Rib ne moremo primerjati z mesom

Ribe so priljubljena hrana mnogih, njihova cena pa je odvisna glede na ponudbo in povpraševanje. Poznamo sladkovodne in morske, sveže ali zamrznjene, domače in tuje ribe. Priljubljeni so tudi škampi, mehkužci, školjke.

Delmar je izolsko podjetje, največji slovenski trgovec s svežimi in zamrznjenimi ribami. Na Gorenjskem je prodaja ribe v Mercatorju na Primskovem v Kranju in na Jesenicah. Ker je v Kranju struktura kupcev drugačna kot na Jesenicah, je tudi prodajna ponudba različna. Kranjski kupci naj bi veljali za zahtevnejše kot jeseniški.

Izbira je pestra tako med sladkovodnimi kot morskimi ribami, svežimi in zamrznjenimi. Pogled se ustavi tudi na mehkužcih, škampih in školjkah. Klapavice iz Portoroža, slovenske in škotske pokrovače, italijanske kočice. V akciji je bil tokrat nilski ostriž. Glede na prijazno razlago prodajalca, da prihaja iz Afrike, mi je kaj kmalu postalo jasno, da pri njih lahko zadovoljijo tudi zahtevnejši okus - kljub akcijam, med katerimi je cena ribe nižja, če gre za velik ulov, saj je tudi trgovčeva želja, da ribe proda čim bolj sveže. Poleg slovenskih pri njih tako najdemo ribe iz Afrike, Argentine, Italije, Francije, Španije, Danske, Norveške. Gorenjcem sta najbližja norveški losos in modra riba podobna sardeli, atlantski slanik. Med domačimi ribami največkrat posežejo po oradi, brancinu in postrvi. Radi imajo fileje, predvsem pa je absolutno več povpraševanja po svežih ribah, v razmerju osemdeset proti dvajset, proti zamrznjeni.

Glede na to, da se je znova dvignila cena mesa, naj bi bile ribe načeloma cenejše, vendar je odvisno od vrste ribe, njene velikosti, kategorije. Pravzaprav je v tej smeri niti ne moremo primerjati z mesom. Ribe so izrazito borzno blago, kar pomeni, da lahko na povpraševanje in ponudbo vplivata tako njihova popularnost kot slab oziroma izreden ulov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jezersko / ponedeljek, 7. julij 2008 / 07:00

Slap Čedca v ruševinah

Komaj so lani sanirali plaz v dolini Komatevre, že je Jezersko zadela nova naravna nesreča, tokrat na drugi strani v Makekovi Kočni, kjer je bilo junija več podorov na območju slapa Čedca.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

Anketa: Predstavili lokalne jedi

Potuj z jezikom je letošnja tema že 27. festivala Turizmu pomaga lastna glava. Na turističnih tržnicah v Kranju so gorenjski osnovnošolci v torek in četrtek predstavili tipične lokalne jedi v svojem n...

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

Prepriča že sam okus

Ob zadnjih prehranskih aferah postaja še pomembneje, od kod izvira hrana, ki konča na naših krožnikih. Lokalno pridelana hrana je namreč najbolj kakovostna in varna.

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

Forum trajnostnega razvoja

Družbe v skupini Elektro Gorenjska letos tretjič zapored organizirajo brezplačni posvet Forum o obnovljivih virih (OVE) in učinkoviti rabi energije (URE).

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

Učinkovito nižanje stroškov

Model pogodbenega financiranja, kjer ukrepe za učinkovito rabo energije financira tretji partner, omogoča gospodarskim družbam in drugim institucijam prihranke pri energetskih stroških.

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

O toplotnih in fotonapetostnih sistemih

Pred dnevi je Drago Papler izdal knjigo Osnove uporabe solarnih toplotnih in fotonapetostnih sistemov, ki zajema vse vidike alternativne oskrbe z električno energijo s pomočjo neusahljivega in ek...