Postne jedi

Nekaj idej za postne, se pravi brezmesne jedi, nam še kako prav pride na pepelnično sredo, ko po verskih običajih naj ne bi jedli mesa.

Pepelnična sreda nastopi tudi takoj po pustnih gostijah polnih razne težke in mastne hrane, zato še kako prav pride kak dan ali dva malce lažje hrane, da se telo spravi nazaj v normalen ritem. Na ta dan so že po tradiciji na mizi ribe (slanikova pojedina) in pa seveda razne zelenjavne ter moknate jedi. Na žalost je v tem letnem času na voljo bolj malo kakovostne zelenjave, zato si pač pomagamo z žitaricami in tisto zelenjavo, ki jo je moč tačas dobiti (radič, korenovke, zelje, cvetača, gojene gobe …). Vsekakor pa se da z malo volje pripraviti marsikaj okusnega, pa čeprav je brez mesa.

Krompirjeva omleta z gobami

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag olupljenega in kuhanega krompirja, 1 čebulo, 40 dag svežih šampinjonov ali kakih drugih gob, 5 jajc, 1,5 dl mleka, sol in 1 žlico sveže sesekljanega peteršilja.

V ponvi prepražite sesekljano čebulo. Ko čebula oveni, dodajte očiščene in narezane šampinjone in na kocke narezan kuhan krompir. Vse skupaj dobro prepražite. Jajca razžvrkljajte, prilijte mleko in začinite s soljo ter peteršiljem. Jajčno zmes prelijte čez krompir, pokrijte s pokrovko in na majhnem ognju pecite še toliko časa, da jajca zakrknejo. Tako pripravljeno omleto zvrnite na krožnik in takoj postrezite z dobro hrustljavo solato.

Rižota s škampi in kalamari

Za 4 osebe potrebujemo: 35 dag riža arborio, 3 žlice oljčnega olja, 1 manjšo čebulo, 40 dag očiščenih kalamarov, 40 dag škampovih repkov, 10 oliv brez pečk, 2 olupljena in na kocke narezana paradižnika, 1 dl belega vina, 2 strta stroka česna, 10 dag mesa klapavic, 1 žličko kaper in sol.

Riž skuhajte v slani vodi »al dente« in ga odcedite. Medtem na oljčnem olju prepražite sesekljano čebulo in dodajte narezane kalamare, škampove repke, narezane olive in paradižnik. Solite, zalijte z belim vinom, dodajte kapre in strt česen. Dobro prevrite in dodajte še klapavice. Primešajte riž, še malo pokuhajte in postrezite z naribanim parmezanom.

Krompir z radičem v pečici

Za 3 osebe potrebujemo: 60 dag krompirja, 30 dag treviškega radiča, 1 čebulo, 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja, 1 dl vode, 2 žlici naribanega parmezana, sol in sveže mlet poper.

Opran krompir olupite in narežite na kocke ter ga stresite v pekač. Dodajte opran in narezan radič ter začinite s soljo in poprom. Prelijte z oljčnim oljem, enakomerno porazdelite po pekaču in postavite v na 180 stopinj Celzija ogreto pečico ter pecite eno uro. Vmes enkrat prelijte z vodo. Po eni uri vzemite iz pečice, potresite s parmezanom in postavite še za 15 minut nazaj v pečico, ki ste ji zvišali temperaturo na 200 stopinj Celzija, da se bo krompir lepo zapekel ter postrezite.

Brancinov file na zelenjavi

Za 2 osebi potrebujemo: 50 dag brancinovega fileja, 1 korenček, 2 stebli stebelne zelene, 1 vitlof (belgijski radič), 1 čebulo, 1 paradižnik, 3 žlice oljčnega olja, sol, koper in 1 dl belega vina.

Brancinov file razdelite na več delov in jih opecite na oljčnem olju. Preložite jih na krožnik in na preostalem olju prepražite na kockice narezano zelenjavo. Dodajte na kocke narezan paradižnik, zalijte z vinom ter dušite do mehkega. V omako vrnite rezine brancina, začinite in prevrite. Na krožnik najprej naložite zelenjavno omako in nanjo rezine fileja ter postrezite s pire krompirjem.

Osličev file z gobami

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag osličevih filejev, sveže stisnjen sok polovice limone, 3 žlice ostre moke, 5 dag masla, 30 dag svežih gob (šampinjonov, šitak, ostrigarjev …), 5 žlic kisle smetane, 2 strta stroka česna, 1 žlico sesekljanega peteršilja, sol in sveže mlet poper.

Osličeve fileje očistite, solite, popoprajte in jih pokapajte z limoninim sokom. Povaljajte jih v moki in jih z obeh strani specite na vročem maslu. Preložite jih na ogret krožnik in postavite na toplo. Na preostalem maslu prepražite očiščene in narezane gobe, dodajte česen, kislo smetano, in zavrite ter tako pripravljeno omako prelijte preko ribjih filejev, jih posujte s peteršiljem in postrezite s slanim kuhanim krompirjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 6. julij 2009 / 07:00

Trenutki tišine za Prešerna

Začenjamo nov podlistek z naslovom Knjige in knjigoljubi. Pri izbiri, katero knjigo in katerega knjigoljuba izbrati kot prvega, ni težav.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sreda, 5. december 2012 / 07:00

Srce pa še vedno igra

V počastitev obletnice praznika dneva republike, ki smo ga včasih praznovali 29. novembra, je v dvorani na Primskovem v Kranju potekal tradicionalni dogodek Srce nam še vedno igra, na katerem je bilo...

Zanimivosti / sreda, 5. december 2012 / 07:00

Miklavžev sprevod in prižiganje lučk

Kranj - V decembru bo stari Kranj ponovno zažarel v tisočerih lučkah, vzdušje na ulicah pa bodo popestrile prireditve v sklopu Veselega decembra. Uvod v praznični mesec se bo v K...

Kronika / sreda, 5. december 2012 / 07:00

Pred občino navijaški klici Jesenice, Jesenice

Na Jesenicah se je protestnega shoda proti državni oblasti in grobarjem jeseniškega hokeja udeležilo med 400 in 500 protestnikov. Med njimi tudi skupina mladih, ki je z močnejšo pirotehniko in celo mo...

Nasveti / sreda, 5. december 2012 / 07:00

Rdeči kralj (3)

Rdeče zelje se pri nas navadno omenja v dneh okrog martinovega kot obvezna priloga martinovi goski. Še preden posrkamo kozarec mladega vina do konca, na rdeče zelje do naslednjega novembra spet pozabi...

GG Plus / sreda, 5. december 2012 / 07:00

Stanovalci zapuščajo domove

Letos je domove za starejše zaradi nezmožnosti plačila zapustilo že več kot 150 stanovalcev, povečuje pa se tudi obseg neplačanih storitev.