Jedi za pomladne dni (1)

Melona v solati

Sestavine: 1 manjša melona, glava zelene solate, šopek redkvic, 1,5 dcl sladke smetane, 2 žlički gorčice, sol, poper, ingver.

Priprava: Melono operemo, polovico narežemo na primerne krhlje, preostalo polovico izdolbemo z žličko, da dobimo kroglice. Posebej v posodi zmešamo gorčico s sladko smetano, ji dodamo malo mletega ingverja, solimo in popramo. Zeleno solato operemo in narežemo na rezance. Na krožnik zložimo krhlje melone, potresemo z narezano solato, prelijemo s prelivom in okrasimo z meloninimi kroglicami. Po vrhu potresemo očiščene in narezane rdeče redkvice.

Beluševa juha

Sestavine: 1/2 l vode ali kostne juhe, ¼ kg belušev, 4 dag maščobe, ( olje ali maslo), zeleni peteršilj, sol, poper, 2 dag mehke moke, 1 dl sladke smetane, 1 žemlja.

Priprava: Na maščobi naredimo svetlo prežganje, zalijemo ga s hladno vodo in takoj še s toplo vodo, da se prežganje razkuha. Solimo in popramo, dodamo samo zgornje dele belušev in jih skuhamo. Spodnje dele kuhamo posebej. Vse beluše pretlačimo s paličastim mešalnikom in jih damo v juho. Gotovi juhi dodamo še smetano, ki jo nekoliko prevremo. Juho potresemo s sesekljanim peteršiljem. Pred serviranjem damo v juho še drobno narezan in popečen kruh.

Zajčji skoki po moderno

Sestavine: 4 zajčje skoke (bedra), 6 dag olja, žličko moke, ½ dl sladke smetane, 1 por in korenček, gomolj zelene, peteršilj, sadje iz kompota, 2 dag moke, sol, poper, curry prašek.

Priprava: Zajčkova bedra odluščimo od kosti, jih solimo, popramo, pomokamo in na vroči maščobi opečemo. Na isti maščobi naredimo omako, tako da prepražimo nekoliko moke, dodamo curry prašek in zalijemo s smetano. Po okusu še začinimo. Jed z omako vred damo na krožnik, jo obložimo s sotirano zelenjavo (kuhano zelenjavo prelijemo z maslom in jo nekoliko prepražimo). Krožnik obložimo še s sadjem iz konzerve. Poleg ponudimo gratinirane štruklje in sestavljeno solato.

Gratinirani štruklji

Sestavine: 4 kose štrukljev, 2 jajci, 1 dl kisle smetane, 4 dag masla ali margarine, cimet.

Priprava: Kislo smetano solimo in začinimo s cimetom. Štruklje skuhamo v slanem kropu in odcedimo. Ognjevarno posodo namažemo z margarino ali maslom, vanjo naložimo kuhane štruklje, jih prelijemo s kislo smetano, ki smo ji dodali še dve stepeni jajci. Pečemo v segreti pečici 180 stopinj Celzija 12 minut. Še tople postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / četrtek, 7. julij 2022 / 16:18

Vadba Dihamo z naravo na počitnicah

Po koncu šolskega leta je tudi vadba Dihamo z naravo do prvega septembra »odšla na počitnice«.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 8. marec 2013 / 07:00

Čas za podajo letnih poročil

Približuje se rok za oddajo podatkov iz letnih poročil. Na Gorenjskem kar 16 tisoč zavezancev, ki morajo predložiti letno poročilo.

Splošno / petek, 8. marec 2013 / 07:00

Slovenski kardinal bo volil novega papeža

Slovenski kardinal Franc Rode je med 115 kardinali, ki bodo ta mesec volili novega papeža. Z njim smo se pogovarjali o zapuščini dosedanjega papeža Benedikta XVI. in o nalogah novega.

GG Plus / petek, 8. marec 2013 / 07:00

Vaš razgled

Kronika / petek, 8. marec 2013 / 07:00

Roparja pozvonila na vratih

Kranj - V sredo okoli 18. ure sta neznana moška na Smledniški cesti v Kranju poskušala oropati 30-letno domačinko. Policistom je razložila, da se je okoli 18. ure oglasil hišni z...

Prosti čas / petek, 8. marec 2013 / 07:00

Video "začinili" s plesom ob drogu

Na Bledu so minuli konec tedna snemali videospota za dve skladbi, ki sta nastali v okviru glasbenega projekta Afrika-Slovenija - The Arsov-Bel project.