Spar ponudil svoj in cenejši kruh
V Sparu Sloveniji so predstavili lastno pekarno in od srede znižali cene.
Ljubljana – V torek so na Sparu Sloveniji predstavili lastno pekarno, ki pomeni nadgradnjo najsodobnejšega distribucijskega centra, s katerim si je ta drugi največji trgovec v Sloveniji zagotovil neodvisnost. V letu 2003 so namreč zgradili skladišče za suho blago, v letu 2006 za sveži program, lani pa so nad temi skladišči uredili tudi lastno pekarno. Od skupno 65 milijonov evrov, kolikor so znašale omenjene naložbe, so za pekarno, ki je ena najsodobnejših v naši državi, vložili 16 milijonov evrov.
Pekarna se razprostira na 5.580 kvadratnih metrih, razdeljena je na pekarski in slaščičarski del in v eni noči skupno naredi 13 ton izdelkov. V njej je zaposlenih 72 delavcev, od tega 20 slaščičarjev, 30 pekov in 5 tehnologov. V trgovine Spar in Interspar dobavljajo 15 različnih vrst kruha, 22 vrst pekovskega peciva in 25 vrst slaščic, kar predstavlja 40 odstotkov ponudbe v trgovinah. To pomeni, da sodelovanja z dosedanjimi 11 dobavitelji (regionalnimi pekarnami) niso prekinili, izjema je le odpoved sodelovanja, ki so jo prejeli iz (Mercatorjeve) Pekarne Grosuplje. Sparova pekarna je opremljena z najsodobnejšo tehnologijo, polna dnevna zmogljivost je 20 ton izdelkov, dobro polovico pa pripravijo za dopeko v trgovinah. Dostava je organizirana tako, da bo v trgovinah vedno mogoče dobiti svež kruh, vendar se bo v poznejših urah izbira ožila, da bi se izognili vračanju kruha.
Generalni direktor Spara mag. Igor Mervič se na predstavitvi seveda ni mogel izogniti aktualnim pritiskom na trgovce in na podlagi konkretnih podatkov zavrnil trditve premiera in finančnega ministra o najdražjem kruhu v Sloveniji. Sporočil je tudi, da od srede v trgovinah Spar in Interspar znižujejo cene kruha za osem do 24 odstotkov, pri čemer je dodal, da so se zavestno odločili, da bo imela pekarna nekaj let izgubo. Sicer pa naj bi se naložba v pekarno povrnila v devetih letih.