Barbara in Tomaž

Nominator 282

Zabava s penečim se vinom, še boljša: "party" s pravim šampanjcem, je v teh dneh opravičljiv, če ne že kar želen razlog, s katerim proslavljamo uspešnost iztekajočega se koledarskega leta.

Oni dan so nam v Kranju v zagotovo najlepšem »lounge« baru na Gorenjskem združeni v ekipo treh gostiteljev, pripravili večerni »Champagne party«. Da bi se predpraznično družili, morda še kaj naučili ob okušanju izvrstne šampanjske vertikale predstavljene sestrske vinske kleti Delamotte&Salon iz francoskega Reimsa in da bi se spogledovali z novim fotografsko-designerskim koledarjem. Glavna gostitelja zapeljivega večera sta bila Barbara, dekliško Kovač, in Tomaž Polenec, od letošnjega februarja »skrivno« poročena. Čedna mladoporočenca sta namreč neutrudna lastnika in idejni vodji restavracije, kavarne in večerno-užitkarskega bara Brioni, kamor nas je v sodelovanju z njima povabil na francosko peneče Gašper Čarman, sommelier, vinski trgovec in uvoznik te šarmantne in priljubljene pijače. Barbara, umetnostna zgodovinarka, je nazdravila z damskim rosejem, Tomaž, glavni kuhar in »umetniški« vodja Brionov, pa z Delamotte Brutom. In prav Tomažev vpadljivo zanimiv Bvlgarijev prstan, me je že spomladi naredil »firbčnega«. Za modno juvelirski izbor prstanov in domiselno izbran poročni Mauritsius si seveda Barbara in Tomaž zaslužita velik kompliment. Gašper Čarman, v prihajajočem letu ga čaka zahtevna diploma na prestižni šoli WSET v Londonu, pa je z vinsko steklovino Riedel tako navdušil in izzval fotografa Deana Dubokoviča, da je v ta namen nastala čutna črno-bela slikovna izpoved. Koledar, eden tistih »dosežkov« človeštva, brez katerega si preprosto ne predstavljamo življenje. O čudoviti zgodovini koledarja gre zanimiva pripoved. Vse od majevskega, julijanskega do gregorijanskega – sončevega in svetovnega - večnega koledarja. Koledar je že dolgo oblikovalski izziv, ki ga podjetja s prepoznavnimi blagovnimi znamkami spretno izkoriščajo. Pirelli Calendar, imenovan enostavno »The Cal« - je že eden takih, ki je zaznamoval kulturo posla, oblikovanja in fotografije. Letos se je ta Pirellijeva svetovna promocijska inštitucija prvič predstavila na Kitajskem. Svetovni zvezdnik, mojster modne fotografije Patric Demarchelier je letos že drugič podpisan pod ta prestižni izdelek omejene naklade. »Iskal sem mistiko! Stik kože s steklom, prosojnost,« je skušal svoj fotografski razmislek v tokrat predstavljenem koledarju ubesediti Dean Dubokovič, sam velik poznavalec in ljubitelj vinske kulture. Morda zato lahko krivi krasno dalmatinsko dušo, saj se mu že na daleč vidi, da v sebi nosi Hvar, Jelso, Zavalo. Kdo je postavna, lepo oblikovana lepotica, katere zadnjica zapeljuje skozi Riedlov »decanter« - pretočno posodo, mi Dean ni izdal. Smo pa ob šampanjskih mehurčkih še o grafični podobi koledarja, ki jo je zasnoval Kranjčan, arhitekt Boštjan Pirc, ki večino dela opravi kot oblikovalec pod blagovno znamko Future Art. Mlajši »Piro« je za nameček precej lepo hišo zasnoval očetu Marjanu, ki je bil pred leti tiskarski mojster v Gorenjskem tisku. Pod slikami priložnostne fotografske galerije so si mladci seveda nazdravili. Kot času pritiče. Precej sproščeno sta se v srednje mlado družbo vživela tudi Tomažev oče, menedžer Andrej Polenec in njegov dolgoletni prijatelj, Naklanec Janez Triler. Vse tri sobesednike tesno povezuje Iskra. Najprej Telematika, kjer je tudi Dean Dubokovič soustvarjal vse do leta 1990, do odhoda v svobodni poklic. Andrej Polenec, zdaj predsednik uprave Iskratela, v osemdesetih zaposlen v legendarni Iskri Commerce in šef Iskre v Parizu. Iskraš je prav tako Janez Triler, v zanimivi gimnazijski generaciji sošolec našega Jožeta Košnjeka, je bil do odhoda v München finančnik v Telematiki, kjer ga je zamenjal Metod Zaplotnik. Iskrške povezave in umestitve uspešnih in zanimivih ljudi so verjetno najzanimivejša slovenska gospodarska zgodba. Za v knjigo. Bondovsko leto se zanimivo izteka tudi sinu Ribčevega Franca Alešu Ekarju. Ko se je lani ob tem času razšel z Merkurjevo upravo, verjetno ni predvidel nič razen tega, da letos kani uspešno doktorirati iz ekonomskih znanosti. Alešu, sicer vsestranskemu športniku in odličnemu jadralcu, se je zgodila Jelovica in na vprašanje: »Ti je česa žal? Recimo Merkurja?« se je le pomenljivo smehljal. V družbi arhitekte Monike Fink Serša iz studia Nava, med drugimi je oblikovala lokal Brioni, sta ob kozarcu šampanjca seveda razpredala o poslu. Kakopak. Saj brez tega ni zabave. In priložnosti bo tudi v prihajajočem letu dovolj.

Na zdravje tudi vsem Vam! Naj se vam dobre stvari podvojijo. Želim vam okusnih potic, dobre zabave in prijazen zdrs v leto 2008.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 5. julij 2019 / 16:44

Kmalu bosta zibala

Po koncu šova Ljubezen po domače se na kmetiji Hafnerjevih v Papirnici pri Škofji Loki pripravljajo na prihod dojenčka.

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 28. december 2007 / 07:00

Ajdičeva Brata na radiu

Opera Brata skladatelja Alojza Ajdiča odslej posneta tudi na tonskem zapisu

Prosti čas / petek, 28. december 2007 / 07:00

Poželenje pod vodo

Kranjski The Tide so se s spotom Desire premierno predstavili na MTV Adria, dan kasneje pa smo člane skupine in sodelujoče pri spotu lahko srečali v kranjski Galeriji Dali. Ogledali smo si tudi nastaj...

Humor / petek, 28. december 2007 / 07:00

Nič več ni tako, kot je bilo

Dedku Mrazu in Božičku ni lahko. Drug drugemu hodita v zelje, otroci niso več zadovoljni z vsakim darilom. Onadva pa sta vsako leto starejša.

GG Plus / petek, 28. december 2007 / 07:00

Med sosedi 70

Odstranitev kontrol na mejah Slovenije z Italijo, Avstrijo in Madžarsko so še s posebno naklonjenostjo in upanjem sprejeli Slovenci v zamejstvu.

Nasveti / petek, 28. december 2007 / 07:00

Z domačimi dobrotami v novo leto

Na našo prošnjo, naj nam predlaga enega svojih menijev za silvestrovo, se je znani slovenski kuhar Andrej Fric, ki je včasih kuhal tudi po gorenjskih gostiščih, zdaj pa živi v Piranu, snema TV filme o...