Predstavniki Ministrstva za kmetijstvo držav Evropske unije so si z zanimanjem ogledali Kranj, po mestu pa jih je popeljal tudi domači župan Damijan Perne. (Foto: Gorazd Šinik)

Kranj gostil predstavnike EU

Minuli torek so Kranj obiskali predstavniki ministrstev za kmetijstvo držav Evropske unije, med njimi tudi sekretarji evropskih ministrstev.

Kranj – Že dopoldne jih je v Prešernovem gaju sprejel domači župan Damijan Perne. »Zavedamo se, da je vaš urnik zelo natrpan in veseli nas, da ste našli toliko časa, da obiščete naše mesto na katerega smo tako ponosni. V času predsedovanja Slovenije Evropski uniji smo gostitelji tega predsedovanja, saj Brdo spada v kranjsko občino. To pa za nas predstavlja tudi odgovornost in željo, da mesto predstavimo vam, ki zdaj delate na Brdu, Evropsko skupnost pa z različnimi projekti, med katerimi je tudi Barve Evrope, predstavljamo našim meščanom,« je kar 65 gostov iz EU nagovoril župan Perne.

Gostje, ki so bili že v Prešernovem gaju navdušeni nad otroki v narodnih nošah pa tudi nad spremstvom Kranjske garde in meščanske gospode, so se nato sprehodili do središča mesta, kjer so poskušali dobrote od ekoloških pridelkov do izdelkov iz medu, si ogledali Kranjsko hišo, mesto in Prešernov spomenik ter pot zaključili na Pungertu, kjer so v spomin na Kranj dobili simbolična darila.

Kmetijske ministre, ki so v torek zasedali na Brdu na temo sprememb v evropski kmetijski politiki, pa so na travniku pred vhodom v protokolarni objekt pričakali napisi protestnikov. Ti so jim sporočali, da zasedajo na ukradeni zemlji, kajti denacionalizacijski postopek za posest Brdo še vedno traja. Predstavniki kmetov nasprotujejo tudi ukinitvi mlečnih kvot in pridelavi rastlin za biogoriva namesto za hrano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 16. junij 2007 / 07:00

Za lepše življenje starejših

Prostovoljci bodo obiskali na domu vse občane, stare nad 69 let. Tako bodo v Društvu upokojencev Jesenice pridobili podatke, kako živijo starejši ljudje, kakšni problemi jih pestijo in kakšno pomoč bi...

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / četrtek, 30. avgust 2007 / 07:00

Jubilejni praznik žetve na Javorču

Žirovskarji so letos desetič pripravili etnografsko prireditev Praznik žetve. V turističnem društvu deluje 120 domačinov.

Splošno / četrtek, 30. avgust 2007 / 07:00

Na bolšjaka po zgodovino

Jože Habjan iz Gorenje vasi že vrsto let za dušo skrbi z zbiranjem stare čevljarske opreme in razglednic. Upa, da bo lahko s kolegi, zbiratelji razglednic izdal monografijo občine Gorenja vas-Poljane.

Splošno / četrtek, 30. avgust 2007 / 07:00

Že tretja Loca Musica

V Škofji Loki je letos spet potekala mednarodna glasbena šola Loca Musica.

Železniki / četrtek, 30. avgust 2007 / 07:00

Razstava gobelinov na občini

Železniki - Do konca avgusta bo na hodniku občine Železniki na ogled razstava gobelinov, ki jih je izdelal 70-letni domačin Joža Kalan. Gre za njegovo prvo razstavo, s...

Splošno / četrtek, 30. avgust 2007 / 07:00

Ne le trinajsterica, petnajsterica zlatih

V prejšnji številki Ločanke smo pisali o trinajsterici nadpovprečnežev s Škofjeloškega, ki so na letošnji maturi osvojili 30 ali več točk. Pravilno smo ugibali, da nam ni uspelo zajeti vseh z...