Janez Štrukelj

Novoletni jedilnik

Gnjat v testu s hrenovo omako

Sestavine za testo: 30 dag namenske moke, 3 dag kvasa, 4 dag margarine, mleko po potrebi, 1 žlica sladkorja, sol, 1 jajce za mazanje testa, 1 srednje velika gnjat ali šunka.

Priprava testa: kvas pristavimo z mlekom in sladkorjem. V moko naredimo jamico, vanjo vlijemo kvasec in pustimo pokrito, da kvasec vzhaja. Nato iz sestavin zamesimo boljše kvašeno testo. Gnjat skuhamo v vreli vodi, jo ohladimo. Dobro vzhajano testo razvaljamo in vanj zavijemo ohlajeno gnjat. Gnjat namažemo z jajcem in v pečici pečemo pri 180 stopinj Celzija 35 minut. Topla hrenova omaka: mesna juha, 2 žemlji, 2 dag margarine, 1 korenina hrena, sol. Na maščobi svetlo prepražimo naribani žemlji, zalijemo z juho, prevremo, dodamo nariban hren, solimo. Omaki dodamo še kislo smetano.

Poširan postrvji file s pistacijami

Sestavine: 4 postrvji fileji, 3 dl goveje juhe, 14 dag mešane zelenjave, 10 dag oluščenih pistacij, 8 dag margarine, 1 limona.

V kozico nalijemo juho, dodamo na rezance narezano jušno zelenjavo, nanjo položimo postrvje fileje in jih nekoliko pokuhamo. V ponvi raztopimo margarino, dodamo sesekljane pistacije in fileje. Vse skupaj popečemo. Krožnik segrejemo, dodamo narezano jušno zelenjavo in popečene fileje. Dekoriramo z rezinami limone. Fileju dodamo še nekaj lepo oblikovanih kuhanih krompirjev, prelitih z raztopljeno margarino in na oljčnem olju sotirano kuhano blitvo. Namesto postrvi lahko vzamemo tudi file lososa, le tega dušimo krajši čas.

Breskve presenečenja

Sestavine: za porcijo: 1 breskev iz kompota, 2 žlici marmelade, za vsako breskev po eno kepico sladoleda in po 1 beljak, maraskino, konjak.

Priprava: Breskve dobro osušimo, jih prelijemo z maraskinom in konjakom, vdolbinico namažemo z marelično marmelado, dodamo kepico dobro ohlajenega sladoleda. V breskve z brizgalko nabrizgamo trdo stepene beljake, ki smo jim dodali sladkor. Vse skupaj damo na pekač in v pečici na hitro zapečemo pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Pred serviranjem jih prelijemo s toplim rumom in pri mizi takoj prižgemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 5. julij 2007 / 07:00

Moteč smrad gnojevke

Smrad gnojevke je moteč, toda posebnih ovir za polivanje v poletnem času ni.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 14. januar 2022 / 00:33

Sto let Aklarjeve Pavle

Šestega januarja letos je Pavla Tičar, rojena Zadnikar, po domače Aklarjeva Pavla, iz Potoč pri Preddvoru praznovala stoti rojstni dan.

Zanimivosti / petek, 14. januar 2022 / 00:29

Jubilej gibanja za ohranitev kozolca

Sredi decembra je minilo četrt stoletja, odkar je bilo v vasi Rut nad Baško grapo leta 1996 na tamkajšnji krajevni praznik ustanovljeno civilno gibanje, ki si še danes prizadeva za ohranitev slovenske...

Gorenja vas-Poljane / petek, 14. januar 2022 / 00:28

Uredili projekcijsko sobo

Ponudbo na dvorcu Visoko so obogatili z multimedijsko sobo, v kateri predvajajo odlomke iz filma Cvetje v jeseni.

Cerklje na Gorenjskem / petek, 14. januar 2022 / 00:23

Zbirali sredstva za pomoči potrebne

Učenci cerkljanske osnovne šole so pred iztekom minulega leta pripravili dobrodelno akcijo.

Gospodarstvo / petek, 14. januar 2022 / 00:21

Vse za nemoteno delovanje gospodarstva

Predstavniki vlade in gospodarstva so na posvetu na Brdu iskali rešitve, kako zagotoviti nemotene delovne procese v času, ko v Sloveniji ponovno spremljamo strmo rast okužb s koronavirusom.