Jedi za zimske dni (4)

Izdatna kmečka juha z zelenjavo

Sestavine: 2 koruzna storža ali 6 dag s storžev oluščene koruze, 2 žlici oljčnega olja, 70 dag govejih križnih nasekanih kosti, 50 dag na kocke narezane govedine (pleče), 2 l vode, 1 lovorov list, nekaj zrn celega popra, 1 srenje debela in narezana čebula, 12 dag ješprenja, 2 na kocke narezana korenčka, 2 narezani stebelni zeleni, 1 na kocke narezana kolerabica, 2 olupljena in na kocke narezana paradižnika, 12 dag graha.

Priprava: V loncu segrejemo maščobo in na njej dobro prepražimo kosti in meso. Prilijemo vodo in dodamo začimbe: natrti poper, sesekljano čebulo, lovor in solimo. V pokritem loncu kuhamo 2 uri. Kosti vzamemo iz juhe in v lonec damo opran in odcejen ješprenj, lonec znova pokrijemo in počasi kuhamo še 40 minut. V lonec damo še korenje, zeleno, krompir, kolerabo in paradižnik. Pokrijemo in počasi kuhamo še 30 minut. Ko je zelenjava mehka, dodamo še grah in koruzna zrna in kuhamo do mehkega.

Zarebrnica z jabolki in krompirjem

Sestavine: 1 kg krompirja, 4 zarebrnice po 22 dag, 6 žlic maščobe, 3 srednje debeli čebuli, 2 jabolki, sok ½ limone, sol, poper, timijan.

Priprava: Krompir operemo in ga pristavimo v hladni, slani vodi. Po 15 minutah ga odcedimo, ohladimo, olupimo in narežemo na 5-6 mm debele rezine. Meso operemo in ga posušimo v kuhinjski krpi. V ponvi segrejemo maščobo in na njej opečemo zarebrnice. Čebulo narežemo na kocke. Jabolka olupimo in narežemo na primerne krhlje in poškropimo z limoninim sokom. Čebulo dobro spražimo, dodamo krompir in jabolka. Po okusu začinimo. Pražimo nekaj minut, dodamo še timijan, kislo smetano, pomešamo s poprom in soljo. Dodamo mesu na ogretem krožniku.

Jagodna ali borovničeva krema

Sestavine: ½ kg borovnic ali jagod, 2 rumenjaka, 12 dag sladkorja, 2 dl mleka, 2 ½ dag škrobne moke, vanilin sladkor, rum.

Priprava: Borovnice ali jagode pretlačimo, pomešamo rumenjake in sladkor, dodamo mleko, vanilin sladkor, rum. Kremo kuhamo nad ognjem. Kuhano kremo nalijemo v kozarec in jo dobro ohladimo. Poleg ponudimo otroške piškote ali kakšno drugo pecivo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 30. januar 2017 / 15:25

Iz treh združenj bo eno

Kranj – Kranjski mestni svetniki naj bi na sredini seji govorili o izstopu Mesne občine Kranj iz Skupnosti občin Slovenije. Župan Boštjan Trilar je to točko dnevnega reda umaknil, saj se na področj...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Državni svet, naložba v boljše zakone

Blaž Kavčič, doma na Formah, je tik pred koncem minulega leta postal predsednik Državnega sveta. V politiki ima že kar nekaj kilometrine, še daljša pa je njegova poslovna kariera. Kot že v preteklosti...

Splošno / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Vse kar delam, delam s srcem

Boris Oblak, profesor likovne umetnosti iz Hotovlje, je leto začel v polnem ustvarjalnem zagonu. Za letos načrtuje samostojno razstavo, prodor na glasbenem področju in si hkrati močno želi, da bi znov...

Splošno / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Komentar: Ekologi

Po novem letu, najbrž tudi zaradi šolskih počitnic, se na zimsko smuko v Slovenijo in seveda tudi v Italijo, Avstrijo, Švico in Francijo (pa morda še kam) poda tudi veliko Hrvatov.

Železniki / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Deseti otrok pri Mravlju v Davči

V začetku januarja je Tatjana Bevk iz Davče povila desetega otroka, sina Gašperja.

Škofja Loka / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Squash je igranje šaha v gibanju

Čeprav je škofjeloški Squash klub star komaj dobro leto, so njihovi igralci na zadnjem državnem ekipnem prvenstvu osvojili tretje mesto, te dni pa se pripravljajo na organizacijo mednarodnega turnirja...