Jedi za zimske dni (3)

Ješprenjeva juha

Sestavine: 16 dag ješprenja, 1,5 l vode, 8 dag namočenega fižola v zrnju, 20 dag prekajenega mesa, sol, poper, lovorov list, 4 dag maščobe, 8 dag čebule, 2 stroka česna, 8 dag jušne zelenjave, 2 dag paradižnikove mezge, 10 dag krompirja, poper, sesekljan peteršilj.

 

Priprava: Prebran in čez noč namočen ješprenj in fižol pristavimo. Ko je napol kuhan, dodamo prekajeno svinjino, sol, poper, lovor. Medtem na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen in na kocke narezano jušno zelenjavo. Prežganju dodamo še paradižnikovo mezgo in na kocke narezan krompir. Kuhano svinjino narežemo na kocke in jo stresemo k jedi. Nazadnje jedi dodamo še drobno sesekljan peteršilj.

Pustni krofi

Sestavine: 3 dag kvasa, 70 dag namenske moke, ¼ l mlačnega mleka, sol, limonina lupina, 1/2 dl ruma, 10 dag sladkorja, 1 vanilijev sladkor, 8 dag margarine, 1 dobra žlica kisle smetane, sok½ pomaranče in pomarančna ter limonina lupina, ščepec muškatnega oreščka.

Priprava: Kvas zdrobimo, mu dodamo dve žlici moke, eno žlico sladkorja in nekaj žlic mlačnega mleka. Dobro ga premešamo in pustimo, da vzhaja na toplem. Medtem enkrat ali dvakrat presejemo moko, da bo bolj rahla. Rumenjake, margarino, sladkor, rum, vanilijev sladkor, limonino in pomarančno lupino ter kislo smetano nekoliko zmešamo. Vse skupaj vlijemo k moki, dodamo tudi vzhajani kvas in mlačno mleko po potrebi. Pognetemo v testo. Nazadnje testo še solimo. Testo dobro obdelamo, da postane gladko. Ko se testo loči od rok, je dovolj obdelano.

Posodo dobro pomokamo, da se ne bi testo preveč oprijelo posode. Testo pokrijemo s toplim prtom in pustimo, da na toplem vzhaja. Ko ga je še enkrat več, je primerno za obdelavo v krofe. Testo zvrnemo na pomokan topel prt ali na toplo leseno desko, ga razvaljamo in z obodcem izrežemo krofe. Med vzhajanjem krofe enkrat ali dvakrat obrnemo. Lahko pa krofe narežemo na 6 dag težke kose in jih obdelamo z roko. Iz njih naredimo lepe kroglice, ki jih pustimo dobro vzhajati. Medtem pripravimo olje. Posoda za cvrtje naj bo nekoliko odprta, da bomo lahko nemoteno cvrli več krofov hkrati. Ko je maščoba dovolj vroča, denemo krofe vanjo s spodnjo stranjo navzgor in hitro pokrijemo. Ko so krofi na spodnji polovici zapečeni, posodo odkrijemo in jih obrnemo. Pri nadaljnjem cvrtju posode ne pokrivamo.

Še tople krofe nadevamo z razredčeno marelično marmelado, ki jo s pomočjo dresirne vrečke z ozkim tulcem vbrizgamo v krofe. Nekoliko ohlajene krofe posladkamo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. december 2009 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja v okviru tržno informacijskega sistema tudi tržno poročilo za goveje meso. Reprezent...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 17. december 2013 / 12:35

Gorenjsko banko so rezultati stresnih testov presenetili

»Za Gorenjsko banko, ki ima že vrsto let v slovenskem bančnem sistemu najvišjo kapitalsko ustreznost, so rezultati stresnih testov presenečenje,« pravi predsednik uprave Gorazd Trček in poudarja, da v...

Razvedrilo / torek, 17. december 2013 / 12:29

Mednarodni uspeh kranjskih mažoretk

Kranj – Članice Mažoretnega in twirling kluba Kranj so se v soboto udeležile mednarodnega tekmovanja v Zagrebu in se vrnile z zlatim in srebrnim priznanjem. V kategoriji mažoretnih parov sta Manca...

Kultura / torek, 17. december 2013 / 12:29

Klavirska popolnost

Tržič – V razprodani dvorani Kulturnega centra je navdušil mladi, enaindvajsetletni glasbenik – pianist in tolkalec – Jure Goručan iz Seničnega. Študent klavirja na Visoki šoli za glasbo v Kölnu s...

Avtomobilizem / torek, 17. december 2013 / 12:25

Ženska leva oziroma desna, na koncu pa še rumena črta

Zavijamo desno, z roko kažemo levo in sovoznika prepričujemo, da mora desno …

Kronika / torek, 17. december 2013 / 12:21

Pravdne stroške mora plačati NLB

Kranj – Pred tednom dni smo poročali o odločitvi kranjskega okrožnega sodišča glede tožbe NLB, ki je od Mestne občine Kranj (MOK) terjal 1,98 milijona evrov na podlagi cesijske pogodbe o odstopu te...