

»Učiteljica Marija si je kljub temu vzela čas zame, po pouku sva kar nekaj ur neuspešno vadili, vendar ni in ni šlo. V sedmem razredu smo se neprostovoljno srečali s podaljšanim bivanjem v...

GG Plus / ponedeljek, 14. oktober 2013 / 14:10

Raubarski cesar

»V Poljanah so se mu (Igorju Torkarju) zelo priljubila domača imena, narečje, ljudje. Ob prebiranju Tavčarja je naletel na zgodbe, ki so bile iz mesa in krvi še vedno žive. Prizorišča in d...