Janez Štrukelj

Novoletni jedilnik

Gnjat v testu s hrenovo omako

Sestavine za testo: 30 dag namenske moke, 3 dag kvasa, 4 dag margarine, mleko po potrebi, 1 žlica sladkorja, sol, 1 jajce za mazanje testa, 1 srednje velika gnjat ali šunka.

Priprava testa: kvas pristavimo z mlekom in sladkorjem. V moko naredimo jamico, vanjo vlijemo kvasec in pustimo pokrito, da kvasec vzhaja. Nato iz sestavin zamesimo boljše kvašeno testo. Gnjat skuhamo v vreli vodi, jo ohladimo. Dobro vzhajano testo razvaljamo in vanj zavijemo ohlajeno gnjat. Gnjat namažemo z jajcem in v pečici pečemo pri 180 stopinj Celzija 35 minut. Topla hrenova omaka: mesna juha, 2 žemlji, 2 dag margarine, 1 korenina hrena, sol. Na maščobi svetlo prepražimo naribani žemlji, zalijemo z juho, prevremo, dodamo nariban hren, solimo. Omaki dodamo še kislo smetano.

Poširan postrvji file s pistacijami

Sestavine: 4 postrvji fileji, 3 dl goveje juhe, 14 dag mešane zelenjave, 10 dag oluščenih pistacij, 8 dag margarine, 1 limona.

V kozico nalijemo juho, dodamo na rezance narezano jušno zelenjavo, nanjo položimo postrvje fileje in jih nekoliko pokuhamo. V ponvi raztopimo margarino, dodamo sesekljane pistacije in fileje. Vse skupaj popečemo. Krožnik segrejemo, dodamo narezano jušno zelenjavo in popečene fileje. Dekoriramo z rezinami limone. Fileju dodamo še nekaj lepo oblikovanih kuhanih krompirjev, prelitih z raztopljeno margarino in na oljčnem olju sotirano kuhano blitvo. Namesto postrvi lahko vzamemo tudi file lososa, le tega dušimo krajši čas.

Breskve presenečenja

Sestavine: za porcijo: 1 breskev iz kompota, 2 žlici marmelade, za vsako breskev po eno kepico sladoleda in po 1 beljak, maraskino, konjak.

Priprava: Breskve dobro osušimo, jih prelijemo z maraskinom in konjakom, vdolbinico namažemo z marelično marmelado, dodamo kepico dobro ohlajenega sladoleda. V breskve z brizgalko nabrizgamo trdo stepene beljake, ki smo jim dodali sladkor. Vse skupaj damo na pekač in v pečici na hitro zapečemo pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Pred serviranjem jih prelijemo s toplim rumom in pri mizi takoj prižgemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 1. julij 2010 / 07:00

Pozitiven trend v turizmu

Maja letos je bilo evidentiranih več turistov kot maja lani, več je bilo tudi prenočitev.

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 25. marec 2007 / 06:00

Po Albaniji jutri v Celju z Nizozemsko

Kranj - Naša nogometna reprezentanca, ki je v kvalifikacijah za EP 2008 v soboto gostovala pri Albaniji, se je domov vrnila zgolj z eno točko in rezultatom 0 : 0. Varovanci selekto...

Šport / nedelja, 25. marec 2007 / 06:00

Kristalni globus Malyszu

Planica - Zadnji dan poletov v Planici so organizatorji zaradi sneženja pod streho uspeli spraviti le eno serijo. Na vrhu nič novega. Tretjo zmago v treh dneh, kar je sv...

Splošno / nedelja, 25. marec 2007 / 06:00

Vrhunsko, svetovljansko, navdušujoče

Na osrednji proslavi ob občinskem prazniku je za izjemno presenečenje poskrbel tenorist svetovnega slovesa Janez Lotrič. Navdušeno občinstvo mu je namenilo stoječe ovacije.

Splošno / nedelja, 25. marec 2007 / 06:00

Dobitniki plaket župana Občine Jesenice

Župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger je poleg ostalih občinskih priznanj podelil tri plakete župana. Prejeli so jih upokojeni profesor športne vzgoje Tone Šmitek, TVD Partizan Javornik-Koroška Be...

Splošno / nedelja, 25. marec 2007 / 06:00

S polno močjo naprej

Robert Pesjak je občinski svetnik na listi LDS. Je oče štirih otrok, ki si predvsem prizadeva, da bi mladi na Jesenicah imeli večje možnosti izobraževanja ter športnih aktivnosti.