Regrat

Regrat verjetno poznamo prav vsi, je eden prvih znanilcev pomladi in raste prav za vsakim plotom. Tu ni zavistnih pogledov, ker je regrata dovolj za vse in to zastonj, le z nožkom in posodo se je treba odpraviti na najbližji travnik.

Nabiramo mlade, nežne, rumenkaste poganjke, ki jih odrežemo tik nad korenino, da lističi ostanejo v šopku. Večje lističe narežemo oziroma natrgamo; so nekoliko bolj grenki, kar jim daje nekoliko drugačen, a ne slabši okus. Če ga kupujemo, kupimo očiščenega. Obstajajo pa tudi gojene različice regrata, ki naredijo bolj košate rozete in jih običajno belijo. Regrat za shranjevanje ni primeren in le izjemoma lahko sveže nabranega, očiščenega ter temeljito odcejenega do 24 ur hranimo v hladilniku. Poleg regratovih listov, ki jih večinoma pripravljamo v solatah, so odlična zelenjava tudi mladi regratovi socvetni popki, ki jih skuhamo in zabelimo skupaj s še kakšno drugo zelenjavo. Dobri pa so tudi kuhani regratovi listi pripravljeni kakor blitva s krompirjem. Regrat vsebuje veliko železa, vitaminov in beta karotena, pa zanemarljivo malo kalorij. Sicer pa je regrat odlično splošno krepčilo, ki spodbuja delovanje jeter in drugih žlez, pripomore k boljši prebavi in presnovi ter pospešuje razstrupljanje telesa.

Regratova solata s škampi in gorgonzolo

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag očiščenega regrata, 30 dag repkov škampov ali kozic, 2 žlici oljčnega olja, 10 dag gorgonzole, 2 žlici kisa, 2 žlici kisle smetane, 2 žlici vode, sol.

V ponvi segrejte oljčno olje in na njem na hitro popražite škampove repke. Stresite jih na očiščen regrat in prelijte z gorgonzolnim dresingom, ki ga pripravite tako, da s paličnim mešalnikom zmešate na kocke narezano gorgonzolo, kis, kislo smetano in sol.

Regrat z okisanimi jetri

Za 5 oseb potrebujemo: 50 dag očiščenega regrata, 1 čebulo, 50 dag kunčjih jeter, 5 dag slanine, 5 dag sira feta, oljčno olje, kis, sol.

Čebulo sesekljajte in jo na oljčnem olju svetlo prepražite, dodajte na lističe narezana jetra in na kockice narezano slanino. Vse skupaj dobro prepražite. Ko jetra porjavijo, jih zalijte z razredčenim kisom in solite. Tako pripravljena jetra zlijte preko očiščenega regrata, čez nadrobite sir in takoj postrezite.

Rižota z regratovimi popki

Za 4 osebe potrebujemo: 20 dag regratovih socvetnih popkov, 10 dag čemaževih listov, 1 čebulo, 3 žlice oljčnega olja, 20 dag riža arborio, 7 dl kokošje juhe, 5 dag masla, 5 dag naribanega parmezana, sol, sveže mleti poper.

Na oljčnem olju prepražite sesekljano čebulo. Dodajte oprane regratove popke in oprane ter sesekljane čemaževe liste. Vse skupaj malo popražite, dodajte riž, še malo popražite in zalijte s kokošjo juho. Dušite, da riž vpije vso tekočino, ga odstavite, po potrebi solite in popoprajte ter vmešajte maslo in nariban parmezan. Takoj postrezite skupaj z mesom ali vašo priljubljeno solato.

Polnjeni šampinjoni na regratu

Za 2 osebi potrebujemo: 20 dag mešanega mletega mesa, 10-15 velikih šampinjonov, pol čebule, 1 žlico kečapa, oljčno olje, 2 pesti očiščenega regrata, 1 navaden jogurt, sveže stisnjen sok pol limone, sol, sveže mleti poper.

Zmleto meso zmešajte s soljo, poprom, sesekljano čebulo in kečapom. Šampinjone očistite, jim odstranite bete in klobuke napolnite z mesno zmesjo. Postavite jih na z oljčnim oljem pomaščen pekač in jih pecite 15 minut v na 180 stopinj Celzija ogreti pečici. Medtem jogurt z limoninim sokom, soljo, poprom in nekaj oljčnega olja zmešajte s paličnim mešalnikom v penasto omako. Na krožniku razdelite regrat, nanj naložite pečene šampinjone in prelijte s penasto omako.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 22. oktober 2009 / 07:00

Sončnica za pomoč otrokom

Kranj - Otroška paraliza je ena najbolj strašljivih otroških bolezni. Leta 1979 je Rotary International pričel akcijo cepljenja otrok po svetu, leta 1988 sta se jim pridružila še...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 25. januar 2015 / 12:15

Šola, znana tudi v Sloveniji

Na zasebni Višji šoli za gospodarske poklice v Št. Petru/St. Peter pri Šentjakobu v Rožu, ki jo že 26 let vodijo šolske sestre, so imeli pretekli teden informativni dan. Dan je bil povsem...

GG Plus / nedelja, 25. januar 2015 / 12:13

Peter Handke in Slovenci

Handke: »Odločilni osebi zame sta bila materina brata, ki sta padla v drugi svetovni vojni. Ne samo s tem, da sta, kot se skorajda evfemistično reče, padla. Materino pripovedovanje, njeno pripovedo...

Zanimivosti / nedelja, 25. januar 2015 / 12:06

Toleranca do drugačnosti

Medčloveški odnosi so v sedanji razgreti politično-ekonomski situaciji – tako na globalni kot tudi na lokalni ravni – pogosto na preizkušnji. Premoremo dovolj strpnosti do razlik in drugač...

Gospodarstvo / nedelja, 25. januar 2015 / 12:03

Državna sekretarka obiskala Meso Kamnik

Kamnik – V okviru sredinega obiska kmetijskega ministra Dejana Židana s sodelavci v osrednjeslovenski regiji je državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša obiskala tudi družbo Meso...

Gospodarstvo / nedelja, 25. januar 2015 / 12:02

Sloga ostala brez direktorja

Marijan Roblek je prejšnji teden sporazumno odstopil z mesta direktorja Kmetijsko-gozdarske zadruge Sloga, še naprej pa vodi Mlekop.