Po novi panoramski cesti bo marsikateri turist še hitreje opazil lepote narave, kot jih ponuja tudi Sorica (na sliki). (Foto: Gorazd Kavčič)

Nova turistična ponudba na Loškem

Občina Škofja Loka bo nosilka prijave izgradnje Gorenjske panoramske ceste v prvi etapi. Letos prijava, prihodnje leto začetek del, čez dve leti poln zagon nove turistične ponudbe na Škofjeloškem.

Škofja Loka – »Ideja o panoramski cesti je zrasla na našem območju, nato pa so jo posvojili po vsej Gorenjski,« o Gorenjski panoramski cesti pravi Tanja Mohorič iz LTO Blegoš. Projekt je dobil mesto v regionalnem razvojnem programu do leta 2013 in tudi v izvedbenem programu do leta 2009 kot eden od integralnih turističnih produktov in tudi kot prioriteta razvoja Gorenjske.

»Gorenjska panoramska cesta je krožna pot po območju vseh 18 gorenjskih občin,« pojasnjuje Irena Studen, ki na škofjeloški občini vodi projekt, ki so ga decembra lani gorenjski župani uvrstili med prioritete in ga bo občina do 15. maja prijavila na tretji razpis občin za razvoj regij. »V prvi etapi, ko se bo dejansko tudi izvajal prvi investicijski regijski projekt, bodo sodelovale vse štiri občine na Škofjeloškem. Uredili bomo namreč posamezne odcepe panoramske ceste s pripadajočimi panoramski točkami oziroma razglednimi točkami s počivališči,« nadaljuje Irena Studen.

Vrednost prve etape znaša 3,5 milijona evrov, od tega prijavitelji pričakujejo 2,3 milijona evrov nepovratnih sredstev iz evropskih skladov. Naj tu poudarimo, da gre zgolj za prvo etapo dela panoramske ceste na Škofjeloškem, kjer dela sicer ocenjujejo na več kot deset milijonov evrov. Trasa bo na Škofjeloškem potekala od Planice, preko Križne gore po stari vojaški cesti in se nato čez osrednji del Škofjeloškega hribovja nadaljevala v obe dolini ter se združena preko Soriške planine navezovala na občino Bohinj. »To bo privlačna in precej obiskana cesta, ki pa jo je potrebno urediti, dodati ponudbo in urediti razgledne točke,« pravi Tanja Mohorič.

Pri načrtovanju poti so upoštevali tudi turistično ponudbo, ki že obstaja. Po projektu bodo vse ceste asfaltirane, postavili bodo usmerjevalne table in jih tudi redno vzdrževali. V LTO Blegoš pričakujejo, da bodo s panoramsko cesto bolje povezali celotno turistično ponudbo na Škofjeloškim, turistom bo omogočen boljši dostop do turističnih, kulturnih objektov kot tudi planinskih koč in naravnih znamenitosti. Upajo, da bo ob poti zrasla tudi dodatna turistična ponudba, saj bo obisk večji, dostop boljši in bo marsikateri domačin uvidel priložnost v turizmu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 24. september 2019 / 18:15

Počastili spomin na slikarja

Na njegovi hiši v Žireh so minuli petek slovesno odkrili ploščo ljubiteljskemu slikarju Ivanu Gluhodedovu, ob tej priložnosti pa so mu posvetili tudi razstavo v galeriji DPD Svoboda.

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 23. marec 2008 / 07:00

Sara Isakovič je evropska prvakinja

Radovljica – Ena najboljših slovenskih plavalk zadnjih let, 19-letna Sara Isakovič z Bleda, sicer pa članica PK Žito Gorenjka Radovljica, je šesti dan evropskega prvenstva...

Splošno / nedelja, 23. marec 2008 / 07:00

Pritožbe zadržujejo gradnjo obvoznice

Na vprašanje, kdaj bo zgrajena Poljanska obvoznica, ki jo prebivalci Škofje Loke že dolgo težko čakajo, še vedno ni jasnega odgovora. Sedaj so začeli z gradnjo krožišča pri Zmincu, na trasi obvoznice...

Splošno / nedelja, 23. marec 2008 / 07:00

S smetmi začasno v Drago

Bodo na odlagališče odpadkov v Dragi od 1. aprila do konca leta spet lahko vozili odpadke? Z njimi nameravajo deponijo zapolniti, preden jo dokončno zaprejo.

Škofja Loka / nedelja, 23. marec 2008 / 07:00

Vodijo tri velike projekte

Razvojna agencija Sora, ki skrbi za razvoj v štirih občinah na Škofjeloškem, v zadnjih treh letih beleži 77-odstotno rast. "Načrti so še bolj smeli, saj samo letos načrtujemo 50-odstotno rast poslovan...

Škofja Loka / nedelja, 23. marec 2008 / 07:00

Nova turistična ponudba na Loškem

Občina Škofja Loka bo nosilka prijave izgradnje Gorenjske panoramske ceste v prvi etapi. Letos prijava, prihodnje leto začetek del, čez dve leti poln zagon nove turistične ponudbe na Škofjeloškem.