Jedi za zimske dni (3)

Ješprenjeva juha

Sestavine: 16 dag ješprenja, 1,5 l vode, 8 dag namočenega fižola v zrnju, 20 dag prekajenega mesa, sol, poper, lovorov list, 4 dag maščobe, 8 dag čebule, 2 stroka česna, 8 dag jušne zelenjave, 2 dag paradižnikove mezge, 10 dag krompirja, poper, sesekljan peteršilj.

 

Priprava: Prebran in čez noč namočen ješprenj in fižol pristavimo. Ko je napol kuhan, dodamo prekajeno svinjino, sol, poper, lovor. Medtem na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen in na kocke narezano jušno zelenjavo. Prežganju dodamo še paradižnikovo mezgo in na kocke narezan krompir. Kuhano svinjino narežemo na kocke in jo stresemo k jedi. Nazadnje jedi dodamo še drobno sesekljan peteršilj.

Pustni krofi

Sestavine: 3 dag kvasa, 70 dag namenske moke, ¼ l mlačnega mleka, sol, limonina lupina, 1/2 dl ruma, 10 dag sladkorja, 1 vanilijev sladkor, 8 dag margarine, 1 dobra žlica kisle smetane, sok½ pomaranče in pomarančna ter limonina lupina, ščepec muškatnega oreščka.

Priprava: Kvas zdrobimo, mu dodamo dve žlici moke, eno žlico sladkorja in nekaj žlic mlačnega mleka. Dobro ga premešamo in pustimo, da vzhaja na toplem. Medtem enkrat ali dvakrat presejemo moko, da bo bolj rahla. Rumenjake, margarino, sladkor, rum, vanilijev sladkor, limonino in pomarančno lupino ter kislo smetano nekoliko zmešamo. Vse skupaj vlijemo k moki, dodamo tudi vzhajani kvas in mlačno mleko po potrebi. Pognetemo v testo. Nazadnje testo še solimo. Testo dobro obdelamo, da postane gladko. Ko se testo loči od rok, je dovolj obdelano.

Posodo dobro pomokamo, da se ne bi testo preveč oprijelo posode. Testo pokrijemo s toplim prtom in pustimo, da na toplem vzhaja. Ko ga je še enkrat več, je primerno za obdelavo v krofe. Testo zvrnemo na pomokan topel prt ali na toplo leseno desko, ga razvaljamo in z obodcem izrežemo krofe. Med vzhajanjem krofe enkrat ali dvakrat obrnemo. Lahko pa krofe narežemo na 6 dag težke kose in jih obdelamo z roko. Iz njih naredimo lepe kroglice, ki jih pustimo dobro vzhajati. Medtem pripravimo olje. Posoda za cvrtje naj bo nekoliko odprta, da bomo lahko nemoteno cvrli več krofov hkrati. Ko je maščoba dovolj vroča, denemo krofe vanjo s spodnjo stranjo navzgor in hitro pokrijemo. Ko so krofi na spodnji polovici zapečeni, posodo odkrijemo in jih obrnemo. Pri nadaljnjem cvrtju posode ne pokrivamo.

Še tople krofe nadevamo z razredčeno marelično marmelado, ki jo s pomočjo dresirne vrečke z ozkim tulcem vbrizgamo v krofe. Nekoliko ohlajene krofe posladkamo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Izleti GG / sreda, 9. maj 2018 / 20:25

Narava, pohodi in plaže

Ko je Nejc Havaje obiskal prvič, si je za izhodišče izbral Honolulu, potem pa od tam raziskoval naprej. Tudi letos se je odločil za isti kraj. »Prvič sem obiskal Oahu in Big Island. Z otok...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 9. maj 2020 / 23:35

Literarno ogledalo Koroške

Kljub omejitvam zaradi epidemije vse dejavnosti v okviru programa praznovanja stote obletnice koroškega plebiscita niso zastale. Tako se uresničujejo projekti, o katerih je bilo pred desetimi leti...

GG Plus / sobota, 9. maj 2020 / 23:34

Napisani svet

»Aleksandru Makedonskemu pravimo Veliki zato, ker mu je uspelo združiti ponosne grške mestne državice, podjarmiti vsa kraljestva med Grčijo in Egiptom, poraziti mogočno perzijsko vojsko in ustvarit...

Nasveti / sobota, 9. maj 2020 / 23:30

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Zanimivosti / sobota, 9. maj 2020 / 23:28

Hrana na dom

V povezavi z okoliščinami, ki jih je prinesla epidemija, so se mnogi gostinci – ob upoštevanju vladnih odlokov in strokovnih priporočil – zatekli k ponudbi dostave hrane na dom. Rahljanje varnostni...

GG Plus / sobota, 9. maj 2020 / 23:26

Janez Brence in šola v zasebni hiši

Na Dovjem se je 4. maja 1818 rodil duhovnik, filozof, šolnik, sadjar in publicist Janez Brence. Bil je med pobudniki ustanovitve šole, ki je bila sprva v zasebni hiši. Zanimivo je, da je bil njegov...