Janez Štrukelj

Novoletni jedilnik

Gnjat v testu s hrenovo omako

Sestavine za testo: 30 dag namenske moke, 3 dag kvasa, 4 dag margarine, mleko po potrebi, 1 žlica sladkorja, sol, 1 jajce za mazanje testa, 1 srednje velika gnjat ali šunka.

Priprava testa: kvas pristavimo z mlekom in sladkorjem. V moko naredimo jamico, vanjo vlijemo kvasec in pustimo pokrito, da kvasec vzhaja. Nato iz sestavin zamesimo boljše kvašeno testo. Gnjat skuhamo v vreli vodi, jo ohladimo. Dobro vzhajano testo razvaljamo in vanj zavijemo ohlajeno gnjat. Gnjat namažemo z jajcem in v pečici pečemo pri 180 stopinj Celzija 35 minut. Topla hrenova omaka: mesna juha, 2 žemlji, 2 dag margarine, 1 korenina hrena, sol. Na maščobi svetlo prepražimo naribani žemlji, zalijemo z juho, prevremo, dodamo nariban hren, solimo. Omaki dodamo še kislo smetano.

Poširan postrvji file s pistacijami

Sestavine: 4 postrvji fileji, 3 dl goveje juhe, 14 dag mešane zelenjave, 10 dag oluščenih pistacij, 8 dag margarine, 1 limona.

V kozico nalijemo juho, dodamo na rezance narezano jušno zelenjavo, nanjo položimo postrvje fileje in jih nekoliko pokuhamo. V ponvi raztopimo margarino, dodamo sesekljane pistacije in fileje. Vse skupaj popečemo. Krožnik segrejemo, dodamo narezano jušno zelenjavo in popečene fileje. Dekoriramo z rezinami limone. Fileju dodamo še nekaj lepo oblikovanih kuhanih krompirjev, prelitih z raztopljeno margarino in na oljčnem olju sotirano kuhano blitvo. Namesto postrvi lahko vzamemo tudi file lososa, le tega dušimo krajši čas.

Breskve presenečenja

Sestavine: za porcijo: 1 breskev iz kompota, 2 žlici marmelade, za vsako breskev po eno kepico sladoleda in po 1 beljak, maraskino, konjak.

Priprava: Breskve dobro osušimo, jih prelijemo z maraskinom in konjakom, vdolbinico namažemo z marelično marmelado, dodamo kepico dobro ohlajenega sladoleda. V breskve z brizgalko nabrizgamo trdo stepene beljake, ki smo jim dodali sladkor. Vse skupaj damo na pekač in v pečici na hitro zapečemo pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Pred serviranjem jih prelijemo s toplim rumom in pri mizi takoj prižgemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / ponedeljek, 3. december 2018 / 12:26

Stavka policistov

Zelo sem ogorčena nad novico, da bodo policisti zaostrili stavko na Obrežju in na Gruškovju. Za koga bodo zaostrili stavko? Koga bodo s to stavko prizadeli? Seveda, poklicne šoferje, ki niso nič kr...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 12. marec 2013 / 07:00

Družijo se in izobražujejo

Že od leta 1995 v Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Kranj deluje študijski krožek. Letos ima deset slušateljic.

GG Plus / torek, 12. marec 2013 / 07:00

Seat in njegov Leon

Avtomobili Seat so že nekaj desetletij dobri znanci na naših cestah. Španski avto, ki je skozi svojo zanimivo zgodovino doživljal samo uspehe, prav nobenega neuspeha.

Nasveti / torek, 12. marec 2013 / 07:00

Ogroženi mi in one

Na Ministrstvu za notranje zadeve so letošnji osmi marec, dan žena, posvetili odpravi nasilja nad ženskami. Napisali so, da se nasilje nad njimi pojavlja v vseh državah sveta, ne glede na njihovo...

Gospodarstvo / torek, 12. marec 2013 / 07:00

Dobrote slovenskih kmetij že ocenjujejo

Ptuj - Sredi maja bo na Ptuju tradicionalna, že štiriindvajseta razstava Dobrote slovenskih kmetij, v sklopu katere bodo tudi letos ocenjevali prehranske izdelke. Minuli petek je...

GG Plus / torek, 12. marec 2013 / 07:00

Klovni zdravniki še pogosteje med malimi bolniki

Smukač Rok Perko je ambasador Rdečih noskov in s pomočjo njegovega osebnega pokrovitelja Alpsko mleko Ljubljanskih mlekarn bodo klovni zdravniki male bolnike v jeseniški bolnišnici lahko obiskovali vs...