Biti barman je lep poklic
To so zatrjevali številni udeleženci 30. Pokala Bleda v mešanju pijač, med njimi tudi najmlajši srednješolci, katerih večina je prvič tekmovala pred ocenjevalno komisijo.
Bled – Da je Pokal Bleda v mešanju pijač za barmane res postal tradicionalna prireditev, pove že število tekmovanj, saj ga je Društvo barmanov Slovenije tokrat pripravilo že tridesetič. Tekmovanje pa ni le priložnost za preizkušnje najnovejših receptov koktajlov in atraktivne nastope barmanov, ampak na njem prve izkušnje pridobivajo tudi dijaki srednjih gostinskih šol, ki se še posebno zanimajo za delo barmana. Med njimi so vedno tudi mladi iz Srednje gostinsko turistične šole v Radovljici, ki so si letos v konkurenci osmih srednjih šol prislužili šesto mesto.
»Poklic natakarja me veseli, hotel pa sem se preizkusiti tudi kot barman. Čeprav imam že nekaj izkušenj s strežbo, pa sem tekmoval prvič in priznam, da so se mi tresle roke. Upam, da bo vsakič bolje,« je po tekmovanju povedal dijak tretjega letnika radovljiške šole Marko Keber. Tudi Darja Mlinar, tako kot Marko doma iz Žirov, ki je nastopala kot edina tekmovalka radovljiške šole, se je med barmani dobro počutila. »Delo v kuhinji in strežbi mi veseli, pa tudi barmanstvo je zanimiv del tega poklica. Rada sem v družbi, imam tudi že nekaj izkušenj, seveda pa se vedno rada naučim kaj novega,« je povedala Darja. Zanimivi koktajli pa bodo prav gotovo kmalu na izbiro Pr' Birt v Selški dolini, saj se za barmanstvo zanima tudi Aljaž Golob, dijak Srednje gostinsko turistične šole, ki si je poklic v gostinstvu izbral tudi zato, ker bo imel službo zagotovljeno v domači hiši. »Gostinstvo mi je všeč, mešanje pijač pa je sploh nekaj posebnega,« je zatrdil Aljaž, njegov sotekmovalec v ekipi Daniel Vasiloski z Bleda pa je dodal: »Že kot dijak občasno delam v hotelu Toplice, tako da imam tudi v barmanstvu že nekaj izkušenj. Danes pa z nastopom nisem najbolj zadovoljen.«
Na tekmovanju srednješolcev so se najbolj izkazali dijaki ekipe Srednje šole za gostinstvo in turizem iz Ljubljane, ki so osvojili prvo mesto, mentor radovljiških dijakov Simon Luskovec pa je bil kljub temu zadovoljen. »Takšno tekmovanje je za srednješolce pomembno predvsem zato, ker so postavljeni pred dejstvo, da se predstavijo pred gledalci in komisijo, in tako si krepijo samozavest. Pomembno je, da spoznajo številne nove pijače, pa tudi, da se vidijo v poklicu barmana,« je povedal Simon Luskovec.