Nadji je glasba način življenja

Študentko Nadjo Draksler, ki je pred tremi leti v dobrodelni akciji Medobčinskega društva slepih in slabovidnih ter Gorenjskega glasa dobila klarinet, lahko danes poslušamo v več orkestrih.

Decembra je prvih 27 darovalcev prispevalo denar za tetrapleginjo Martino Pavlovič, ki si želi za svojo večjo samostojnost kupiti kombi. Na račun Rdečega križa Kranj je decembra prispelo 5870 evrov. Denar za Martinin kombi lahko darovalci še naprej nakazujejo na račun Rdečega križa Kranj, številka 07000-0000100776 (sklic 00 271107). Martina sicer ocenjuje, da bo za vozilo potrebovala od 25 do 30 tisoč evrov. Pomagajmo ji, da uresniči svoje cilje!

Igra pri kranjskem pihalnem orkestru, pri revijskem orkestru gimnazije Kranj, v pihalnem orkestru akademije za glasbo in tamkajšnjem komornem simfoničnem orkestru, pa tudi v raznih komornih sestavah. Večkrat je tudi solistka. Maja je denimo igrala solo s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, in sicer skladbo k. M. von Webra Koncert za klarinet in orkester št. 2 v es-duru, za kar je prejela tudi Prešernovo nagrado akademije.

Nadja ima ohranjenega le desetino vida. Kljub težavam z očmi uspešno končuje študij na Fakulteti za družbene vede, pred tremi leti pa se je vpisala tudi na Akademijo za glasbo, kjer je sedaj v tretjem letniku. Medtem je opravila tudi avdicijo za prakso v orkestru slovenske vojske, saj si je pred tremi leti močno želela igrati v vojaškem orkestru. Kako živi danes in kakšni so njeni načrti?

»Moram reči, da sem ponosna sama nase, ker mi je uspelo v treh letih, odkar so zame povsem neznani ljudje darovali denar, da sem lahko dobila klarinet, marsikaj doseči. Vpisala sem se na akademijo za glasbo, veliko vadim (po pet ur dnevno), igram v različnih sestavih, s prihranki sem si sama kupila še a-klarinet. Sedaj imam popolno garnituro, kar mi omogoča igranje večjega obsega glasbene literature. Obiskujem glasbene seminarje v tujini, za kar prav tako sama prihranim denar,« pripoveduje 24-letna študentka glasbe. Nadja prejema občinsko štipendijo za nadarjene, zveza slepih ji je nekaj časa pomagala z denarno pomočjo, nekaj zasluži tudi z igranjem, nekaj lahko prihrani tudi zaradi ugodnih pogojev bivanja v Ljubljani. Kot je pred časom povedala za dnevni časopis, si zelo želi za nekaj časa oditi na študij v tujino.

»Mislim, da si vsak želi šolanja v tujini, če hoče na svojem področju uspeti,« je prepričana Nadja. Za študij v tujini je več možnosti, med njimi tudi mednarodna izmenjava v okviru programa Erasmus. Morda bi bila to za začetek najboljša možnost, da spozna, ali ji življenje na tujem sploh ustreza, da vidi način dela in ob tem tudi svoje zmožnosti. Sicer pa bo spremljala razpise in čakala na najboljšo priložnost. O glasbi Nadja govori z velikim navdušenjem: zanjo bo to nekoč poklic, ampak že sedaj predstavlja njen način življenja. V izjemnem spominu ima koncert s simfoniki RTV, kjer je igrala polurni solo pred polno dvorano filharmonije. Še za odrom ji je grlo stiskala trema, pred občinstvom pa je zaigrala brez treme, sproščeno, energično. Tak občutek se težko meri s katerim drugim, je čutiti iz Nadjine pripovedi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / ponedeljek, 28. februar 2022 / 07:48

Vrtec bo dobil prizidek

Podpisana je pogodba za izgradnjo prizidka k vrtcu v Valburgi v vrednosti dobrih 822 tisoč evrov. V njem bosta dve novi igralnici. Gradnja se je že začela, zaključena naj bi bila poleti.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 29. maj 2013 / 13:29

Dukat pridobil še 46 odstotkov delnic mlekarne

Ljubljana - Hrvaška družba Dukat, ki je članica francoske skupine Lactalis, je s prevzemno ponudbo za odkup delnic Ljubljanskih mlekarn, ki se je končala 20. maja, pridobila še 46,23 odsto...

Kronika / sreda, 29. maj 2013 / 13:04

Storilci se včasih tudi predajo

Na sojenju domnevnim trgovcem z orožjem v Kranju so zaslišali kriminalista, ki je na vprašanje domnevnega naročnika orožja Veliborja Popovića, kje je že videl, da bi se storilec sam predal, odgovoril,...

Avtomobilizem / sreda, 29. maj 2013 / 13:03

Prihodnosti ne moremo uiti

Prav tako ne bavarskemu motornemu obratu ali po domače napisano BMW-ju. Prihodnost je pred vrati, Bavarcem gre glede na preteklost verjeti.

Gospodarstvo / sreda, 29. maj 2013 / 13:02

Niko z dobičkom

Železnikarsko podjetje Niko, član Ring International Holding, je lani ob 30 milijonih evrov prometa doseglo tri milijone evrov dobička pred davki.

Šport / sreda, 29. maj 2013 / 13:02

Biatlonci na zasneženi Pokljuki

Rudno polje – Biatlonci so že začeli priprave na novo olimpijsko sezono. Del so jih v preteklem tednu opravili v Dalmaciji, s sonca pa so konec tedna prišli na zasneženo Pokljuko. Poleg glavnega tr...