Jedi za zimske dni (4)

Izdatna kmečka juha z zelenjavo

Sestavine: 2 koruzna storža ali 6 dag s storžev oluščene koruze, 2 žlici oljčnega olja, 70 dag govejih križnih nasekanih kosti, 50 dag na kocke narezane govedine (pleče), 2 l vode, 1 lovorov list, nekaj zrn celega popra, 1 srenje debela in narezana čebula, 12 dag ješprenja, 2 na kocke narezana korenčka, 2 narezani stebelni zeleni, 1 na kocke narezana kolerabica, 2 olupljena in na kocke narezana paradižnika, 12 dag graha.

Priprava: V loncu segrejemo maščobo in na njej dobro prepražimo kosti in meso. Prilijemo vodo in dodamo začimbe: natrti poper, sesekljano čebulo, lovor in solimo. V pokritem loncu kuhamo 2 uri. Kosti vzamemo iz juhe in v lonec damo opran in odcejen ješprenj, lonec znova pokrijemo in počasi kuhamo še 40 minut. V lonec damo še korenje, zeleno, krompir, kolerabo in paradižnik. Pokrijemo in počasi kuhamo še 30 minut. Ko je zelenjava mehka, dodamo še grah in koruzna zrna in kuhamo do mehkega.

Zarebrnica z jabolki in krompirjem

Sestavine: 1 kg krompirja, 4 zarebrnice po 22 dag, 6 žlic maščobe, 3 srednje debeli čebuli, 2 jabolki, sok ½ limone, sol, poper, timijan.

Priprava: Krompir operemo in ga pristavimo v hladni, slani vodi. Po 15 minutah ga odcedimo, ohladimo, olupimo in narežemo na 5-6 mm debele rezine. Meso operemo in ga posušimo v kuhinjski krpi. V ponvi segrejemo maščobo in na njej opečemo zarebrnice. Čebulo narežemo na kocke. Jabolka olupimo in narežemo na primerne krhlje in poškropimo z limoninim sokom. Čebulo dobro spražimo, dodamo krompir in jabolka. Po okusu začinimo. Pražimo nekaj minut, dodamo še timijan, kislo smetano, pomešamo s poprom in soljo. Dodamo mesu na ogretem krožniku.

Jagodna ali borovničeva krema

Sestavine: ½ kg borovnic ali jagod, 2 rumenjaka, 12 dag sladkorja, 2 dl mleka, 2 ½ dag škrobne moke, vanilin sladkor, rum.

Priprava: Borovnice ali jagode pretlačimo, pomešamo rumenjake in sladkor, dodamo mleko, vanilin sladkor, rum. Kremo kuhamo nad ognjem. Kuhano kremo nalijemo v kozarec in jo dobro ohladimo. Poleg ponudimo otroške piškote ali kakšno drugo pecivo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / četrtek, 11. julij 2019 / 11:33

Eden najlepših tednov letošnjega poletja

Konec šolskega leta je bil, otroci so se pogovarjali (nekateri tudi tekmovali) med seboj, kako jih bodo preživeli. V sodobni slovenski družbi je visoko na vrednostni lestvici tudi to, kje...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 26. februar 2007 / 06:00

Anketa: Pod Šmarno goro je potrebno parkirišče

Medvode - Ob lepih dnevih se pod vznožjem Šmarne gore kar gnete jeklenih konjičkov, ki so parkirani na vseh možnih neparkiriščih. Zato nas je zanimalo, kaj o tem menite domačini...

Zanimivosti / ponedeljek, 26. februar 2007 / 06:00

Ni bilo ohceti, pa so vlekli ploh

Zgornje Gorje - Gorjanski fantje so na pustni torek spet oživili star ljudski običaj in vlekli ploh. Letošnja kar 30 metrov visoka smreka za ploh je bila posekana v Spod...

Žirovnica / ponedeljek, 26. februar 2007 / 06:00

Višje cene komunalnih storitev

Žirovnica - Občinski svet Žirovnica je potrdil spremembe cen komunalnih storitev, ki bodo začele veljati prvega marca. Povprečna cena za zbiranje, čiščenje in distribuci...

Zanimivosti / ponedeljek, 26. februar 2007 / 06:00

Pobuda za arheološki antični park

Mošnje - Rok Gašperšič z Mišač je dal radovljiškemu županu Janku S. Stušku pobudo, da bi v Mošnjah uredili arheološki antični park. Občini predlaga, da bi z odlokom zašč...

Zanimivosti / ponedeljek, 26. februar 2007 / 06:00

Domače goste štejejo na prste

Počitniški februar na Bled ne privablja veliko slovenskih gostov, ki bi prebivali v hotelih, je pa zato te dni na Bledu več dnevnih obiskovalcev. Tako so sredi tega tedna Slovence v hote...