Janez Štrukelj

Novoletni jedilnik

Gnjat v testu s hrenovo omako

Sestavine za testo: 30 dag namenske moke, 3 dag kvasa, 4 dag margarine, mleko po potrebi, 1 žlica sladkorja, sol, 1 jajce za mazanje testa, 1 srednje velika gnjat ali šunka.

Priprava testa: kvas pristavimo z mlekom in sladkorjem. V moko naredimo jamico, vanjo vlijemo kvasec in pustimo pokrito, da kvasec vzhaja. Nato iz sestavin zamesimo boljše kvašeno testo. Gnjat skuhamo v vreli vodi, jo ohladimo. Dobro vzhajano testo razvaljamo in vanj zavijemo ohlajeno gnjat. Gnjat namažemo z jajcem in v pečici pečemo pri 180 stopinj Celzija 35 minut. Topla hrenova omaka: mesna juha, 2 žemlji, 2 dag margarine, 1 korenina hrena, sol. Na maščobi svetlo prepražimo naribani žemlji, zalijemo z juho, prevremo, dodamo nariban hren, solimo. Omaki dodamo še kislo smetano.

Poširan postrvji file s pistacijami

Sestavine: 4 postrvji fileji, 3 dl goveje juhe, 14 dag mešane zelenjave, 10 dag oluščenih pistacij, 8 dag margarine, 1 limona.

V kozico nalijemo juho, dodamo na rezance narezano jušno zelenjavo, nanjo položimo postrvje fileje in jih nekoliko pokuhamo. V ponvi raztopimo margarino, dodamo sesekljane pistacije in fileje. Vse skupaj popečemo. Krožnik segrejemo, dodamo narezano jušno zelenjavo in popečene fileje. Dekoriramo z rezinami limone. Fileju dodamo še nekaj lepo oblikovanih kuhanih krompirjev, prelitih z raztopljeno margarino in na oljčnem olju sotirano kuhano blitvo. Namesto postrvi lahko vzamemo tudi file lososa, le tega dušimo krajši čas.

Breskve presenečenja

Sestavine: za porcijo: 1 breskev iz kompota, 2 žlici marmelade, za vsako breskev po eno kepico sladoleda in po 1 beljak, maraskino, konjak.

Priprava: Breskve dobro osušimo, jih prelijemo z maraskinom in konjakom, vdolbinico namažemo z marelično marmelado, dodamo kepico dobro ohlajenega sladoleda. V breskve z brizgalko nabrizgamo trdo stepene beljake, ki smo jim dodali sladkor. Vse skupaj damo na pekač in v pečici na hitro zapečemo pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Pred serviranjem jih prelijemo s toplim rumom in pri mizi takoj prižgemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 23. november 2022 / 18:34

Mednarodni festival klapske glasbe v Kamniku

Klapa Mali grad je po koronskem odmoru konec tedna v Kamniku organizirala že 16. Srečanje klap – Mednarodni festival klapske glasbe v Kamniku. Poleg njih so se na odru predstavile še klape iz Dalma...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 5. december 2006 / 06:00

Ujeti svet Tinkare Kovač

Tradicionalni koncert in predstavitev nove plošče

Prosti čas / torek, 5. december 2006 / 06:00

Spoznajmo Slovenijo

Vsako jesen organizirajo tradicionalni VIP turistični rally. Tokrat je potekal po nenavadnih poteh v čudovite predele Zasavja in Savinjske doline. Cosmobejba pa je posebna bejba, ki predstavlja del vs...

Prosti čas / torek, 5. december 2006 / 06:00

Nissanovo sodelovanje z Yahoo! Music

Nissan in Yahoo! Inc. sta začela s programom Nissan Live Sets on Yahoo! Music, s pomočjo katerega je na spletu možno ustvariti mesto za predvajanje glasbe v živo in dvakrat mesečno mog...

Prosti čas / torek, 5. december 2006 / 06:00

Prihajajo avtomobilski zmaji

Kitajski avtomobilski proizvajalci vse bolj glasno trkajo na vrata trgov na stari celini.

Prosti čas / torek, 5. december 2006 / 06:00

Dizelski by-pass

Test: Renault Laguna Grandtour 2.0 dCi Evolution