Jedi za zimske dni (4)

Izdatna kmečka juha z zelenjavo

Sestavine: 2 koruzna storža ali 6 dag s storžev oluščene koruze, 2 žlici oljčnega olja, 70 dag govejih križnih nasekanih kosti, 50 dag na kocke narezane govedine (pleče), 2 l vode, 1 lovorov list, nekaj zrn celega popra, 1 srenje debela in narezana čebula, 12 dag ješprenja, 2 na kocke narezana korenčka, 2 narezani stebelni zeleni, 1 na kocke narezana kolerabica, 2 olupljena in na kocke narezana paradižnika, 12 dag graha.

Priprava: V loncu segrejemo maščobo in na njej dobro prepražimo kosti in meso. Prilijemo vodo in dodamo začimbe: natrti poper, sesekljano čebulo, lovor in solimo. V pokritem loncu kuhamo 2 uri. Kosti vzamemo iz juhe in v lonec damo opran in odcejen ješprenj, lonec znova pokrijemo in počasi kuhamo še 40 minut. V lonec damo še korenje, zeleno, krompir, kolerabo in paradižnik. Pokrijemo in počasi kuhamo še 30 minut. Ko je zelenjava mehka, dodamo še grah in koruzna zrna in kuhamo do mehkega.

Zarebrnica z jabolki in krompirjem

Sestavine: 1 kg krompirja, 4 zarebrnice po 22 dag, 6 žlic maščobe, 3 srednje debeli čebuli, 2 jabolki, sok ½ limone, sol, poper, timijan.

Priprava: Krompir operemo in ga pristavimo v hladni, slani vodi. Po 15 minutah ga odcedimo, ohladimo, olupimo in narežemo na 5-6 mm debele rezine. Meso operemo in ga posušimo v kuhinjski krpi. V ponvi segrejemo maščobo in na njej opečemo zarebrnice. Čebulo narežemo na kocke. Jabolka olupimo in narežemo na primerne krhlje in poškropimo z limoninim sokom. Čebulo dobro spražimo, dodamo krompir in jabolka. Po okusu začinimo. Pražimo nekaj minut, dodamo še timijan, kislo smetano, pomešamo s poprom in soljo. Dodamo mesu na ogretem krožniku.

Jagodna ali borovničeva krema

Sestavine: ½ kg borovnic ali jagod, 2 rumenjaka, 12 dag sladkorja, 2 dl mleka, 2 ½ dag škrobne moke, vanilin sladkor, rum.

Priprava: Borovnice ali jagode pretlačimo, pomešamo rumenjake in sladkor, dodamo mleko, vanilin sladkor, rum. Kremo kuhamo nad ognjem. Kuhano kremo nalijemo v kozarec in jo dobro ohladimo. Poleg ponudimo otroške piškote ali kakšno drugo pecivo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / / 16:00

Vse se začne pri zgodbi

V Galeriji Elektra v poslovni stavbi Elektra Gorenjska je na ogled razstava likovnih del slikarke Veronike Vesel Potočnik.

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 31. marec 2009 / 07:00

Kriza in inovacije

Kranj - Fundacija Vincenca Drakslerja bo danes, 31. marca, pripravila brezplačno delavnico, ki je namenjena vsem predstavnikom gorenjskih nevladnih organizacij, tako zavodom, dru...

Kronika / torek, 31. marec 2009 / 07:00

Plaz pri Zalem Logu že odstranili

Kranj - Povečane padavine na Gorenjskem do včeraj popoldne niso povzročile večjih težav, če seveda odštejemo nekaj poplavljenih kleti. Največ preglavic je v nedeljo po 17. uri po...

Kronika / torek, 31. marec 2009 / 07:00

Zadnji dan v policiji

Po skoraj desetih letih se z mesta direktorja policijske uprave Kranj zaradi upokojitve poslavlja Jože Mencin.

Gorenjska / torek, 31. marec 2009 / 07:00

Gorenjske korenine upravitelja Bosne

Dosedanji avstrijski veleposlanik v Sloveniji Valentin Inzko, ki je pretekli teden kot visoki predstavnik prevzel vodenje Bosne in Hercegovine, ima gorenjske korenine. Njegova mama Marinka je Ziherlov...

Gospodarstvo / torek, 31. marec 2009 / 07:00

V četrtek stavka v LTH

Škofja Loka - Kot smo že poročali, vodstvo škofjeloške družbe Loške tovarne hladilnikov (LTH) do srede ni zagotovilo obljubljene akontacije januarskih plač niti ni bilo ponovnega...