Medene jedi za zimske dni
Prosena torta s sadjem
Sestavine: 25 dag prosene kaše, 10 dag skute, 10 dag masla ali margarine, 10 dag pšenične moke, 5 žlic medu, 3 jajca, 3 žlice pšeničnega zdroba, 1 zavitek vanilin sladkorja, pol žličke pecilnega praška, 25 dag suhega sadja.
Priprava: Suho sadje namakamo nekaj ur v topli vodi z nekaj kapljami ruma. Proseno kašo kuhamo 8 minut v pol l vode, odstavimo in pustimo še 25 minut, da nabrekne. Surovo maslo, skuto, med, vanilin sladkor in rumenjake penasto umešamo. Nato dodamo zdrob in moko, v katero smo zamešali pecilni prašek in vse dobro premešamo. Nato primešamo še odcejeno in osušeno proseno kašo in trd sneg beljakov. Testo damo v pomaščen okrogel pekač, ga zravnamo po pekaču in ga obložimo s suhim sadjem. Pečemo ga pri zmerni temperaturi 180 stopinj Celzija 40 minut.
Ovseni keksi
Sestavine: 15 dag lešnikov, 25 dag zmlete ovsene moke, pol zavitka pecilnega praška, 10 dag medu, 4 žlice mleka, 1 vanilin sladkor, 1 žlička zmletega janeža, 8 dag masla ali margarine. Kokosovi ostružki po želji.
Priprava: Lešnike zmeljemo. Na desko presejemo ovseno moko s pecilnim praškom in zmešamo z zmletimi lešniki. Na sredini naredimo jamico. Vanjo damo med, mleko, vanilin sladkor in janež. Na rob moke narežemo kosmiče masla ali margarine. Vse sestavine drobljivo sesekljamo in s hladnimi rokami pognetemo v testo. Zavijemo ga v alufolijo in damo za 30 minut v hladilnik. Desko pomokamo in razvaljamo pripravljeno testo na 3 mm debelo. Iz testa izrežemo majhne pravokotnike ali pa kakšne druge oblike. Damo jih na pomaščen pekač. Namažemo jih z mlekom, v katerega smo dali kakšno žlico medu. Potresemo jih s kokosom. Pekač položimo v ogreto pečico na 180 stopinj Celzija. Pečemo 15 minut.
Medeni rogljički
Sestavine za testo: 60 dag moke, 5 dag masla ali margarine, sol, 5 dag sladkorja, 2 rumenjaka, 2 dag kvasa, 3 dl mlačnega mleka. Sestavine za nadev: 18 dag medu, 3 dag masla ali margarine, 5 žlic mleka, 2 pesti drobtin, 1 žlica sladkorja, 12 dag mletih orehov, limonina lupina.
Priprava: Iz sestavin naredimo kvašeno testo. Naredimo nadev. Med segrejemo z mlekom in maslom ter odstavimo. Dodamo sladkor, drobtine, mlete orehe in nastrgano limonino lupino. Dobro vzhajano testo zvaljamo za prst debelo. Narežemo ga na manjše kose različnih oblik. Na testo položimo nekaj nadeva, testo prepognemo čez nadev in oblikujemo v rogljičke ali kakšne druge oblike. Na pomaščenem pekaču jih pustimo vzhajati. Vzhajane premažemo s stepenim jajcem in jih damo v segreto pečico. Pečemo jih 40 minut pri 190 stopinjah Celzija.