Predsednika Italije in Slovenije Giorgio Napolitano in Danilo Türk v Ljubljani (Foto: Jadran Krt)

Med sosedi 73

Za Slovence, živeče v Italiji, in za Italijane v Sloveniji je bil pomemben ponedeljkov enodnevni obisk predsednika Republike Italije Giorgia Napolitana v Sloveniji, kamor ga je povabil predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.

»Naši dvostranski odnosi so tesni, morajo pa biti še tesnejši, tudi zato, ker imamo skupne manjšine na območju naših držav. Gre za bogastvo, predvsem jezikovno, ki nam lahko služi kot osnova za izboljšanje medsebojnega sodelovanja. V tem smislu je treba čim prej pozabiti tragične dogodke, ki so nas v preteklosti delili,« je povedal predsednik italijanske republike. Slovenski predsednik dr. Türk pa je povedal, da »sprava med narodoma poteka že dolgo in je dala lepe rezultate. Med prebivalci območij ob meji je ta proces zelo globok in moramo biti zadovoljni s tem, kar je že doseženo. Mislim, da bomo ta občutek skupnosti okrepili, če bomo spodbujali našo skupno evropsko identiteto. Seveda bomo govorili tudi o zgodovini, a je ne bomo dajali v ospredje, kamor bomo dajali našo skupno prihodnost.« Italijanski predsednik pa je dodal, da Italija in Slovenija nista več del stare Evrope, katere težke rane sicer še vedno čutimo, ampak smo del nove Evrope.

Slovensko prosvetno društvo Borovlje ima novo vodstvo. Zelo uspešnega predsednika Melhiorja Verdela, ki je vodil društvo 26 let, je zamenjal njegov sin, znani glasbenik in zborovodja, vodja zelo uspešne Slovenske glasbene šole na Koroškem Roman Verdel. Na občnem zboru so zaupali vodenje društva mlajšim, starejši, predvsem dolgoletni predsednik Melhior Verdel pa so bili deležni zaslužnega priznanja in zahvale. V Borovljah je bilo za ohranitev Slovencev in njihovega jezika, ki se je umikal hitreje kot na podeželju, v zadnjih dvajsetih letih veliko narejenega. Slovenščina se je vrnila v javno življenje predvsem zaradi uspešnega delovanja številnih kulturnih skupin. Po zaslugi samozavesti, sposobnosti in iznajdljivosti Melhiorja Verdela in njegovih sodelavcev je dobila občina kakovosten dvojezični vrtec, ki je zaseden že leta naprej. Boroveljsko društvo si je zagotovilo ustrezne prostore za delo. Nekdanje prostore posojilnice pri Cingelcu na Trati je preuredilo v enega od najlepše urejenih kulturnih domov v občini z dvorano. Slovenski dom pri Cingelcu, s katerim se pogosto hvali vsa občina, je odprl vrata tudi nemškim kulturnim skupinam. Da pa se to lahko zgodi, je treba imeti v pravem času na pravem mestu prave in predvsem sposobne ljudi, je zapisal o delovanju Slovenskega prosvetnega društva v Borovljah poslovodja Slovenske prosvetne zveze iz Celovca Janko Malle.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 24. maj 2017 / 14:12

Vnukinje ni videla od marca

Sojenje Sandi Alibabić in Mirzanu Jakupiju, ki naj bi bila odgovorna za smrt dveletne Sandine hčerke Arine julija lani, so v petek na Okrožnem sodišču v Kranju nadaljevali z zaslišanjem prič.

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sobota, 19. januar 2008 / 07:00

Enotne cene so le želja

V radovljiški občini si prizadevajo za poenotenje najemnin za grobove in cen pokopaliških storitev, vendar vsi dosedanji poizkusi niso dali rezultatov.

Kranj / sobota, 19. januar 2008 / 07:00

Predelovalnica odpadkov blizu letališča?

Cerkljanski župan Franc Čebulj je razkril svoj predlog lokacije predelovalnice odpadkov blizu letališča dr. Jožeta Pučnika, s katerim se zgleduje po najnovejši predelovalnici odpadkov v Celju.

GG Plus / sobota, 19. januar 2008 / 07:00

Šundar na Žirovskem

Vse manj je dobrih gostiln

GG Plus / sobota, 19. januar 2008 / 07:00

Med sosedi 73

Za Slovence, živeče v Italiji, in za Italijane v Sloveniji je bil pomemben ponedeljkov enodnevni obisk predsednika Republike Italije Giorgia Napolitana v Sloveniji, kamor ga je povabil predsednik Repu...

GG Plus / sobota, 19. januar 2008 / 07:00

Iz starih časov: Štefanovo in šentjanževo

Sredi prav nič zimskega januarja smo, zato pred njim zbežimo nazaj v božični čas. Zadnjič smo v njem obstali v sveti noči, ki ji sledi sveti dan.