Uživajo tudi v svetu pod vodo

Društvo za podvodne dejavnosti Kranj je eno najstarejših v Sloveniji, saj letos praznujejo že 35 let delovanja, člani pa so predvsem ljubitelji vode, podvodnega sveta in narave.

Kranj – Društvo za podvodne dejavnosti Kranj združuje tako potapljače z avtonomno opremo kot potapljače na vdih. Slednjih je sicer nekaj manj, vseh skupaj pa je v društvu trenutno aktivnih okoli šestdeset. »Dvakrat na teden se člani srečujemo na kranjskem olimpijskem bazenu, kjer imamo zakupljeno progo, sestajamo se v prostorih društva pod vrtcem Janina na Kebetovi 9 v Kranju, med našimi dejavnostmi pa ima – poleg potapljanja - veliko vlogo tudi organizacija potapljaških tečajev, tako osnovnih kot nadaljevalnih,« pravi podpredsednik Društva za podvodne dejavnosti Kranj Damir Grgonič in dodaja, da imajo v društvu tudi svoje inštruktorje potapljanja z licenco. »K nam hodijo tako fantje kot dekleta, na tečaje pa sprejemamo samo starejše od 14 let, pa še za njih morajo dovoljenje oziroma izjavo podpisati starši. Ti lahko obiskujejo tečaj za potapljača 1, kar pomeni, da se lahko potapljajo zgolj v spremstvu izkušenega potapljača ali inštruktorja, potapljajo pa se lahko le do 20 metrov. Šele po kasnejših tečajih 2 in 3 postanejo potapljači samostojni,« pojasnjuje Damir in dodaja, da si je moč večino opreme za potapljanje sposoditi v društvu, saj jo vsak najraje kasneje kupuje po potrebi, ko pač ugotovi, kaj mu je všeč, kakšno potapljanje mu najbolj ugaja.

Članom društva je skupna ljubezen do potapljanja: tako v odprtih vodah kot v jamah, opravljajo pa tudi zahtevnejše globinske potope, prav tako pa v kratkem nameravajo nekaj svojih članov izšolati tudi za tako imenovane tehnične potope, to je potope pod štirideset metrov. Srečujejo se ob različnih akcijah, ena od njih je bil tudi januarski potop v umetno jezero na Zvohu na Krvavcu, ki so se je udeležili tudi kranjski jamarji in gasilci. Prav tako se udeležujejo tekmovanj, največkrat so to tekmovanja v plavalnih spustih ali podvodnem fotografiranju. Letos, ob 35-letnici ustanovitve Društva za podvodne dejavnosti Kranj, pa bodo tudi sami znova, že tridesetič, organizirali plavalni spust po Savi. »Takšen spust je v Sloveniji prvič organiziralo prav naše društvo, letos pa bo prireditev še posebno slovesna, saj bomo povabili tudi člane iz drugih slovenskih in hrvaških društev. Spust bo potekal od Žirovnice do Globokega, sledila pa bo še priložnostna slovesnost ob jubileju,« tudi pravi Damir.

»Včasih je bilo različnih tekmovanj precej več, tekmovali smo v hitrostnem plavanju in potapljanju, podvodnem ribolovu, podvodni orientaciji, fotografiji in člani društva smo imeli kar nekaj lepih rezultatov,« dodaja Janez Brilly, najstarejši član Društva za podvodne dejavnosti Kranj, ki je skupaj z Vojkom Artačem ob letošnji jubilejni februarski skupščini prejel posebno priznanje oziroma naziv častnega člana Društva za podvodne dejavnosti Kranj. »Ko smo v Kranju leta 1973 ustanovili svoje društvo, smo podobna društva za podvodne dejavnosti v Sloveniji lahko prešteli na prste. Danes jih je zagotovo več kot trideset, celo v Kranju jih je več. Tako smo imeli nekaj let blizu sto članov društva, tudi tečajnikov je bilo več. Sedaj se pač razporedijo po več društvih,« pravi Janez Brilly, ki je tudi po šestdesetem križu ostal zvest potapljanju, ne pozabi pa omeniti pomembne vloge podvodne reševalne službe, ki je tudi sestavljena iz članov društva.

»Leta pri potapljanju niso pomembna. Pomembno je, da si zdrav, da nimaš težav s srcem, ter seveda da si navdušen nad vodo, življenjem in tišino pod vodo, da si rad v naravi,« še dodajata Janez in Damir, ki vabita vse, ki se navdušujejo nad potapljanjem, da se jim pridružijo v društvu ob četrtkih zvečer po 19. uri, več o društvu in tečajih pa lahko izvedo na spletni strani www.dpdkranj.si.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / četrtek, 5. december 2013 / 11:42

Dobrodelni učenci

Minulo sredo je na Osnovni šoli Staneta Žagarja Lipnica potekala dobrodelna prireditev šolskega sklada, kjer so zbirali denar za ureditev šolskega igrišča in za učence iz socialno ogroženih družin.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 20. december 2012 / 07:00

Anketa: Težko do zaposlitve

Tudi v Bohinju so se po številnih stečajih podjetij in težavami s hoteli začeli soočati z vse večjo brezposelnostjo. Pri občini se zato trudijo ustvariti pogoje, da bi se brezposelni čim prej znova vk...

Nasveti / četrtek, 20. december 2012 / 07:00

Blešči, blešči se bršljan

Če smo se zadnjič v glavnem poljubljali pod belo omelo, bomo s poljubljanjem na hitro končali in se lotili "zastrupljanja". Ma, ne no ... Seveda ne, do slednjega bi prišlo le, če bi si bršljana, omeli...

Zanimivosti / četrtek, 20. december 2012 / 07:00

Devetdesetletniki se ne dajo

Preddvorski župan Miran Zadnikar je na že tradicionalnem decembrskem sprejemu gostil občane, stare 90 let in več.

Prosti čas / četrtek, 20. december 2012 / 07:00

Gandolf, škrati in vilinke

Stara roba - nova raba, Hobit je obiskal Kranj, golf gre za določen čas v Železnike, skupina Elektro Gorenjska pa je tudi letos sredstva, predvidena za poslovna darila, namenila v dobrodelne namene.

Prosti čas / četrtek, 20. december 2012 / 07:00

Glasovi trije asi

70-60-70 niso mere kakega slokega kolesarja, ampak leta treh Glasovih kolesarjev, ki so letos praznovali okroglo obletnico.