Tone Košir

Jubilejni praznik žetve na Javorču

Žirovskarji so letos desetič pripravili etnografsko prireditev Praznik žetve. V turističnem društvu deluje 120 domačinov.

Turistično društvo Žirovski vrh se zahvaljuje vsem dobrim ljudem, ki so priskočili na pomoč Bukovčevim otrokom, ki so se znašli v stiski. »Veseli nas, da so mnogi obiskovalci prireditve darovali denar za otroke, ki so nekaj dni pred tem ostali brez mamice. Tudi z najmanjšim prispevkom ste pomagali! Iskrena hvala,« so zapisali v zahvali Žirovskarji.

Javorč – Turistično društvo Žirovski vrh je tradicionalno pripravilo Praznik žetve, tokrat žetev ovsa na način, kot so ga izvajali naši dedki in babice. Na njivo so žanjice pospremili harmonikar in tradicionalna pesem, klepar kose, vmes so pripravili tudi malico. Po žetvi so organizatorji prikazali še mlatenje žita s cepci, tokrat premierno tudi z geplom, ki ga je poganjal konj.

Skozi skeč so obnovili bogato desetletno zgodovino prireditve, tudi o tem, da že šest let Praznik žetve poteka dva dni, prvi večer z domačo igro na temo Lepo je na deželi. Tokrat je igra nosila naslov V mlinu se dvakrat pove in je govorila o življenju v mlinu, letos so se predstavili še mladi plesalci s hip hop koreografijo. Cilka Štucin je o takrat povsem svežem prvencu povedala, da je pisala sproti, skozi vse življenje: »Nisem želela, da bi šle stvari v pozabo.« V knjigi z naslovom Življenjska zgodba kmetice iz Žirovskega vrha je opisala domačo rodbino, razvoj Žirovskega vrha, pa vaške posebneže, vesele in tragične dogodke kraja.

»Pred desetimi leti smo želeli prikazati le žetev in z njo povezane običaje. Nato smo prireditev nadgrajevali in razširili na dva dneva, predvsem zato, da smo obdržali in pritegnili nove obiskovalce. Po zanimanju sodeč nam gre dobro od rok,« pravi Tone Košir, predsednik Turističnega društva Žirovski vrh. V društvo je združenih 120 članov, med njimi je zelo veliko aktivnih iz celotnega Žirovskega vrha, torej tudi iz sosednje občine Žiri. Razen na etnografski prireditvi Praznik žetve, se člani na Javorču večkrat dobijo zaradi priprav na prireditev, jeseni se odpravijo na pohod, za mlajše člane tradicionalno pripravijo Miklavževanje, večkrat se odpravijo tudi na ekskurzije, kjer se poleg druženja naučijo tudi novih veščin.

Košir in tudi nekdanja predsednica Tončka Oblak ocenjujeta, da je možnosti za razvoj turizma v Žirovskem vrhu veliko. »Žal zaenkrat še ni zapihal pravi veter, da bi se na kmetijah bolj odločali za turizem. Zaenkrat na našem območju deluje le ena prava turistična kmetija, Pr' Šimcu, drugim pa še manjka poguma,« pravita. V interesu društva je, da privabijo obiskovalce v Žirovski vrh, ki tako na najboljši način spoznajo možnosti in lepote teh krajev, ki so v Sloveniji in širše poznani predvsem po rudniku. Tako so na zadnji prireditvi Praznik žetve gostili poln avtobus Francozov. Za prihodnje leto pa že kujejo nove načrte. Skušali bodo razširiti ponudbo domačih izdelkov in pridelkov ter nadaljevali s prikazi starih kmečkih del.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 27. september 2007 / 07:00

Končno drsajo v novi dvorani

Kranj – Čeprav z nekaj tedni zamude so se hokejisti kranjskega Triglava sredi prejšnjega tedna razveselili domače ledene ploskve v novi dvorani na Zlatem polju. Najprej so jo preizkusili n...

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / četrtek, 30. avgust 2007 / 07:00

Jubilejni praznik žetve na Javorču

Žirovskarji so letos desetič pripravili etnografsko prireditev Praznik žetve. V turističnem društvu deluje 120 domačinov.

Splošno / četrtek, 30. avgust 2007 / 07:00

Na bolšjaka po zgodovino

Jože Habjan iz Gorenje vasi že vrsto let za dušo skrbi z zbiranjem stare čevljarske opreme in razglednic. Upa, da bo lahko s kolegi, zbiratelji razglednic izdal monografijo občine Gorenja vas-Poljane.

Splošno / četrtek, 30. avgust 2007 / 07:00

Že tretja Loca Musica

V Škofji Loki je letos spet potekala mednarodna glasbena šola Loca Musica.

Železniki / četrtek, 30. avgust 2007 / 07:00

Razstava gobelinov na občini

Železniki - Do konca avgusta bo na hodniku občine Železniki na ogled razstava gobelinov, ki jih je izdelal 70-letni domačin Joža Kalan. Gre za njegovo prvo razstavo, s...

Splošno / četrtek, 30. avgust 2007 / 07:00

Ne le trinajsterica, petnajsterica zlatih

V prejšnji številki Ločanke smo pisali o trinajsterici nadpovprečnežev s Škofjeloškega, ki so na letošnji maturi osvojili 30 ali več točk. Pravilno smo ugibali, da nam ni uspelo zajeti vseh z...