Slovenija: Bolniki jedo manj in dlje ostajajo v bolnišnici
Raziskava Nutrition day, ki je letos na Onkološkem inštitutu tekla tretje leto zapored, je dala dober prikaz realnega stanja na področju ugotavljanja, kaj in koliko bolniki jedo. Zamisel zanjo je nastala na Dunaju v okviru avstrijskega združenja za klinično prehrano, pri njej pa so sodelovali vodilni avstrijski strokovnjaki na čelu s prof. Hissmeierjem. Študija se na isti dan izvaja v večini evropskih držav, v njej pa se meri, kaj bolniki pojedo ter kakšno je njihovo zdravstveno stanje, potem pa se njihovo stanje čez en mesec primerja z izhodiščnim stanjem. Rezultati kažejo na razkorak med stanjem pri nas in povprečjem v Evropi. Pri nas bolniki pojedo manj, imamo tudi več zapletov pri zdravljenju, ki podaljšujejo čas bivanja v bolnišnici. V študiji je leta 2007 (za 2008 še ni podatkov) sodelovalo več kot 31 tisoč bolnikov iz 1141 bolnišnic v 30 državah.