V radovljiški občini so velike razlike pri najemninah za grobove in cenah pokopaliških storitev. (Foto: Anka Bulovec)

Enotne cene so le želja

V radovljiški občini si prizadevajo za poenotenje najemnin za grobove in cen pokopaliških storitev, vendar vsi dosedanji poizkusi niso dali rezultatov.

Najemnina za enojni grob je od 14 do 27 evrov in za dvojnega od 19 do 42 evrov, za prvi zakup groba od 60 do 1.678 evrov in polna cena za en dan uporabe mrliške vežice od 35 do 190 evrov.

Radovljica – V radovljiški občini pokopališča upravlja devet krajevnih skupnosti - Begunje, Brezje, Kamna Gorica, Kropa, Lesce, Ljubno, Mošnje, Podnart in Dobrava, poleg njih pa še Komunala Radovljica. Med upravljavci veljajo različne najemnine za grobove in cene pokopaliških storitev, kar je posledica različnega lastništva zemljišč na območju pokopališča, višine preteklih vlaganj, samoprispevka krajanov pa tudi različnega obsega in kakovosti vzdrževanja pokopališča. V občini se že vse od spremembe odloka o pokopališki in pogrebni dejavnosti, urejanju pokopališč in pogrebnih svečanosti v letu 2004 prizadevajo, da bi poenotili najemnine in cene, vendar jim to prav zaradi omenjenih razlik doslej še ni uspelo. Medtem ko so za lani še potrdili cene, kot so jih predlagali upravljavci pokopališč, naj bi za letos določili vsaj najvišje cene.

Za enojni grob predlagajo največ 20 evrov letne najemnine, za dvojni grob, rondo in vrstni grob 32 evrov, za trojnega 48 evrov, za četvernega 66,43 evra, za žarno nišo 18 evrov in za grobnico 50 evrov, za uporabo mrliške vežice pa ne glede na trajanje uporabe 105 evrov. Upravljavcem naj bi krili morebitno razliko med prihodki in odhodki pri upravljanju pokopališča, upravičeni pa naj bi bili tudi do dodatnega denarja za investicijsko vzdrževalna dela. Občinski svet na novembrski seji o predlaganih najvišjih cenah za letos ni sklepal, ampak bo to storil, ko bodo v občinski upravi preučili stališče odbora krajevnih skupnosti, da je pri ceniku treba upoštevati pretekla vlaganja krajanov v ureditev pokopališč. V občini tega doslej še niso storili, načrtujejo pa, da bodo spremenjeni sklep o potrditvi višine najemnin grobov in cen pokopaliških storitev predložili občinskemu svetu v obravnavo na februarski seji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / torek, 24. maj 2011 / 07:00

Otroci slikali panjske končnice

Tudi letos je Osnovna šola A. Janše, tokrat že dvanajstič zapored na Linhartovem trgu v Radovljici pripravila likovno delavnico poslikave panjskih končnic. Naslov tokratne delavnice je bil En' žl...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sobota, 19. januar 2008 / 07:00

Enotne cene so le želja

V radovljiški občini si prizadevajo za poenotenje najemnin za grobove in cen pokopaliških storitev, vendar vsi dosedanji poizkusi niso dali rezultatov.

Kranj / sobota, 19. januar 2008 / 07:00

Predelovalnica odpadkov blizu letališča?

Cerkljanski župan Franc Čebulj je razkril svoj predlog lokacije predelovalnice odpadkov blizu letališča dr. Jožeta Pučnika, s katerim se zgleduje po najnovejši predelovalnici odpadkov v Celju.

GG Plus / sobota, 19. januar 2008 / 07:00

Šundar na Žirovskem

Vse manj je dobrih gostiln

GG Plus / sobota, 19. januar 2008 / 07:00

Med sosedi 73

Za Slovence, živeče v Italiji, in za Italijane v Sloveniji je bil pomemben ponedeljkov enodnevni obisk predsednika Republike Italije Giorgia Napolitana v Sloveniji, kamor ga je povabil predsednik Repu...

GG Plus / sobota, 19. januar 2008 / 07:00

Iz starih časov: Štefanovo in šentjanževo

Sredi prav nič zimskega januarja smo, zato pred njim zbežimo nazaj v božični čas. Zadnjič smo v njem obstali v sveti noči, ki ji sledi sveti dan.