Jedi za pomladne dni (6)

Za pomladne dni sem vam pripravil nekaj lahkih jedi iz testenin, bolje rečeno iz širokih, doma narejenih ali kupljenih rezancev.

Dokaj pogosto jih postavljamo na mizo brez domišljije. Za naš organizem so to osvežilne in raznovrstne jedi, z malo fantazije so lahko hitro pripravljene.

Graham rezanci z morskimi rakci ali sadeži

Za srednje veliko družino potrebujemo 40 dag širokih rezancev, 2 žlički sezamovega olja, drobnjak, 2 žlici sojine omake, malo sladkorja, sol, poper, 2 žlici oljčnega olja, nastrgani ingver po okusu, 2 stroka česna, 40 dag morskih sadežev ali 40 dag neočiščenih rakcev, 20 dag sojinih kalčkov.

Priprava: Rezance skuhamo v slanem kropu, ki smo mu dodali nekaj kapljic olja, da se ne sprimejo. Kuhane oplaknemo pod vročo vodo in jih postavimo nad soparo, da se ne ohladijo. Prelijemo jih z malo sezamovega olja, da se ne sprimejo. V posodi naredimo omako; prepražimo sesekljani česen, dodamo malo moke in paradižnikovo mezgo, nekoliko prepražimo, zalijemo in dobro prevremo. Omaki dodamo še začimbe, morske sadeže ali škampe, jo nekoliko povremo, začinimo in prelijemo po toplih rezancih. Povrhu jih potresemo z narezanim drobnjakom.

Ajdovi rezanci v omaki iz zelene

Sestavine: 40 dag ajdovih ali sojinih rezancev, 30 dag zelene, žlico škrobne moke, 2 dl posnetega mleka, 1 srednje velika čebula, sol, poper, muškatni orešek, 4 žlice nastrganega nemastnega sira in žlico oljčnega olja.

Priprava: Zeleno operemo in olupimo. Narežemo jo na rezine in skuhamo v malo slane vode. Dodamo ji ščepec moke, da zelena ne potemni. Nato jo zalijemo z mlekom, da se zelena zmehča, jo zmiksamo s paličastim mešalnikom. Na vročem olju prepražimo sesekljano čebulo, solimo, popramo, dodamo drobno nastrgan orešek in preostalo moko. Omako zlijemo v posodo, v kateri smo kuhali zeleno, in jo postavimo na ogenj. Med mešanjem naj počasi vre, nato jo odstavimo z ognja. Kuhane in oplaknjene testenine zmešamo z omako. Serviramo jih v ogretih krožnikih. Pred serviranjem jih potresemo s sveže mletim parmezanom. Postrežemo jih z zeleno solato s koruzo.

Rezanci z beluši in lososom

Sestavine: 50 dag belušev, 50 dag širokih rezancev, 250 dag svežega lososa, 2 dl sladke smetane, sol, poper, šopek kreše.

Priprava: Beluše olupimo, nato jih damo kuhat v slano okisano vodo. Lososa narežemo na kocke in jih na olju podušimo nekaj minut. Belušem odrežemo vršičke in jih damo na toplo. Iz preostalih belušev naredimo pire z dvema žlicama vode, v kateri so se kuhali. Dodamo smetano in začinimo po okusu. Kuhane rezance damo na krožnike in jih prelijemo z omako.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 9. januar 2007 / 06:00

Navade oblikujejo naše življenje (1)

Ko sem danes sopihala v hrib, sem razmišljala o navadah. Če bi bil tale hribček moja navada, potem prav gotovo ne bi tako sopla, da sem splašila vse gozdne živali. Vsako leto se v mojih...

Objavljeno na isti dan


Žirovnica / sreda, 3. oktober 2012 / 07:00

Letos pet občinskih nagrajencev

Žirovnica - V Žirovnici bodo v začetku decembra ob občinskem prazniku podelili pet občinskih priznanj. Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja je na razpis sicer prejela sede...

Slovenija / sreda, 3. oktober 2012 / 07:00

Novi vodnik po Slovenski planinski poti

Ljubljana - Na Planinski zvezi Slovenije, kjer se za ozaveščanje, izobraževanje in informiranje planincev prizadevajo tudi z izdajanjem planinske literature, vodnikov in zemljevidov, so pr...

Gospodarstvo / sreda, 3. oktober 2012 / 07:00

M Sora se seli do konca leta

Kljub težavam zaradi stečaja Kraškega zidarja bodo v žirovski M Sori ob koncu leta v nov objekt preselili stavbno okovje in podjetje Norica.

Prosti čas / sreda, 3. oktober 2012 / 07:00

Še dobro, da mame pletejo ...

Sandra Osterman (26) in Domen Kepic (29) sta po skupnih štirih letih usodni da izrekla v soboto. Poznala pa sta se že prej, skupaj sta plesala pri folklori. Oba...

Gospodarstvo / sreda, 3. oktober 2012 / 07:00

Nenavadno: trop divjih prašičev na Jezerskem

Trop, v katerem naj bi bilo po oceni lovske družine dvajset divjih svinj in mladičev, je v začetku prejšnjega tedna razril pašnik oz. travnik na Anclovem.