Ne bodite žrtev direktorskih prevar

Policija svari podjetja in organizacije pred novo nevarnostjo t. i. direktorskih prevar, ki jih izvajajo spletni goljufi.

Kranj – Goljufi direktorske prevare izvršijo tako, da običajno računovodstvu družbe v imenu direktorja pošljejo elektronsko sporočilo oz. navodilo o nakazilu od deset do štirideset tisoč evrov na transakcijski račun v tujini. Gre za lažna sporočila, zato ne nasedajte goljufom, opozarja policija. Zadnji mesec so se namreč v Sloveniji tovrstne goljufije spet pojavile, nekaj jih je tudi uspelo, zato so bile nekatere družbe finančno oškodovane. Na Gorenjskem primera takšnih spletnih prevar v zadnjem obdobju niso zabeležili.

Policija pojasnjuje, da storilci direktorskih prevar prek javno dostopnih podatkov, objavljenih na spletu, poiščejo družbo ali organizacijo, nato pa najpogosteje na elektronski predal tajništva ali računovodstva pošljejo lažno sporočilo. V sporočilu se predstavijo kot direktor družbe, pri čemer prejemnika poskušajo prepričati, naj opravi nakazilo denarja na določen transakcijski račun v tujini. Prav tako naprošajo za preverjanje trenutnega stanja finančnih sredstev na računu družbe in možnosti takojšnjega plačila, pri čemer posredujejo vse potrebne podatke prejemnika nakazila. Največkrat gre za transakcijski račun fizične ali pravne osebe v Veliki Britaniji, Španiji, Turčiji ali na Slovaškem. Imetniki teh bančnih računov so t. i. denarne mule, ki nakazani znesek praviloma takoj dvignejo in po drugi denarni poti, navadno z nakazilom prek plačilnega sistema Western Union, prenakažejo goljufom, določen znesek pa obdržijo kot provizijo za opravljeno storitev. Ti plačilni sistemi ne omogočajo popolnega sledenja denarnim transakcijam, zato je lahko sled za denarjem izgubljena, razlagajo na policiji in opozarjajo vse družbe in organizacije, naj bodo pozorne na morebitna tovrstna elektronska sporočila, predvsem kadar gre za sumljiva naročila za izvedbo takojšnjih plačil v tujino in osebam, s katerimi družba do sedaj ni poslovala.

Ob prejetju sumljivega elektronskega sporočila o nakazilu denarja policisti svetujejo, da preverite elektronski naslov pošiljatelja, ki je običajno podoben direktorjevemu. Preverite tudi IP-naslov pošiljatelja, saj je pri ogledu zaglavja (t. i. header) elektronske pošte običajno razvidno, da IP prihaja iz tujine. Pristnost vsebine elektronske pošte preverite pri odgovornih osebah oziroma ugotovite, ali sploh obstaja podlaga za tovrstno nakazilo pri odgovornih osebah.

Če vseeno postanete žrtev tovrstne goljufive transakcije, policija predlaga, da o tem takoj obvestite banko, s katero poslujete, in zadevo prijavite na najbližji policijski postaji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 7. oktober 2010 / 07:00

Vesela jesen

V Zabreznici so imeli pravo veselico kar na ponedeljek, poseben pozdrav jeseni pa so pripravili v Selcih, kjer so sodelovala društva in posamezni proizvajalci domačih izdelkov iz Selške doline in od d...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 2. julij 2018 / 17:11

Avstrijska nadvlada v Lipu Bohinj

Skupina Hasslacher je nedavno prevzela stoodstotno lastništvo podjetja Lip Bohinj.

Gospodarstvo / ponedeljek, 2. julij 2018 / 17:09

Semenarna vabi na Ptuj

Ptuj – Semenarna Ljubljana vabi na dneva odprtih vrat v Selekcijsko-poskusni center na Ptuju (Ob Dravi 5a), ki bosta v petek in soboto, 6. in 7. julija. Organizirani ogledi bodo ob 10. in 17. uri....

Kronika / ponedeljek, 2. julij 2018 / 15:50

Ne bodite žrtev direktorskih prevar

Policija svari podjetja in organizacije pred novo nevarnostjo t. i. direktorskih prevar, ki jih izvajajo spletni goljufi.

Gospodarstvo / ponedeljek, 2. julij 2018 / 15:50

Socialna, a tudi tržna podjetja

Število socialnih podjetij se je v Sloveniji od leta 2015 povečalo skoraj za štirikrat, z novelo zakona o socialnem podjetništvu pa želijo še pospešiti njihovo nastajanje.

Jezersko / ponedeljek, 2. julij 2018 / 15:49

Obnavljajo državno cesto skozi Jezersko

Jezersko – Na Jezerskem poteka rekonstrukcija okoli tristometrskega odseka državne ceste skozi središče. Naložbo, vredno okoli pol milijona evrov, v sodelovanju z občino vodi država. Ob urejanju ce...