Jedi za pomladne dni (5)

Priprava belušev

Bele beluše moramo vedno temeljito olupiti, ker imajo debelo, olesenelo lupino, zelene beluše pa lupimo samo spodaj. Bele beluše pripravimo šele pred kuhanjem, ker se zelo hitro izsušijo. Belih belušev nikoli ne kuhamo v aluminijastih posodah, ker oksidirajo. Beluševih glavic nikoli ne prelivamo z omako in ne posipavamo z drugimi dodatki.

Beluši z omako

Sestavine: 60 dag belih belušev, pol glavice čebule, kapre, kreša po želji, 1 kisla kumarica, sok limone, 2 žlici olja, sol, poper, 1 limona, 2 trdo kuhani jajci, peteršilj, 1 dl vinskega kisa, 1 žlička gorčice.

Priprava: Beluše odcedimo in jih nadevamo na krožnike, okrasimo jih z rezinami limone, peteršiljem, prelijemo s pripravljeno omako. Priprava omake: Čebulo, peteršilj, kapre, krešo, kisle kumarice in trdo kuhana jajca dobro sesekljamo. Dodamo sol, poper, gorčico, olje in kis. Dobro zmešamo.

Beluševa kremna juha

Sestavine: 50 dag belušev, 1 l kostne juhe, 1 l vode, v kateri so se kuhali beluši, 6 dag masla, 4 dag moke, malo muškatnega oreška, sol, poper, sok 1 limone, 1 rumenjak, pol dl sladke smetane.

Priprava: Naredimo belo jušno osnovo in jo zalijemo z vodo, v kateri so se kuhali beluši, in kostno juho. Osnovi dodamo očiščene in oprane beluševe olupke. Ko so mehki, jih pretlačimo, dodamo posebej skuhane beluševe vršičke, popramo, okisamo z limoninim sokom in začinimo z muškatnim oreškom. Pred serviranje juho še legiramo (z jajčnim rumenjakom in sladko smetano).

Beluši s holandsko omako in krešo

Sestavine: 80 dag belih belušev, 10 dag masla ali margarine, 1 žlička sladkorja, pol dl belega vina, pol limone, sol, poper, 2 rumenjaka.

Priprava: Beluše olupimo in jim odrežemo olesenele dele. Skuhamo jih v slanem kropu, ki smo mu dodali še sladkor, nekoliko masla in vino. Preostalo maščobo raztopimo. V posodo damo vino, kis, limonin sok, sol, poper in kuhamo, da tekočina nekoliko izpari ter ohladimo. Nato dodamo rumenjaka in stepamo nad vročo vodno kopeljo, da se omaka zgosti, postopoma primešamo še žlico ali dve vode in nazadnje raztopljeno maslo. Krešo operemo, osušimo, sesekljamo in dodamo k omaki. Beluše vzamemo iz vode in jih odcedimo. Naložimo jih na krožnik in prelijemo s pripravljeno omako. Poleg lahko ponudimo slan krompir.

Belušev zrezek

Sestavine: 30 dag belušev, 40 dag krompirja, in kuhano ali paljeno testo iz 2 dl vode, 18 dag moke, 7 dag masla, 2 do 3 jajca, muškatni orešek, sol, poper.

Priprava: Paljeno testo naredimo tako, da damo v kotliček vodo in maslo, zavremo, vsujemo še moko in kuhamo, da se iz tega naredi cmok in se testo loči od posode. Kuhanemu testu dodamo še jajca eno za drugim in pretlačen kuhan krompir ter drobno narezane beluše. Vse začinimo, premešamo, oblikujemo v zrezke, ki jih dunajsko paniramo. Ocvremo jih v vročem olju. Serviramo jih lahko s kakšno omako in sestavljeno solato.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / sreda, 8. julij 2020 / 20:56

Povezani v dobrodelnosti

Rotary klub Tržič Naklo je imel zadnji sestanek v rotarijskem letu 2019/2020, Jožef Perne je verigo predal novemu predsedniku Antonu Kavčiču.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 9. marec 2007 / 06:00

Jeseničani niso hranili moči

Jesenice – Hokejisti Acroni Jesenic so pred okoli štiri tisoč navijači na predzadnji tekmi rednega dela lige EBEL v domači dvorani z do konca požrtvovalno igro premagali ekipo Liw...

Splošno / petek, 9. marec 2007 / 06:00

Častni občan je Boris Bregant

"Velikokrat sem rekel: jaz sem poplačan, če se ljudje nasmehnejo in mi pomahajo čez cesto," ob prejemu naziva častni občan Jesenic pravi Boris Bregant.

Splošno / petek, 9. marec 2007 / 06:00

Svetovljan, ki ne pozablja na svoje korenine

"Pravijo, da nihče ni prerok v domovini, jaz pa dobim kar nagrado rojstnega mesta! Skratka, najlepša hvala!" pravi prejemnik občinske plakete Miha Mazzini.

Splošno / petek, 9. marec 2007 / 06:00

Najbolj ponosen na monografijo Jesenic

"Nikoli nisem delal samo za denar, temveč predvsem z željo, da bi imele Jesenice kar največ od nas. Zato mi še danes največ pomeni, ko mi kolegi rečejo: To ste pa dobro naredili!" pravi dobitnik občin...

Splošno / petek, 9. marec 2007 / 06:00

Zobozdravnik, športnik, zbiratelj

"Ko gremo iz službe domov in kakšen kolega reče, za danes sem pa zaključil, se zame delo šele začne," pravi dobitnik plakete občine Jesenice Željko Jakelič.