Jedi za pomladne dni (6)

Za pomladne dni sem vam pripravil nekaj lahkih jedi iz testenin, bolje rečeno iz širokih, doma narejenih ali kupljenih rezancev.

Dokaj pogosto jih postavljamo na mizo brez domišljije. Za naš organizem so to osvežilne in raznovrstne jedi, z malo fantazije so lahko hitro pripravljene.

Graham rezanci z morskimi rakci ali sadeži

Za srednje veliko družino potrebujemo 40 dag širokih rezancev, 2 žlički sezamovega olja, drobnjak, 2 žlici sojine omake, malo sladkorja, sol, poper, 2 žlici oljčnega olja, nastrgani ingver po okusu, 2 stroka česna, 40 dag morskih sadežev ali 40 dag neočiščenih rakcev, 20 dag sojinih kalčkov.

Priprava: Rezance skuhamo v slanem kropu, ki smo mu dodali nekaj kapljic olja, da se ne sprimejo. Kuhane oplaknemo pod vročo vodo in jih postavimo nad soparo, da se ne ohladijo. Prelijemo jih z malo sezamovega olja, da se ne sprimejo. V posodi naredimo omako; prepražimo sesekljani česen, dodamo malo moke in paradižnikovo mezgo, nekoliko prepražimo, zalijemo in dobro prevremo. Omaki dodamo še začimbe, morske sadeže ali škampe, jo nekoliko povremo, začinimo in prelijemo po toplih rezancih. Povrhu jih potresemo z narezanim drobnjakom.

Ajdovi rezanci v omaki iz zelene

Sestavine: 40 dag ajdovih ali sojinih rezancev, 30 dag zelene, žlico škrobne moke, 2 dl posnetega mleka, 1 srednje velika čebula, sol, poper, muškatni orešek, 4 žlice nastrganega nemastnega sira in žlico oljčnega olja.

Priprava: Zeleno operemo in olupimo. Narežemo jo na rezine in skuhamo v malo slane vode. Dodamo ji ščepec moke, da zelena ne potemni. Nato jo zalijemo z mlekom, da se zelena zmehča, jo zmiksamo s paličastim mešalnikom. Na vročem olju prepražimo sesekljano čebulo, solimo, popramo, dodamo drobno nastrgan orešek in preostalo moko. Omako zlijemo v posodo, v kateri smo kuhali zeleno, in jo postavimo na ogenj. Med mešanjem naj počasi vre, nato jo odstavimo z ognja. Kuhane in oplaknjene testenine zmešamo z omako. Serviramo jih v ogretih krožnikih. Pred serviranjem jih potresemo s sveže mletim parmezanom. Postrežemo jih z zeleno solato s koruzo.

Rezanci z beluši in lososom

Sestavine: 50 dag belušev, 50 dag širokih rezancev, 250 dag svežega lososa, 2 dl sladke smetane, sol, poper, šopek kreše.

Priprava: Beluše olupimo, nato jih damo kuhat v slano okisano vodo. Lososa narežemo na kocke in jih na olju podušimo nekaj minut. Belušem odrežemo vršičke in jih damo na toplo. Iz preostalih belušev naredimo pire z dvema žlicama vode, v kateri so se kuhali. Dodamo smetano in začinimo po okusu. Kuhane rezance damo na krožnike in jih prelijemo z omako.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 5. november 2014 / 13:09

Usoda v rokah Herbolarie

Na Loškem odru je gostoval radovljiški Linhartov oder s predstavo Herbolaria/Rastlinjarka sodobnega mehiškega dramatika Ricarda Pereza Quitta v režiji Alenke Bole Vrabec.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 26. marec 2011 / 07:00

Komandant Stane

To nedeljo bo že sto let od rojstva Franca Rozmana, bolj znanega pod imenom »Komandant Stane«, malega moža velikega poguma in pameti, ki je postal legenda slovenskega partizanstva in narodni hero...

GG Plus / sobota, 26. marec 2011 / 07:00

Kronika tedna

Petnajst let za umor sestre Na mariborskem okrožnem sodišču so na petnajst let zaporne kazni obsodili 45-letnega Mariborčana Zorana Perca, ki je oktobra lani zadavil...

Kronika / sobota, 26. marec 2011 / 07:00

Nesreče

Vlak povozil moškega Jesenice - V ponedeljek zvečer je na Jesenicah vlak do smrti povozil moškega. Policisti so pri ogledu kraja ugotovili, da je vlak...

Šport / sobota, 26. marec 2011 / 07:00

Danes odločitev o državnem prvaku

Škofja Loka – V soboto ob 15. uri bo na balinišču na Trati povratna tekma med domačo Lokateks Trato in Luko Koper, ki odloča o letošnjem državnem prvaku. Na prvi tekmi v Kopru so...

Šport / sobota, 26. marec 2011 / 07:00

Od sezone se bodo poslovili na Pokljuki

Rudno polje - Slovenske biatlonke in biatlonci bodo po zadnjih tekmah svetovnega pokala v Oslu letošnjo zimsko sezono sklenili z nastopi na državnem prvenstvu in slovenskem pokal...