Jedi za pomladne dni (6)

Za pomladne dni sem vam pripravil nekaj lahkih jedi iz testenin, bolje rečeno iz širokih, doma narejenih ali kupljenih rezancev.

Dokaj pogosto jih postavljamo na mizo brez domišljije. Za naš organizem so to osvežilne in raznovrstne jedi, z malo fantazije so lahko hitro pripravljene.

Graham rezanci z morskimi rakci ali sadeži

Za srednje veliko družino potrebujemo 40 dag širokih rezancev, 2 žlički sezamovega olja, drobnjak, 2 žlici sojine omake, malo sladkorja, sol, poper, 2 žlici oljčnega olja, nastrgani ingver po okusu, 2 stroka česna, 40 dag morskih sadežev ali 40 dag neočiščenih rakcev, 20 dag sojinih kalčkov.

Priprava: Rezance skuhamo v slanem kropu, ki smo mu dodali nekaj kapljic olja, da se ne sprimejo. Kuhane oplaknemo pod vročo vodo in jih postavimo nad soparo, da se ne ohladijo. Prelijemo jih z malo sezamovega olja, da se ne sprimejo. V posodi naredimo omako; prepražimo sesekljani česen, dodamo malo moke in paradižnikovo mezgo, nekoliko prepražimo, zalijemo in dobro prevremo. Omaki dodamo še začimbe, morske sadeže ali škampe, jo nekoliko povremo, začinimo in prelijemo po toplih rezancih. Povrhu jih potresemo z narezanim drobnjakom.

Ajdovi rezanci v omaki iz zelene

Sestavine: 40 dag ajdovih ali sojinih rezancev, 30 dag zelene, žlico škrobne moke, 2 dl posnetega mleka, 1 srednje velika čebula, sol, poper, muškatni orešek, 4 žlice nastrganega nemastnega sira in žlico oljčnega olja.

Priprava: Zeleno operemo in olupimo. Narežemo jo na rezine in skuhamo v malo slane vode. Dodamo ji ščepec moke, da zelena ne potemni. Nato jo zalijemo z mlekom, da se zelena zmehča, jo zmiksamo s paličastim mešalnikom. Na vročem olju prepražimo sesekljano čebulo, solimo, popramo, dodamo drobno nastrgan orešek in preostalo moko. Omako zlijemo v posodo, v kateri smo kuhali zeleno, in jo postavimo na ogenj. Med mešanjem naj počasi vre, nato jo odstavimo z ognja. Kuhane in oplaknjene testenine zmešamo z omako. Serviramo jih v ogretih krožnikih. Pred serviranjem jih potresemo s sveže mletim parmezanom. Postrežemo jih z zeleno solato s koruzo.

Rezanci z beluši in lososom

Sestavine: 50 dag belušev, 50 dag širokih rezancev, 250 dag svežega lososa, 2 dl sladke smetane, sol, poper, šopek kreše.

Priprava: Beluše olupimo, nato jih damo kuhat v slano okisano vodo. Lososa narežemo na kocke in jih na olju podušimo nekaj minut. Belušem odrežemo vršičke in jih damo na toplo. Iz preostalih belušev naredimo pire z dvema žlicama vode, v kateri so se kuhali. Dodamo smetano in začinimo po okusu. Kuhane rezance damo na krožnike in jih prelijemo z omako.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 8. julij 2011 / 07:00

Že tretja stotka Štirih tačk

Po petnajstih letih delovanja je ekipa Štirih tačk posnela že tristoto oddajo. Tokrat ni šlo za običajno snemanje, ampak so v svojo družbo povabili tudi prijatelje oddaje in številne znane obraze...

Objavljeno na isti dan


Splošno / ponedeljek, 28. april 2008 / 07:00

Nova spalnica v mansardi

V mansardi večje hiše smo mlademu paru uredili spalnico z delovnim kotičkom.

Splošno / ponedeljek, 28. april 2008 / 07:00

Čas je za klimatsko napravo

Na naše ugodje in delovno učinkovitost negativno vpliva tako premrzlo in presuho okolje kot tudi previsoka temperatura in vlaga, zato je prava izbira klimatske naprave zelo pomembna.

Splošno / ponedeljek, 28. april 2008 / 07:00

Investicija v osvežitev

Gradnja bazena pred domačo hišo ni več le oddaljen sen. Poleg različnih bazenov, ki jih ponujajo veliki trgovski centri, bi za "pravi" bazen odšteli okoli 2.000 evrov, za kvalitetnejše izvedbe pa prib...

Splošno / ponedeljek, 28. april 2008 / 07:00

Obisk starejših v domu CSS

Župnijski svet Trata Gorenja vas in Rdeči križ Gorenja vas so pred velikonočnimi prazniki skupaj pripravili obisk občanov gorenjevaško-poljanske občine, ki stanujejo v škofjeloškem Centru slepih...

Splošno / ponedeljek, 28. april 2008 / 07:00

Neskončne kombinacije

Čas je za letošnjo barvno kombinacijo rož za okna in balkone.