Medene jedi za zimske dni

Prosena torta s sadjem

Sestavine: 25 dag prosene kaše, 10 dag skute, 10 dag masla ali margarine, 10 dag pšenične moke, 5 žlic medu, 3 jajca, 3 žlice pšeničnega zdroba, 1 zavitek vanilin sladkorja, pol žličke pecilnega praška, 25 dag suhega sadja.

Priprava: Suho sadje namakamo nekaj ur v topli vodi z nekaj kapljami ruma. Proseno kašo kuhamo 8 minut v pol l vode, odstavimo in pustimo še 25 minut, da nabrekne. Surovo maslo, skuto, med, vanilin sladkor in rumenjake penasto umešamo. Nato dodamo zdrob in moko, v katero smo zamešali pecilni prašek in vse dobro premešamo. Nato primešamo še odcejeno in osušeno proseno kašo in trd sneg beljakov. Testo damo v pomaščen okrogel pekač, ga zravnamo po pekaču in ga obložimo s suhim sadjem. Pečemo ga pri zmerni temperaturi 180 stopinj Celzija 40 minut.

Ovseni keksi

Sestavine: 15 dag lešnikov, 25 dag zmlete ovsene moke, pol zavitka pecilnega praška, 10 dag medu, 4 žlice mleka, 1 vanilin sladkor, 1 žlička zmletega janeža, 8 dag masla ali margarine. Kokosovi ostružki po želji.

Priprava: Lešnike zmeljemo. Na desko presejemo ovseno moko s pecilnim praškom in zmešamo z zmletimi lešniki. Na sredini naredimo jamico. Vanjo damo med, mleko, vanilin sladkor in janež. Na rob moke narežemo kosmiče masla ali margarine. Vse sestavine drobljivo sesekljamo in s hladnimi rokami pognetemo v testo. Zavijemo ga v alufolijo in damo za 30 minut v hladilnik. Desko pomokamo in razvaljamo pripravljeno testo na 3 mm debelo. Iz testa izrežemo majhne pravokotnike ali pa kakšne druge oblike. Damo jih na pomaščen pekač. Namažemo jih z mlekom, v katerega smo dali kakšno žlico medu. Potresemo jih s kokosom. Pekač položimo v ogreto pečico na 180 stopinj Celzija. Pečemo 15 minut.

Medeni rogljički

Sestavine za testo: 60 dag moke, 5 dag masla ali margarine, sol, 5 dag sladkorja, 2 rumenjaka, 2 dag kvasa, 3 dl mlačnega mleka. Sestavine za nadev: 18 dag medu, 3 dag masla ali margarine, 5 žlic mleka, 2 pesti drobtin, 1 žlica sladkorja, 12 dag mletih orehov, limonina lupina.

Priprava: Iz sestavin naredimo kvašeno testo. Naredimo nadev. Med segrejemo z mlekom in maslom ter odstavimo. Dodamo sladkor, drobtine, mlete orehe in nastrgano limonino lupino. Dobro vzhajano testo zvaljamo za prst debelo. Narežemo ga na manjše kose različnih oblik. Na testo položimo nekaj nadeva, testo prepognemo čez nadev in oblikujemo v rogljičke ali kakšne druge oblike. Na pomaščenem pekaču jih pustimo vzhajati. Vzhajane premažemo s stepenim jajcem in jih damo v segreto pečico. Pečemo jih 40 minut pri 190 stopinjah Celzija.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 19. junij 2018 / 18:12

Pogačar še med hokejisti

Potem ko se kljub številnim pozivom ni našel protikandidat, se je Anže Pogačar, dosedanji predsednik Hokejsko drsalnega društva Jesenice, odločil, da s pomočjo Boštjana Noča, predsednika čebelarske zv...

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 5. april 2015 / 21:47

Pomagali tudi Hribarjevim

Krajevna organizacija Rdečega križa Primskovo je donirala tisoč evrov družini Hribar po požaru v njihovi stanovanjski hiši. Tudi sicer so člani te humanitarne organizacije dejavni na več področjih.

Bohinj / nedelja, 5. april 2015 / 21:46

Državni svet na pomoč Bohinjcem

Občino Bohinj je obiskala tričlanska delegacija državnega sveta pod vodstvom predsednika Mitje Bervarja, ki je Bohinjcem obljubil pomoč pri iskanju rešitev za odprte probleme.

Domžale / nedelja, 5. april 2015 / 21:43

Soba pobega polna ugank

Štirje prijatelji so v prostorih nekdanje tovarne Univerzale v Domžalah odprli t. i. Sobo pobega, s katero želijo predstaviti pomembne izume Nikola Tesla in obogatiti domžalski turizem.

Gospodarstvo / nedelja, 5. april 2015 / 21:40

Prikaz obrezovanja in cepljenja sadnih dreves

Gozd - Martuljek – Petindvajset občin in regij iz sedmih alpskih držav sodeluje v okviru Omrežja občin – Povezanost v Alpah v programu v dynAlp nature, katerega glavna naloga je varstvo narave in b...

Gospodarstvo / nedelja, 5. april 2015 / 21:39

Šport hotel jeseni na dražbi

Šport hotel na Pokljuki, ki je v stečaju, je v začetku tedna zaprl svoja vrata. Sedanjim najemnikom se je najemna pogodba iztekla, samo za pol leta, kot je s sklepom odločilo kranjsko okrožno sodišče,...