Jedi za zimske dni (4)

Izdatna kmečka juha z zelenjavo

Sestavine: 2 koruzna storža ali 6 dag s storžev oluščene koruze, 2 žlici oljčnega olja, 70 dag govejih križnih nasekanih kosti, 50 dag na kocke narezane govedine (pleče), 2 l vode, 1 lovorov list, nekaj zrn celega popra, 1 srenje debela in narezana čebula, 12 dag ješprenja, 2 na kocke narezana korenčka, 2 narezani stebelni zeleni, 1 na kocke narezana kolerabica, 2 olupljena in na kocke narezana paradižnika, 12 dag graha.

Priprava: V loncu segrejemo maščobo in na njej dobro prepražimo kosti in meso. Prilijemo vodo in dodamo začimbe: natrti poper, sesekljano čebulo, lovor in solimo. V pokritem loncu kuhamo 2 uri. Kosti vzamemo iz juhe in v lonec damo opran in odcejen ješprenj, lonec znova pokrijemo in počasi kuhamo še 40 minut. V lonec damo še korenje, zeleno, krompir, kolerabo in paradižnik. Pokrijemo in počasi kuhamo še 30 minut. Ko je zelenjava mehka, dodamo še grah in koruzna zrna in kuhamo do mehkega.

Zarebrnica z jabolki in krompirjem

Sestavine: 1 kg krompirja, 4 zarebrnice po 22 dag, 6 žlic maščobe, 3 srednje debeli čebuli, 2 jabolki, sok ½ limone, sol, poper, timijan.

Priprava: Krompir operemo in ga pristavimo v hladni, slani vodi. Po 15 minutah ga odcedimo, ohladimo, olupimo in narežemo na 5-6 mm debele rezine. Meso operemo in ga posušimo v kuhinjski krpi. V ponvi segrejemo maščobo in na njej opečemo zarebrnice. Čebulo narežemo na kocke. Jabolka olupimo in narežemo na primerne krhlje in poškropimo z limoninim sokom. Čebulo dobro spražimo, dodamo krompir in jabolka. Po okusu začinimo. Pražimo nekaj minut, dodamo še timijan, kislo smetano, pomešamo s poprom in soljo. Dodamo mesu na ogretem krožniku.

Jagodna ali borovničeva krema

Sestavine: ½ kg borovnic ali jagod, 2 rumenjaka, 12 dag sladkorja, 2 dl mleka, 2 ½ dag škrobne moke, vanilin sladkor, rum.

Priprava: Borovnice ali jagode pretlačimo, pomešamo rumenjake in sladkor, dodamo mleko, vanilin sladkor, rum. Kremo kuhamo nad ognjem. Kuhano kremo nalijemo v kozarec in jo dobro ohladimo. Poleg ponudimo otroške piškote ali kakšno drugo pecivo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 22. december 2023 / 21:35

Jerbas domačih

Po treh letih je v telovadnici Osnovne šole Poljane ponovno gostoval priljubljeni Jerbas domačih. Bil je že trinajsti. Obiskovalci niso skrivali, da so tovrstnih dogodkov veseli.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 7. marec 2022 / 20:44

Urejajo okolico cerkve v Crngrobu

Občina Škofja Loka je pred kratkim začela urejati okolico cerkve v Crngrobu, postavili pa bodo tudi dve klopi in meditativna sedala, stojalo za kolesa ter informacijsko tablo.

GG Plus / ponedeljek, 7. marec 2022 / 20:44

Z opremo gorenjskega podjetja do olimpijskih medalj

Podjetje Slatnar, ki ga vodi gorenjski podjetnik Peter Slatnar, ima že dvajset zaposlenih in letno beleži od 30- do 35-odstotno rast. »Naš dolgoročni cilj je, da bi tekmovalci z našimi izdelki v sedmi...

Medvode / ponedeljek, 7. marec 2022 / 14:31

Z rebalansom povečali prihodke

V letu 2022 so v Medvodah usmerjeni v gospodarsko javno infrastrukturo in družbene dejavnosti.

Kranj / ponedeljek, 7. marec 2022 / 14:29

Končujejo energetsko sanacijo

V Šolskem centru (ŠC) Kranj so se lani poleti lotili obsežne energetske sanacije vseh njihovih šolskih stavb. Po prenovi obeh glavnih objektov na Kidričevi cesti in Cesti Staneta Žagarja bo zdaj priše...

GG Plus / ponedeljek, 7. marec 2022 / 13:19

Sodomija

V prejšnjem prispevku so nastopale priče proti zapeljevalcu odraslih moških Blažu Šublu. Ostali sta še dve.