Mamina goveja juhica

Skuhati dobro domačo govejo juho je prava umetnost. Nekaj namigov o tem, kaj je potrebno, da bo v nedeljo res dišalo iz lonca, smo poiskali pri Društvu Gurman.

Potrebujemo: 900 g govedine, 250 g rahlih kosti, 50 g govejih jeter, 120 g jušne zelenjave (1-2 korenčka, košček peteršiljeve korenine in košček zelene), pol manjšega paradižnika, 1 majhen por, 30 g čebule, sol, 10 zrn črnega popra, pol lovorovega lista, 2 klinčka, muškatni cvet, muškatni orešek, 1 majhen šopek peteršilja, 1 vejica peteršilja, 1 vejica timijana, 1 vejica zelene, nekaj suhih čebulnih lupin.

Predpriprava: meso in kosti temeljito operemo pod tekočo hladno vodo. Zelenjavo očistimo; pri poru uporabimo samo beli del.

Priprava: v 3 litrih hladne vode pristavimo meso in kosti, ki jih čim hitreje zavremo. Ko tekočina zavre, temperaturo zmanjšamo, da juha komaj vidno vre. S površine s penovko ali z manjšim žičnatim cedilom pobiramo pene.

Ko pen ni več, lonec pokrijemo(pustimo le majhno špranjo), vsebino pa počasi kuhljamo 90-120 minut.Čebulo po prerezani strani popečemo na štedilnikovi plošči ali na suho v manjši ponvi, nato pa jo pretaknemo z lovorovim listom in s klinčkoma. V lonec dodamo vse druge sestavine, razen majhnega šopka peteršilja in soli. Napol pokrito počasi kuhljamo še 60-90 minut. Desetminut pred koncem kuhanja juho posolimo. Juho nazadnje po potrebi dosolimo, nato pa jo pustimo stati 10 minut, da se umiri in zbistri. Nazadnje joprecedimo skozi gosto žičnato cedilo in po potrebi razmastimo. Šopek peteršilja drobno sesekljamo.

Nasveti: Za dobro juho je najboljše volovsko meso, slabše je kravje, junčje pa je povsem neprimerno. Najboljši deli so vrat, bočnik, prsi ali prsni vršiček, rebra, flam in/ali rep.Če med kuhanjem povre preveč tekočine, juho zalijemo z vrelo vodo. Če prilijemo hladno, postane motna. Maščobo s površine odstranimo s papirnato kuhinjsko brisačo ali papirnato servieto. Če juho kuhamo brez pokrovke, postane meso trše in žilavo, hkrati pa izhlapi kar nekaj aromatičnih snovi.Kadar pristavimo meso v hladni vodi, dobimo odlično juho. Če nam je več do dobre kuhane govedine, vložimo meso v vrelo vodo.

Kadar goveji juhi dodamo preveč zelenjave, kar je pri pripravi pogosta napaka, izgubimo značilen okus dobre mesne juhe! Na enak način juho pokvarimo, če zelenjavo v njej kuhamo predolgo oziroma od vsega začetka!

Če se goveja juha kuha pri visoki temperaturi in vidno vre, se tekočina skali, meso pa postane trdo in žilavo! Muškatni orešček, muškatni cvet in lovorov list so izrazite začimbe, ki jih jedem dodajamo varčno! Jušnega vložka oziroma jušne zakuhe nikoli ne kuhamo neposredno v juhi, ki jo bomo ponudili. Predhodno jih skuhamo v soljeni vodi, še bolje v delu goveje juhe, oplaknemo pod tekočo mlačno vodo (razen cmočkov) in tik pred serviranjem vložimo v jušnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sreda, 7. julij 2021 / 07:15

Ponudba kot pred epidemijo

Po sprostitvi ukrepov se je ponudba študentskega dela hitro postavila na raven pred epidemijo, dodatno pa se je povečala s sprostitvami v gostinstvu in turizmu.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 22. september 2021 / 21:55

Čeh kradel na Jezerskem

Jezersko – Kranjski kriminalisti so minuli konec tedna pridržali češkega državljana, ki ga sumijo, da je prejšnji teden na območju Jezerskega izvedel najmanj štiri tatvine. Prijeli so ga na podlagi...

Šport / sreda, 22. september 2021 / 21:52

Jeseničani dvakrat zapored zmagali

Kranj – V četrtek so hokejisti v Alpski hokejski ligi odigrali druge tekme rednega dela. Hokejisti HDD SIJ Acroni Jesenice so gostovali v avstrijskem Linzu in tekmo s hokejisti Steel Wings Linz dob...

Šport / sreda, 22. september 2021 / 21:52

Za slovo srebrn v 'brzincu'

S srebrnim odličjem na svetovnem prvenstvu v balinanju v Franciji se je od reprezentančnega dresa poslovil Aleš Borčnik s Sela pri Vodicah.

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 22. september 2021 / 21:50

Smajna nedelja na vasi

Na ljudskem večeru Smajna nedelja na vasi so člani etnološkega krožka Lahovče, ki deluje pod okriljem Ljudske univerze Kranj, predstavili zgodovinski pomen in razvoj t. i. smajne nedelje.

Zanimivosti / sreda, 22. september 2021 / 21:48

Predstavili nov kruh z drožmi

Lesce – V Žitu so na trg poslali novo vrsto kruha, pripravljenega z v zadnjem času vse bolj priljubljenimi drožmi, to je aktivnim kislim testom, ki nastane po daljšem naravnem postopku fermentacije...