Srečanje Ta malih kamenčkov
Decembra pa so si Ta mali kamenčki že tretjič zapored vzeli čas, se srečali in pokramljali o izkušnjah in uspehih v letu 2007.
Vse se je začelo pred tremi leti v Gostilni pri Martinu, saj sta idejo dala Darja in Jani Hrovat. Srečanja se od takrat vrstijo vsako leto. Ta mali kamenčki Zgornjesavske doline združujejo turistične delavce, gostince, hotelirje in druge, ki kakor koli pripomorejo k razvoju krajev od Rateč do Mojstrane. In teh ni malo. Vsak ima svojo zgodbo o uspehu in vsak po svojih najboljših močeh pripomore k napredku Doline. Decembra pa so si Ta mali kamenčki že tretjič zapored vzeli čas, se srečali in pokramljali o izkušnjah in uspehih v letu 2007. Kot je poudaril njihov predsednik Slavko Miklič, je pomembno, da se med seboj spoštujejo in si pomagajo, saj bodo gostje le tako lahko dobili občutek, da so prišli v gostoljubne in prijazne kraje.
Njihovega pomena se zaveda tudi kranjskogorski župan Jure Žerjav, ki pravi, da »Ta mali kamenčki iz leta postajajo vedno večji kamni. Ob velikih hotelih so prav oni bistvo turizma in celotne ponudbe Zgornjesavske doline, saj ji dajejo poseben čar.«
Tudi predstavnika »večjih kamnov«, hotelirja, poudarjata, da je le v slogi moč. Direktor podjetja Hit Alpinea Aleš Topolšek meni, da so tovrstna srečanja priložnost, ko se stkejo pristne prijateljske vezi, ki olajšajo sodelovanje med letom. Direktor Hotela Lek Vlado Kovač pa pravi, da le vsi skupaj lahko nekaj naredijo za Dolino. »Predstavljati se je treba kot destinacija, ne kot posameznik, le tako bomo uspešni,« izpostavlja Kovač in dodaja, da se v kranjskogorskem turizmu, kjer še ni prav dolgo, počuti zelo dobro. Veseli ga tudi, ker je Kranjska Gora zelo odprta za nove zamisli na področju turizma.
Prijetno družabno srečanje je bilo tokrat v šotoru Arena v Kranjski Gori. Za lačne želodčke so poskrbeli z odličnimi specialitetami, ki so jih pripravili Ta mali kamenčki sami, saj je vsakdo prispeval nekaj iz svoje bogate kulinarične ponudbe. Poleg je seveda sodila še izbrana kapljica. Vabilo za srečanje je bilo hkrati tudi jedilni list, na katerega je Jože Kotnik zapisal:
»Po stari dobri navadi bomo začeli z dobrodošlico in šilcem domačega. Dobrodošlico vam bodo zaželeli: Makše z borovničevcem izpod Tromeje in žganjico. Mirjana Benedik z višnjevim žganjem, Breda Bernik pa z medico. Makšetovi bodo, kot ponavadi, ponudili odlične kanapeje iz skute in zas´ke z domačo klobaso. Na mizi bodo tudi Benedikove mesnine. Domač kruh bo iz kmečke peči gospodinje Urške, pikantni šampinjoni pa od pridelovalcev Vovk z Dovjega.
Predjedi
Kraški pršut bo v pristojnosti Jay & Mojca iz Enke, Pehta pa bo ponudila kruh »malo drugače« in pehtranove štruklje. Zraven sodi tatarski biftek iz Gostilne Šurc.
Mediteranskega duha bo pričarala Restavracija Vila Roza z Dovjega z »Vita del mare« in hobotnico v solati.
Tople predjedi bodo popestrili zelenjavni zavitki, ki jih pripravljajo v Gostilni Jožica, Sednjekovi iz Gostilne pri Martinu pa ajdovo kašo z jurčki.
Jedi »na žlico« ne smejo manjkati, za kar bo poskrbel Oreškovič iz Porentovega doma, in sicer v obliki pasulja s suhim mesom, najbolj prikladnim za ta letni čas. Telečjo obaro z žganci bodo pripravili v Livadi.
Glavne jedi
Vito iz Fride bo presenetil s hrustljavim odojkom, Kotnikovi pa s pečenim jagenjčkom s timijanom in šetrajem. Pod imenom »Puranovi figovi žepki s špinačnimi rezanci« se bo podpisal Miklič, Sednjekovi pa so pripravili biftek v pikantni omaki.
Morske dobrote so tradicionalno v domeni Perkoličevih iz Lipe, ki se bodo izkazali z bordetom s polento in fileti brancina. Rudi bo skrbel, da bo »kmečka pojedina, kot se spodobi«! Za presenečenje pa bo poskrbela Dolharjeva Janja z ocvrtimi krvavicami s smetano.
Priloga bodo Cvitarjevi štruklji, Kotnikove čompe s skuto, Sednjekovi kruhovi cmoki. Dolharjeva Janja bo pripravila rateške krape.
Za solatno vzdušje boste poskrbela Fredi – Papa Joe z vrsto različnih solat, Kotnik pa z domačimi pečenimi paprikami.
Tudi letos bodo za »ta sladke« poskrbeli: Dolharjeva z orehovo in pehtranovo potico, Cvitar z minjoni, štruklji in zavitkom, Jožica bo posladkala s pravimi buhteljni z marmelado. Breda bo pripravila sladko presenečenje, Makše pa kot vedno krhke flancate.
Za pestro sirovo ponudbo bodo poskrbeli Hlebanjevi s Srednjega Vrha.
Na mizi bo sveže sadje, za katerega bodo poskrbeli naši dobavitelji.
Za cvetje, dekoracijo in prijetno vzdušje bo poskrbela Cvetličarna Jonat.«
Srečanje je imelo tudi dobrodelni značaj, saj so z dražbo slike iz Galerije Radman in prostovoljnimi prispevki zbirali sredstva za pampanalizator. To je medicinski aparat, ki določa predinfarktno stanje, kupili pa ga bodo za Zdravstveni dom Kranjska Gora. Na prireditvi je potekala tudi licitacija umetniškega dela, ki ga je prispevala Galerija Radman. Lastnik je za tisoč evrov postal podjetnik Jože Kotnik, ki pa je tudi to umetniško delo podaril Zdravstvenemu domu Kranjska Gora. Na prireditvi se je tako skupaj s prostovoljnimi prispevki zbralo 1.612 evrov.