Bohinjec Jože je bil iz Italije
Sir Bohinjec Jože so naredili v Italiji, a je s svojim imenom in slikami navajal potrošnika k sklepanju, da gre za slovenski izdelek. Inšpekcija je ukrepala.
Ljubljana – Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je med najpomembnejšimi nadzorniki pri zagotavljanju varne in kakovostne hrane. Lani je opravil 2.680 inšpekcijskih pregledov v prodaji na malo in na veliko ter v proizvodnji, pregledal ustreznost več kot 430 vzorcev živil in izdal 4.820 potrdil o kakovosti sadja in zelenjave pri uvozu in izvozu. Največ pomanjkljivosti je še vedno pri označevanju kmetijskih pridelkov in živil ter pri njihovi opremljenosti s certifikati. Inšpektorat je pri izrednem nadzoru pridelkov in živil z različnimi zaščitnimi oznakami (ekološko, integrirano, geografsko poimenovanje itd.) ugotovil, da 17 živil od skupno 125 ni imelo certifikata.
Pregledal je 25 vzorcev ekoloških živil in ugotovil, da ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov. Pri nadzoru svežega mesa v prodaji je ugotovil nepravilnosti pri označevanju, predvsem pri nepakiranem svežem mesu, pri nadzoru cen in količin pekovskega peciva v trgovskih »verigah« (v sodelovanju s tržno inšpekcijo) pa odstopanja med navedbami na nalepkah in pakiranjem ter dejansko težo izdelkov. Zadnji odmevni primer je bilo zavajajoče oglaševanje in označevanje sira Bohinjec Jože. Izdelek je s svojim imenom in slikami navajal potrošnika k sklepanju, da gre za slovenski izdelek; dejansko pa so sir naredili v Italiji. Inšpekcija je ukrepala in izrekla kazni, trgovci so sir umaknili iz prodaje in tudi reklamni oglas na televiziji.