Razrezane bronaste kipe je policija danes našla na obrobju Ljubljane. (Foto: Gorazd Kavčič)

Ukradene kipe našli razrezane

Policija je danes dopoldne na zasebni deponiji na obrobju Ljubljane našla ukradene bronaste kipe, ki so razrezani skoraj do nerazpoznavnosti. Tatovi so zanje prejeli 1.500 evrov.

Kranj – Gorenjski kriminalisti so v nekaj dneh razrešili skrivnostne tatvine desetih bronastih kipov v več spominskih parkih na Gorenjskem. Po naročilu 32-letnega državljana Bosne in Hercegovine so jih 9. januarja ter med 13. in 14. januarjem ukradli trije Jeseničani, stari od 23 do 29 let, in jih pripeljali v Ljubljano k naročniku. Ta jih je razrezal in jih v kosih prodal 34-letnemu Ljubljančanu. Močno poškodovane kipe so kriminalisti danes našli na njegovi deponiji na obrobju Ljubljane.

»Skupna teža najdenih razrezanih kipov je šesto kilogramov. Domnevamo, da gre za večino delov, ali smo našli povsem vse, pa moramo šele ugotoviti,« je na današnji novinarski konferenci sporočil Simon Velički, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj. »Poškodovanih kipov še nisem videla, zato še ne znamo povedati, ali jih je možno rešiti. Na podlagi vašega opisa pa se bojim, da bo to nemogoče. Ko si jih bo ogledal še kateri od kiparjev, bomo lažje sklepali, ali so ti kipi za vedno izgubljeni,« je Renata Pamič, konzervatorska svetovalka v kranjskem zavodu za varstvo kulturne dediščine, z razočaranjem sprejela informacijo, v kakšnem stanju so ukradeni kipi. Poročali smo že, da je minuli konec tedna v Zabreznici in na Jesenicah izginilo šest doprsnih kipov pisateljev Janeza Jalna in Frana Saleškega Finžgarja v Zabreznici ter narodnih herojev Matija Verdnika - Tomaža, Jožeta Gregorčiča - Gorenjca, Antona Dežmana – Tončka in Borisa Žvana – Borisa ter borcev za delavske pravice Venclja Perka in Toneta Čufarja na Jesenicah. V Mostah pri Žirovnici in v Dragi pri Begunjah sta izginila tudi kipa talcev v naravni velikosti, velika 1,8 oziroma dva metra.

Po besedah Veličkega so kriminalisti že po prvih zbranih obvestilih domnevali, da je tatvino izvršila ena skupina storilcev, da je za odvoz kipov potrebovala večje vozilo in je bil njen motiv koristoljublje. »Po prejemu prvih obvestil o tatvinah kipov smo takoj okrepili policijsko dejavnost v drugih spominskih parkih in tako smo v ponedeljek okoli 1. ure zjutraj pri bronasti skulpturi spomenika OF in padlim borcem na Belem polju zunaj Hrušice prijeli tri Jeseničane, stare od 23 do 29 let, ko so žagali nosilce kipa,« je razložil prvi mož gorenjskih policistov. Kljub molku osumljencev je kriminalistom uspelo najti dovolj trdnih dokazov; med drugim so na njihovih domovih našli orodje, ki so ga uporabili pri tatvinah, na nekem parkirišču na Jesenicah pa tudi kombinirano vozilo, v katerem so spomenike vozili v Ljubljano k naročniku tatvin. Ugotovili so tudi, da so najprej (najverjetneje že 9. januarja) ukradli spomenik v Mostah pri Žirovnici, v noči na 14. januar pa preostale. Za ukradene kipe so po ugotovitvah kriminalistov prejeli 1.500 evrov plačila, zasegli pa so jim le še 700 evrov.

Pri bosanskem državljanu, ki živi v enem od barakarskih naselij na območju Ljubljane, so v torek opravili hišno preiskavo, vendar kipov niso našli, so ga pa kljub temu pridržali za 48 ur. V sredo je kriminalistom nato uspelo ugotoviti, da je osumljenec kipe verjetno že razrezal in prodal naprej. Sled jih je nato vodila vse do 34-letnega Ljubljančana, pri katerem so danes opravili hišno preiskavo, na njegovi deponiji pa našli razrezane kose ukradenih kipov.

Jeseničane in bosanskega državljana z bivališčem v Ljubljani bodo policisti ovadili storitve kaznivega dejanja poškodovanja ali uničenja stvari, ki so posebnega kulturnega in zgodovinskega pomena ali naravne znamenitosti, in jim grozi do osem let zapora. Preiskavo še nadaljujejo, zato lahko pričakujemo, da bodo ovadbo podali tudi zoper 34-letnega Ljubljančana.

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 2. julij 2020 / 18:25

Vesna Fabjan odtekla svoj zadnji krog

V soboto je v Planici tekmovalno pot uradno zaključila smučarska tekačica, bronasta olimpijka iz Sočija Vesna Fabjan. Po koncu kariere 35-letna Besničanka ostaja v športu. Postala je tudi ambasadorka...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 17. januar 2008 / 07:00

Rastlinski pridelki "prehitevajo" živino

Kranj - Po podatkih državnega statističnega urada so se odkupne cene kmetijskih pridelkov lanskega novembra v primerjavi z oktobrom zvišale za 5,9 odstotka, glede na predlanski n...

Škofja Loka / četrtek, 17. januar 2008 / 07:00

Zanimivi le Krona in Vahtnca

Usoda zaprtih hotela Transturist, gostilne Krona, kavarne Vahtnca in nočnega bara Kleopatra še vedno ni znana.

Zanimivosti / četrtek, 17. januar 2008 / 07:00

Anketa: Ogorčeni zaradi kraje kipov

Kraja desetih bronastih kipov v Zabreznici, Mostah, Dragi pri Begunjah in na Jesenicah bo še nekaj časa odmevala. In kako so jo komentirali občani Žirovnice?

Kronika / četrtek, 17. januar 2008 / 07:00

Ukradene kipe našli razrezane

Policija je danes dopoldne na zasebni deponiji na obrobju Ljubljane našla ukradene bronaste kipe, ki so razrezani skoraj do nerazpoznavnosti. Tatovi so zanje prejeli 1.500 evrov.

Prosti čas / četrtek, 17. januar 2008 / 07:00

Vroče in pekoče

Kako nastaja vizuelna reklama za radijsko oddajo Vroče in pekoče na radiu Belvi. Fotoreportaža s kraja dogodka.