Informativni dan na srednji gostinski in turistični šoli

Največ zanimanja za gimnazijske programe

Na informativnih dnevih se šole rade pohvalijo s svojimi nekdanjimi učenci, ki so še posebej uspešni v svojih poklicih.

Radovljica - Fakultete in srednje šole – tako tudi obe radovljiški - so se pozorno pripravile na dan, ko jih prvič obiščejo bodoči dijaki in študentje. Tudi v Radovljici se jih je največ na informativni dan odpravilo v petek dopoldne, nekaj manj v petek popoldne in v soboto zjutraj. Ljudska univerza Radovljica je informativni dan za izredni višješolski študij ekonomije pripravila tudi teden kasneje.

Kot je povedala Marjana Potočnik, ravnateljica Srednje gostinske in turistične šole Radovljica, je letos na informativni dan prišlo nekaj manj bodočih dijakov kot ponavadi, trend upadanja zanimanja za gostinsko–turistične poklice pa sicer zaznavajo že nekaj let. Zato so se še posebej potrudili, da bi dijakom in njihovim staršem na privlačen način predstavili tako šolanje kot kasnejše možnosti nadaljnjega študija in zaposlovanja na tem področju. Uvodna predstavitev programov je bila podobna kot v večini drugih srednjih šol: dijakom in njihovim staršem so predstavili šolo in programe, za katere usposabljajo: na srednji gostinski in turistični šoli so to program gastronomske in hotelske storitve ter gastronomija in turizem ter še programa gastronomija in gostinski tehnik, namenjena tistim, ki so že opravili del srednješolskega izobraževanja.

»Da bi učencem in njihovim staršem pokazali, kakšne so možnosti za delo, ko zaključijo našo šolo, smo na informativni dan povabili Vero Vahtar, vodjo kadrovskega oddelka v podjetju Sava hoteli Bled. Povedala nam je, da so tudi gostinski poklici cenjeni in da v resnici manjka dobro usposobljenih kadrov na tem področju. Nato smo vse bodoče dijake in njihove starše odpeljali v šolski hotel Astoria, kjer so si ogledali, kakšno je videti urejeno delovno mesto kuharja in natakarja in obenem spoznali možnosti nadaljnjega študija.

Privlačen informativni dan je za svoje bodoče dijake in njihove starše pripravila tudi Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica. Obe radovljiški srednji šoli sta se pohvalili s svojimi nekdanjimi učenci: na informativnem dnevu na gostinski in turistični šoli je barman, nekdanji dijak Aleš Petrič, pred polno predavalnico devetošolcev in njihovih staršev mešal koktajle. Na ekonomski gimnaziji in srednji šoli pa so v zanimivi zgibanki z osnovnimi podatki o šoli predstavili nekaj svojih najbolj uspešnih dijakov, med njimi golfista Jaka Vidmarja, hokejista Blaža Gregorca in Anžeta Kopitarja, odvetnico Špelo Sever Mlinarič, glasbenika Blaža Trčka in Gašperja Primožiča, v ZDA živečega ekonomista Tadeja Rupla, kiparja Jerneja Trampuša in državnega prvaka med plavalci invalidi Darka Djuriča.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 14. julij 2008 / 07:00

Izkušnjo bi znova ponovili

Sto dvaindvajset dogodkov, kolikor se jih je zvrstilo ob nedavno končanem predsedovanju Slovenije Evropski uniji, je dodobra prekalilo ekipo sodelavcev na Brdu.

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 3. marec 2008 / 07:00

Skrbijo jih odpadki, hrup in še kaj

Zveza ekoloških gibanj Slovenije je pripravila posvet o problemih v okolju. Naravovarstvene organizacije na Gorenjskem skrbi slab odnos stroke in politike do težav.

Medvode / ponedeljek, 3. marec 2008 / 07:00

Neurejeni medvoški vrtički

V Krajevni skupnosti Preska so se odločili, da vrtičke ob železniški progi z aprilom vrnejo v upravljanje občini Medvode, saj vrtičkarjev ne morejo več obvladovati, občinskega odloka, ki bi urejal to...

Radovljica / ponedeljek, 3. marec 2008 / 07:00

Sklad ne zamenja zemljišča na letališču

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov ne zamenja z občino zemljišča na letališču Lesce, po spremembi namembnosti zemljišča pa ji je pripravljen podeliti stavbno pravico.

Radovljica / ponedeljek, 3. marec 2008 / 07:00

Največ zanimanja za gimnazijske programe

Na informativnih dnevih se šole rade pohvalijo s svojimi nekdanjimi učenci, ki so še posebej uspešni v svojih poklicih.

Radovljica / ponedeljek, 3. marec 2008 / 07:00

Kropo obiskal minister Žerjav

Kropa - Minister za promet Radovan Žerjav se je med obiskom gorenjskih krajev, ki jih je lani septembra prizadela vodna ujma, 14. februarja ustavil tudi v Kropi....