Janež

Janež je enoletna, 30 do 90 centimetrov visoka rastlina z belimi kobulastimi socvetji, iz katerih se razvijejo majhni rebrasti hruškasti plodovi ali bolje semena, ki jih s pridom uporabljamo v kulinariki.

Ob njem človek najprej pomisli na nežno aromatičen vonj in prijetno sladkast okus, ki ga s pridom izkoriščamo v kulinariki. Izvira iz Sredozemlja, kjer ga že 4000 let vzgajajo v začimbne in zdravilne namene. Že v času faraonov je veljalo, da janež pospešuje mokrenje, odpravlja težave s prebavo in zobobol. V naših krajih je zaradi podnebnih razmer gojenje janeža precej zahtevno, ga pa gojijo po številnih evropskih državah. Poznamo več sort janeža, ki se med seboj razlikujejo po obliki plodov in po okusu. Najboljši je španski janež, čigar plodovi so nekoliko večji od drugih, svetlo rjave barve, sladkastega okusa in osvežilnega prijetnega vonja. Janeževa semena dobimo v skoraj vsaki živilski trgovini, kupiti je najbolje cela semena in jih zmleti tik pred uporabo, ker zmleta zelo hitro zgubijo svoj vonj - pazimo le, da med njimi ni preveč pecljev in praznih luščin. V tesno zaprti posodi bo tak ohranil svoj vonj najmanj dve leti. Janež je nepogrešljiv dišavni dodatek v drobnih pecivih (janeževi upognjenci), sladkih narastkih, pudingih, kompotih, medenjakih in janeževem kruhu. Z njim pogosto odišavimo enolončnice, meso, ribe in omake, ki jih postrežemo k ribam. Z njim pa aromatizirajo tudi najrazličnejše pijače in likerje, kot so uzo, pastis in anisette.

Gosja jetra z jabolki in janežem

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag gosjih jeter, 2 veliki čebuli, 2 veliki kisli jabolki, 4 žlice olja, malo janeževih zrn, 1 dl suhega belega vina, sol, sveže mlet poper in 1 žličko svežega sesekljanega peteršilja.

Gosjim jetrom odstranite maščobo in kite ter jih narežite na 0,5 centimetra debele rezine. V ponvi segrejte dve žlici olja in na njem hrustljavo popecite na tanke kolobarje narezano čebulo. Ko porumeni, jo vzemite ven in jo odcedite na kuhinjskem papirju. V ponev dajte eno žlico olja in na njem z obeh strani zlato rumeno popecite olupljena in na 0,5 centimetra debele rezine narezana jabolka ter jih prav tako odcedite. V ponev dodajte še preostalo olje in na njem z obeh strani popecite še gosja jetra, ki jih začinite z v možnarju zdrobljenim janežem, soljo in poprom. Zalijte jih z vinom ter dobro prevrite. Na krožnike najprej naložite rezine jabolk, nanje gosja jetra in čeznje kolobarje čebule. Prelijte z nastalo omako, posujte s sesekljanim peteršiljem in postrezite kot predjed ali pa kot glavno jed s pire krompirjem in solato.

Lososov file v janeževi omaki

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg lososovega fileja, 10 dag masla, 1 dl sladke smetane, 1 žličko zmletega janeža, 1 dl belega suhega vina, sol in sveže mlet poper.

Lososove fileje narežite na kose in jih solite ter popoprajte. Na stopljenem maslu jih z obeh strani popecite. Zalijte z belim vinom in dodajte janež. Dušite nekaj minut, zalijte s sladko smetano in solite po okusu. Omako dobro prevrite. Kose lososovega fileja porazdelite po krožnikih, jih prelijte z nastalo omako in postrezite s kuhanim krompirjem ali zelenjavo.

 

Mečarica v omaki z janežem in limono

Za 4 osebe potrebujemo: 1 limono, 4 sveže zrezke mečarice težke po 20 dag, 2 žlici oljčnega olja, 1 dl suhega belega vina, 3 žlice masla, malo janeževih zrn, sol in sveže mlet poper.

Limono oščetkajte pod vročo tekočo vodo in naribajte njeno lupino, iz limone iztisnite sok. Mečarice zrezke solite in popoprajte ter jih na oljčnem olju z vsake strani pecite tri minute. Preložite jih na ogret krožnik in jih postavite na toplo. V ponev vlijte vino in limonin sok ter povrite na polovico. Dodajte maslo, v možnarju strt janež in limonino lupinico, solite ter odstavite. Ko se maslo razpusti dobro premešajte in omako prelijte preko zrezkov mečarice. Postrezite s kuhanim krompirjem ali pirejem.

Ocvrti ananas z janežem

Potrebujemo: 1 svež ananas, 12 dag moke, 2 jajci, 1 dl mleka, 5 dag sladkorja, 0,5 dl vina, pol žličke janeža, malo soli in sladkor v prahu.

Ananas olupite, narežite na kolobarje in odstranite stržen. Iz moke, jajc, mleka, vina, sladkorja, zmletega janeža in soli razžvrkljajte testo. Kolobarje ananasa povaljajte v pripravljenem testu in ocvrite v vročem olju. Ocvrtega potresite s sladkorjem v prahu in takoj postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 6. julij 2010 / 07:00

Grudnove Šmikle v kresni noči

Počitnice so, za šolarji odhajamo na lepše še drugi. Na dopustu bo tudi večji del kulture. Ob tem pa je naravnost presenetljivo, kaj vse v zadnjem času počnemo Gorenjci na kulturnem področju, ne le ti...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / ponedeljek, 8. junij 2015 / 15:56

Peti v narečju je težko

V Škofji Loki bo v petek že 15. Večer slovenskih viž v narečju. Direktor Radia Sora Marjan Potočnik nam je zaupal, kaj festival prinaša, kako je z leti presegel prvotne okvire pa tudi zakaj bo dal za...

GG Plus / ponedeljek, 8. junij 2015 / 15:50

Nima vsaka župnija otoka

»Delo, ki ga opravljam tu, na Blejskem otoku, opravljam z vero in Božjo pomočjo v slavo Boga, v čast Materi Božji, kraljici na jezeru, in v blagor ljudi,« je jasen blejski župnik dr. Janez Ferkolj, ki...

GG Plus / ponedeljek, 8. junij 2015 / 15:50

Majhni šoli, dragoceni za domača kraja

Dvakrat letno se srečajo učenci in učitelji dveh majhnih šol: podružnične v Kokri in ljudske v Selah na avstrijskem Koroškem. Prva ima deset, druga triindvajset učencev, obe pa sta neprecenljivi za ži...

Kranj / ponedeljek, 8. junij 2015 / 15:11

Razveselili so se novih knjig

Ob zaključku dobrodelne akcije Podarimo knjige so se v Centru Korak razveselili darila pa tudi obiska in sodelovanja, ki vsem veliko pomeni.

Preddvor / ponedeljek, 8. junij 2015 / 15:05

Pohod po Stari tovorni poti

Prejšnjo soboto je bil pohod po Stari tovorni poti, po kateri so nekdaj na Koroško tovorili sol in železo.