O spomeniku

Vse dobronamerne Slovence je razveselila novica, da boleče zadeve iz naše polpretekle zgodovine niso obležale v strankarskih arhivih kot gradivo za bodoče medsebojne očitke in netivo za nadaljevanje sporov med Slovenci zaradi žalostnih časov revolucije, državljanske vojne in hudih povojnih časov.

Zapisi o tem, da so politične stranke skorajda dosegle soglasje glede vsebine t. i. vojnih zakonov in še posebej glede napisa na neštetih pomnikih žrtvam vojne in revolucionarnega nasilja, vlivajo upanje, da se bodo stvari uredile, kot se spodobi za civiliziran narod.

 

Izjemna je tudi ideja o postavitvi spomenika neznanemu junaku v Ljubljani v spomin na vse tiste, ki so umrli za domovino.

 

Po izkušnjah sodeč pa bi se ob tej ideji razvila neskončna debata, kako in kaj in kdo bo plačal, in kje bo stal in kaj bo pisalo na njem.

 

Pri vsem tem pa spomenik že stoji in to na najbolj primernem mestu v državi, t. j. spomenik revolucije pred Državnim zborom RS. Spomenik je imenitno delo akademskega kiparja D. Tršarja in je sporočal, da je revolucija drevo iz ljudi, ki raste v višino in širino, ob njem je po kaskadah tekla voda kot simbol večnega toka in gorel je večni ogenj kot simbol upanja.

 

Prav tak in takšen spomenik je nadvse primeren za sporočilo, da so neznani vojaki in vsi drugi, ki so umrli za slovensko domovino, zasadili drevo z omenjenim sporočilom, le preimenovati bi ga bilo treba in mu dodati napis: »Vsem, ki so umrli za slovensko domovino« in že dodatno temeljno vrednoto s Prešernovo mislijo: »Ne vrag, le sosed bo mejak!«

 

S takšnim posegom bi lahko hitro in učinkovito uresničili idejo o postavitvi spomenika na način, ki ne bi nič stal in bi omogočil, da se izrazi spoštovanje vsem mrtvim od Valjhuna in Kajtimara in vsem drugim vse do padlih v slovenski vojni l. 1991.

 

Lepo bi bilo tudi to, da bi iz spomenika žalostnemu času revolucije nastalo nekaj lepega!

 

Daniel Malenšek, Medvode

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 19. april 2011 / 07:00

Markov smn` z največ razstavljavci doslej

Vrba - Minuli konec tedna je v Vrbi potekal tradicionalni Markov smn', ki ga je ob godu vaškega zavetnika sv. Marka priredilo Kulturno društvo dr. France Prešeren Žirovnica - Bre...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 6. oktober 2008 / 07:00

Menija ne bodo več spreminjali

»Treningi, kot je bil današnji, so koristni, saj prispevajo k večji uigranosti ekipe. Ko kuhamo za večje število gostov, se ponavadi pokažejo še zadnje pomanjkljivosti, zaradi katerih bi na tekmo...

Prosti čas / ponedeljek, 6. oktober 2008 / 07:00

V vsaki situaciji nekaj humorja

Tomaž Čop je pred osemnajstimi leti zaplul v radijske valove, ves ta čas pa je povezan s humorjem in oddajami, ki zabavajo poslušalce.

Kranj / ponedeljek, 6. oktober 2008 / 07:00

Propad štipendijske sheme?

Regionalna razvojna agencija Gorenjske bo, kot kaže, namesto 240 novih štipendij podelila zgolj 35, čeprav je denarja do leta 2015 dovolj.

GG Plus / ponedeljek, 6. oktober 2008 / 07:00

Znamenitih majolik bo odslej manj

Po 153 letih so kamniške majolike - enega najbolj prepoznavnih slovenskih spominkov s specifično ročno poslikavo, ki je ime Kamnika ponesel po vsem svetu - prenehali redno izdelovati.

GG Plus / ponedeljek, 6. oktober 2008 / 07:00

Cvetoči vrt, Monetov atelje

"Razen slikanja in vrtnarjenja nisem dober v ničemer," je nekoč rekel sloviti impresionistični slikar Claude Monet. Na podeželskem posestvu v vasi Giverny, kjer je ustvaril čudovit vrt, ki je postal n...