Jedi za zimske dni (4)

Izdatna kmečka juha z zelenjavo

Sestavine: 2 koruzna storža ali 6 dag s storžev oluščene koruze, 2 žlici oljčnega olja, 70 dag govejih križnih nasekanih kosti, 50 dag na kocke narezane govedine (pleče), 2 l vode, 1 lovorov list, nekaj zrn celega popra, 1 srenje debela in narezana čebula, 12 dag ješprenja, 2 na kocke narezana korenčka, 2 narezani stebelni zeleni, 1 na kocke narezana kolerabica, 2 olupljena in na kocke narezana paradižnika, 12 dag graha.

Priprava: V loncu segrejemo maščobo in na njej dobro prepražimo kosti in meso. Prilijemo vodo in dodamo začimbe: natrti poper, sesekljano čebulo, lovor in solimo. V pokritem loncu kuhamo 2 uri. Kosti vzamemo iz juhe in v lonec damo opran in odcejen ješprenj, lonec znova pokrijemo in počasi kuhamo še 40 minut. V lonec damo še korenje, zeleno, krompir, kolerabo in paradižnik. Pokrijemo in počasi kuhamo še 30 minut. Ko je zelenjava mehka, dodamo še grah in koruzna zrna in kuhamo do mehkega.

Zarebrnica z jabolki in krompirjem

Sestavine: 1 kg krompirja, 4 zarebrnice po 22 dag, 6 žlic maščobe, 3 srednje debeli čebuli, 2 jabolki, sok ½ limone, sol, poper, timijan.

Priprava: Krompir operemo in ga pristavimo v hladni, slani vodi. Po 15 minutah ga odcedimo, ohladimo, olupimo in narežemo na 5-6 mm debele rezine. Meso operemo in ga posušimo v kuhinjski krpi. V ponvi segrejemo maščobo in na njej opečemo zarebrnice. Čebulo narežemo na kocke. Jabolka olupimo in narežemo na primerne krhlje in poškropimo z limoninim sokom. Čebulo dobro spražimo, dodamo krompir in jabolka. Po okusu začinimo. Pražimo nekaj minut, dodamo še timijan, kislo smetano, pomešamo s poprom in soljo. Dodamo mesu na ogretem krožniku.

Jagodna ali borovničeva krema

Sestavine: ½ kg borovnic ali jagod, 2 rumenjaka, 12 dag sladkorja, 2 dl mleka, 2 ½ dag škrobne moke, vanilin sladkor, rum.

Priprava: Borovnice ali jagode pretlačimo, pomešamo rumenjake in sladkor, dodamo mleko, vanilin sladkor, rum. Kremo kuhamo nad ognjem. Kuhano kremo nalijemo v kozarec in jo dobro ohladimo. Poleg ponudimo otroške piškote ali kakšno drugo pecivo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 11. julij 2014 / 12:54

Popolna zapora ceste Kokrica–Brdo

Kranj – V kranjski občini je med 9. julijem in 31. avgustom zaradi gradnje kanalizacije SKLOP 2 Kokrica popolna zapora ceste na odseku Kokrica–Brdo–Britof. Obvoz je urejen po naslednjih cestah: R2-...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 31. julij 2007 / 07:00

Vlomilca prijeli pri delu

Kranj, Medvode - Kranjski in medvoški policisti so v zadnjih dneh pri delu prijeli dva vlomilca. V nedeljo ob 1.20 je Operativno komunikacijski center Kranj prejel obvestilo, da...

Zanimivosti / torek, 31. julij 2007 / 07:00

Turistični vlakec tudi v Bohinju

Bohinj - Podjetje Čarman, d. o. o., ki na Bledu vozi turistični vlakec, je svojo ponudbo takšnega prevoza za turiste prejšnji teden razširilo tudi v Bohinj. Vlakec vozi vsak dan...

Gospodarstvo / torek, 31. julij 2007 / 07:00

Spravilo sena v Zavelcinovem rovtu

Koroška Bela - Franc Zavelcina in Marko Sernel z Jesenic sta nam poslala fotografijo spravila sena v Zavelcinovem rovtu pod Potoško planino, ki leži nad Žirovnico,...

Medvode / torek, 31. julij 2007 / 07:00

Štirje nagrajenci v Medvodah

V Medvodah so podelili občinska priznanja. Plaketo je prejel Zdravko Debeljak, medalje pa Župnijska Karitas Preska, Rok Flander in Izidor Šušteršič.

Zanimivosti / torek, 31. julij 2007 / 07:00

Francozi spet v Kranju

Kranj - Kot vsako leto so letos v Kranj ponovno sredi julija prispeli mladi iz pobratenega francoskega mesta La Ciotat. Zaključno prireditev, krajši kulturni program ter predstav...