Nekateri so se Prešerna močno razveselili. (Foto: Tina Dokl)

Prešeren je tudi poklepetal

Ob kulturnem prazniku je kranjski zavod za turizem pripravil že tradicionalni Prešernov smenj, ki je letos privabil več tisoč obiskovalcev.

Kranj – Mesto je tako zaživelo v duhu »Prešernovega časa«. Po ulicah se je sprehajala gospoda v »pražnjih« oblekah, na stojnicah so ponujali izdelke domače obrti, edino prevozno mesto v središču mesta je bila konjska vprega. Za dobro vzdušje pa so skrbeli lajnarji. Med obiskovalci je bilo mogoče srečati celo dr. Franceta Prešerna osebno, ki je delil fige in z vsakim tudi na kratko poklepetal.

»V Kranju sem se vedno dobro počutil. Tu sem prišel do svoje sreče in svobode in tudi danes to doživljam,« je bil nad množičnim obiskom prireditve navdušen pesnik, ki je še dodal, da je ponosen na Kranjčane in vse Slovence, ki danes končno imajo tisto, o čemer je sam samo sanjal. Njegove pesmi so recitirali na odru na Glavnem trgu, pri čemer so sodelovale Osnovna šola Franceta Prešerna, Podružnična šola Kokrica, Osnovna šola Jakoba Aljaža in Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje, pred mikrofon pa je tako kot vsako leto lahko stopil tudi vsak, ki je zbral pogum za recitacijo ali prebiranje katere od Prešernovih pesmi. Program so s svojim nastopom, med drugim so zaplesali kar na ulicah, popestrili člani številnih folklornih skupin. Precejšnje pozornosti je bilo deležno tudi Kulturno društvo Vagant iz Kranja z Blasnikovo tiskarno. Prikazali so tiskanje Zdravljice na umetniški papir in kaligrafijo ter izdelovali miniaturne usnjene obeske s podobo dr. Franceta Prešerna. Obiskovalci so se lahko pomerili še v igranju namizne igre »brin« iz 19. stoletja.

Prava paša za oči so bili tudi letos igralci v kostumih iz 19. stoletja. »Kostumi so skrbno izdelani po različnih izpričanih virih o oblačilni kulturi na Slovenskem in ponazarjajo pražnji oblačilni videz v Kranju in na Gorenjskem v prvi polovici in sredini 19. stoletja,« so pojasnili pri kranjskem zavodu za turizem. Dijaki srednje poklicne in strokovne šole pa so v Kranjski hiši na lutkah predstavili pričeske iz tistega časa.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 14. oktober 2015 / 17:03

Kulturna dvorana v Besnici

V tokratni anketi je sodelovalo 70 anketiranih. Sodelujoče smo vprašali, ali Besnica potrebuje kanalizacijo in ali se jim zdi kulturna dvorana v gasilskem domu primerno velika za vse dejavnosti kra...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / sreda, 13. december 2023 / 23:25

Arhitekturna nagrada za vrtec

Novi vrtec, ki so ga v Bohinju odprli sredi letošnjega leta, je navdušil tudi stroko, saj je projekt skupine arhitektov na nedavnih Piranskih dnevih arhitekture prejel častno priznanje pirenesi.

GG Plus / sreda, 13. december 2023 / 23:22

Nikoli ni nikomur rekel, naj pobere šila in kopita

Njegova delavnica je pravi atelje. Natančno zloženo orodje, vonj po usnju, čevlji, ki še čakajo na popravilo, pravkar izdelani škornji. »Tile so še čisto sveži,« ponosno pove Gregorij Pustovrh iz Gore...

Kronika / sreda, 13. december 2023 / 17:09

Policisti, ki so v poplavah reševali življenja

Pretekli teden so podelili medalje policije za požrtvovalnost ter plakete ministrstva za izjemno strokovno delo, izjemne zasluge in dosežke pri širjenju varnostne kulture v času uničujočih poplav v Sl...

Kultura / sreda, 13. december 2023 / 17:06

Božična kantata z APZ France Prešeren

Kranj – Prihodnji torek, 19. decembra, ob 19.30 bo v cerkvi sv. Siksta v Predosljah koncert APZ France Prešeren. Zbor bo premierno izvedel novonastalo božično kantato Iter Stellae Natalis – Potovan...

Nasveti / sreda, 13. december 2023 / 17:05

Jabolčna rulada z orehi

Pretekli teden smo zavili orehov nadev v krhko testo in ustvarili piškotne potičke. Tudi danes bomo uporabili orehe. Tokrat v družbi jabolk in biskvitnega testa. Vse skupaj pa bomo obogatili še s č...