Janez Štrukelj

Novoletni jedilnik

Gnjat v testu s hrenovo omako

Sestavine za testo: 30 dag namenske moke, 3 dag kvasa, 4 dag margarine, mleko po potrebi, 1 žlica sladkorja, sol, 1 jajce za mazanje testa, 1 srednje velika gnjat ali šunka.

Priprava testa: kvas pristavimo z mlekom in sladkorjem. V moko naredimo jamico, vanjo vlijemo kvasec in pustimo pokrito, da kvasec vzhaja. Nato iz sestavin zamesimo boljše kvašeno testo. Gnjat skuhamo v vreli vodi, jo ohladimo. Dobro vzhajano testo razvaljamo in vanj zavijemo ohlajeno gnjat. Gnjat namažemo z jajcem in v pečici pečemo pri 180 stopinj Celzija 35 minut. Topla hrenova omaka: mesna juha, 2 žemlji, 2 dag margarine, 1 korenina hrena, sol. Na maščobi svetlo prepražimo naribani žemlji, zalijemo z juho, prevremo, dodamo nariban hren, solimo. Omaki dodamo še kislo smetano.

Poširan postrvji file s pistacijami

Sestavine: 4 postrvji fileji, 3 dl goveje juhe, 14 dag mešane zelenjave, 10 dag oluščenih pistacij, 8 dag margarine, 1 limona.

V kozico nalijemo juho, dodamo na rezance narezano jušno zelenjavo, nanjo položimo postrvje fileje in jih nekoliko pokuhamo. V ponvi raztopimo margarino, dodamo sesekljane pistacije in fileje. Vse skupaj popečemo. Krožnik segrejemo, dodamo narezano jušno zelenjavo in popečene fileje. Dekoriramo z rezinami limone. Fileju dodamo še nekaj lepo oblikovanih kuhanih krompirjev, prelitih z raztopljeno margarino in na oljčnem olju sotirano kuhano blitvo. Namesto postrvi lahko vzamemo tudi file lososa, le tega dušimo krajši čas.

Breskve presenečenja

Sestavine: za porcijo: 1 breskev iz kompota, 2 žlici marmelade, za vsako breskev po eno kepico sladoleda in po 1 beljak, maraskino, konjak.

Priprava: Breskve dobro osušimo, jih prelijemo z maraskinom in konjakom, vdolbinico namažemo z marelično marmelado, dodamo kepico dobro ohlajenega sladoleda. V breskve z brizgalko nabrizgamo trdo stepene beljake, ki smo jim dodali sladkor. Vse skupaj damo na pekač in v pečici na hitro zapečemo pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Pred serviranjem jih prelijemo s toplim rumom in pri mizi takoj prižgemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 23. december 2009 / 07:00

Dopolnili seznam upravičencev do donacije

Kranj - Po zakonu o dohodnini lahko davčni zavezanci namenijo 0,1 odstotka, 0,2 odstotka, 0,3 odstotka, 0,4 ali 0,5 odstotka dohodnine za financiranje splošno koristnih namenov,...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 25. avgust 2010 / 07:00

Poletni baletni seminar v Naklem

V Naklem od 16. avgusta poteka osmi Gorenjski poletni baletni seminar, ki se ga udeležujejo baletke in baletniki od enajstega leta starosti dalje.

Prosti čas / sreda, 25. avgust 2010 / 07:00

Ruska vohunka

Brez izhoda: film Salt je akcijski vohunski triler, ki nam predstavi cinični svet varnostnih služb in delikatnost odločitev tajnih agentov, ki morajo pri reševanju sveta ostati skriti, da lahko mi mir...

Nasveti / sreda, 25. avgust 2010 / 07:00

Mali, drobni užitki

Časi so taki, ko nam pravijo »vodilni«, da se moramo navaditi življenje jemati z manjšo žlico oziroma žličko, zategniti pasove, obuti stare čevlje, biti srečen z malim, se spet posvetiti predvsem...

Šport / sreda, 25. avgust 2010 / 07:00

Pokal z Bleda v Beljak

Hokejisti VSV-ja iz Beljaka so z Bleda odšli neporaženi in s seboj odnesli pokal Poletne hokejske lige Rudi Hiti.

Komenda / sreda, 25. avgust 2010 / 07:00

Volitve bodo za SLS prelomne

Slovenska ljudska stranka je stranka z največ župani v Sloveniji, to tradicijo pa nameravajo nadaljevati tudi po letošnjih volitvah. Naši kandidati na Gorenjskem so izredno močni, poudarja predsednik...