Janez Štrukelj

Novoletni jedilnik

Gnjat v testu s hrenovo omako

Sestavine za testo: 30 dag namenske moke, 3 dag kvasa, 4 dag margarine, mleko po potrebi, 1 žlica sladkorja, sol, 1 jajce za mazanje testa, 1 srednje velika gnjat ali šunka.

Priprava testa: kvas pristavimo z mlekom in sladkorjem. V moko naredimo jamico, vanjo vlijemo kvasec in pustimo pokrito, da kvasec vzhaja. Nato iz sestavin zamesimo boljše kvašeno testo. Gnjat skuhamo v vreli vodi, jo ohladimo. Dobro vzhajano testo razvaljamo in vanj zavijemo ohlajeno gnjat. Gnjat namažemo z jajcem in v pečici pečemo pri 180 stopinj Celzija 35 minut. Topla hrenova omaka: mesna juha, 2 žemlji, 2 dag margarine, 1 korenina hrena, sol. Na maščobi svetlo prepražimo naribani žemlji, zalijemo z juho, prevremo, dodamo nariban hren, solimo. Omaki dodamo še kislo smetano.

Poširan postrvji file s pistacijami

Sestavine: 4 postrvji fileji, 3 dl goveje juhe, 14 dag mešane zelenjave, 10 dag oluščenih pistacij, 8 dag margarine, 1 limona.

V kozico nalijemo juho, dodamo na rezance narezano jušno zelenjavo, nanjo položimo postrvje fileje in jih nekoliko pokuhamo. V ponvi raztopimo margarino, dodamo sesekljane pistacije in fileje. Vse skupaj popečemo. Krožnik segrejemo, dodamo narezano jušno zelenjavo in popečene fileje. Dekoriramo z rezinami limone. Fileju dodamo še nekaj lepo oblikovanih kuhanih krompirjev, prelitih z raztopljeno margarino in na oljčnem olju sotirano kuhano blitvo. Namesto postrvi lahko vzamemo tudi file lososa, le tega dušimo krajši čas.

Breskve presenečenja

Sestavine: za porcijo: 1 breskev iz kompota, 2 žlici marmelade, za vsako breskev po eno kepico sladoleda in po 1 beljak, maraskino, konjak.

Priprava: Breskve dobro osušimo, jih prelijemo z maraskinom in konjakom, vdolbinico namažemo z marelično marmelado, dodamo kepico dobro ohlajenega sladoleda. V breskve z brizgalko nabrizgamo trdo stepene beljake, ki smo jim dodali sladkor. Vse skupaj damo na pekač in v pečici na hitro zapečemo pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Pred serviranjem jih prelijemo s toplim rumom in pri mizi takoj prižgemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 22. december 2008 / 07:00

Z Ano Pupedan obujali spomine

V Žireh je po dolgem času nastopila primorska zasedba Ana Pupedan, tokrat pod okriljem društva A tri iz Žirov.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 15. marec 2022 / 17:27

Ogroženost ni nič večja

Stopnja ogroženosti jedrske varnosti pri nas zaradi razmer v Ukrajini trenutno ni nič večja, kot je bila pred vojno, pravi direktor Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost Igor Sirc.

Gorenjska / torek, 15. marec 2022 / 12:13

Pomoč Ukrajini in beguncem

Humanitarne organizacije, občine, podjetja, društva in druge organizacije zbirajo pomoč za Ukrajino in ukrajinske begunce.

Razvedrilo / torek, 15. marec 2022 / 12:07

Šesti mednarodni Kavč festival

Kranj – Od 12. do 19. marca Slovenija gosti Kavč festival, ki bo zavzel 120 prizorišč in v domove ter nekonvencionalne prostore pripeljal 105 skupin iz Slovenije in tujine – vse od etna do džeza in...

Preddvor / torek, 15. marec 2022 / 12:06

Javni razpisi za leto 2022 v preddvorski občini

Preddvor – Občina Preddvor obvešča, da je na spletni strani občine objavila javne razpise za leto 2022, in sicer: za zbiranje predlogov za sofinanciranje kulturnih programov in dejavnosti, za zbira...

Šport / torek, 15. marec 2022 / 11:57

Žan Kranjec dvakrat deseti

Letošnji Pokal Vitranc je najboljše veleslalomiste sveta navdušil z lepim vremenom in odlično pripravljeno progo, obakrat pa je slavil Norvežan Henrik Kristoffersen. Naš najboljši veleslalomist Žan Kr...