Božični piškotki

Bližajo se božični in novoletni prazniki, ko bo iz kuhinj zadišalo po domačih piškotih. Nekaj odličnih receptov zanje smo poiskali pri Društvu dobrih okusov Gurman.

Božični keksi

Potrebujemo: za krhko testo: 250 g moke, 150 g masla, 150 g sladkorja, 1 jajce, ščepec soli; arome: 1 žlica vaniljinega sladkorja, 1 žlica cimeta, 1 žlica ingverja v prahu, 35 g mletih lešnikov

Priprava: nekoliko zmehčano maslo in sladkor penasto umešamo. Dodamo jajce, presejano moko in ščepec soli, potem pa vse skupaj na hitro zgnetemo v testo. Razdelimo ga na 4 približno enake dele, potem pa v vsakega na hitro vgnetemo po eno aromo. Vsak kos testa oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo v prozorno folijo in za 60 minut potisnemo v hladilnik. Pečico segrejemo na 210 stopinj. Vsako testo posebej z dlanjo nekoliko sploščimo, potem pa ga razvaljamo približno centimeter debelo. Iz vsakega izrežemo poljubne kekse (na primer zvezdice), ki jih polagamo na obložen pekač. Pekač s keksi za približno 15 minut potisnemo v segreto pečico, da se keksi zlato rjavkasto obarvajo.

Cimetove zvezdice

Potrebujemo: 390 g mletih mandljev, 300 g sladkorja v prahu, 3 beljaki, 1 zavitek vaniljinega sladkorja, 1 žlica češnjevca, 1 žlička cimeta v prahu

Priprava: beljake stepemo v čvrst sneg, ki mu med mešanjem postopoma dodamo sladkor v prahu. Tretjino snega prihranimo za namaz. Preostalemu snegu nežno primešamo vaniljin sladkor, cimet, češnjevec in polovico mletih mandljev. Nazadnje v mešanico vgnetemo še toliko preostalih mandljev, da dobimo testo, ki se skoraj ne lepi več. Pečico segrejemo na 130 stopinj. Delovno površino potresemo z mletimi mandlji, potem pa testo na njej razvaljamo 1 centimeter debelo. Izrežemo zvezdice, ki jih sproti polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Zvezdice premažemo s prihranjenim snegom. Pekač za približno 30 minut potisnemo na srednje vodilo v segreti pečici. Zvezdice spečemo tako, daostanejo na spodnji strani na otip nekoliko mehke.
Pečene zvezdice preložimo na mrežico in ohladimo.

Fini keksi

Potrebujemo: 220 g moke, 125 g rjavega sladkorja, 75 g masla, 60 g drobno mletih mandljev, 1 jajce, 1/2 žličke pecilnega praška, ščepec soli, muškatni orešček, cimet v prahu, mleti klinčki. Za posip sladkor v prahu in malo mletega cimeta ali klinčkov.

Priprava: maslo zmehčamo na sobno temperaturo. Nastrgamo 1/2 žličke muškatnega oreščka. Odmerimo 1/2 žličke cimeta v prahu in 1/4 žličke mletih klinčkov. Pekač obložimo s peki papirjem. V skledo stresemo vse sestavine; zmehčano maslo narežemo na lističe. Dodamo 2 žlici vode in na hitro zgnetemo gladko testo. Oblikujemo ga v hlebček, ovijemo v prozorno folijo in za 60 minut damo v hladilnik. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Spočito testo na pomokani delovni površini razvaljamo približno 4 milimetre debelo. Nato iz njega izrežemo krogce, ki jih polagamo na obložen pekač. Tega za 10 do 12 minut potisnemo v segreto pečico. Pečene fine kekse vzamemo iz pečice. Ohlajene potresemo s sladkorjem v prahu, na sredo vsakega pa potresemo malo mletega cimeta ali/in klinčkov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 3. september 2013 / 14:45

Čeprav smo doma, ne bo lahko

Tako pred začetkom EuroBasketa pravi pomočnik selektorja, Škofjeločan Gašper Potočnik.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 20. januar 2014 / 13:09

Obtoženec na opazovanju, obravnava prestavljena

Zaradi padca enega izmed obtoženih v priporu je znova odpadlo napovedano dvodnevno zaslišanje skesanca Tonija Radunića v enem najbolj odmevnih sojenj na kranjskem okrožnem sodišču.

Gospodarstvo / ponedeljek, 20. januar 2014 / 12:32

V Iskraemecu odpuščajo

V kranjski tovarni števcev so pred kratkim 26 sodelavcem odpovedali delovno razmerje, kako bo s preostalimi stotimi, se še ne ve. Vsi so zaposleni v proizvodnji indukcijskih števcev, ki počasi zamira....

GG Plus / ponedeljek, 20. januar 2014 / 12:28

Mlade navdušujeta za učenje francoskega jezika

Profesorici francoskega jezika Hildo Zalokar in Marijo Vreček Sajovic je francoski veleposlanik v Sloveniji Pierre-François Mourier prejšnji mesec odlikoval z redom vitezinj akademskih palm, saj sta o...

GG Plus / ponedeljek, 20. januar 2014 / 12:28

Frajer s sombrerom

Če v Google zapišemo Josip Broz Tito, nam »ven vrže« okrog 332 tisoč rezultatov. Več let brskanja po spletu vam bo prihranil ogled razstave Tito – obraz Jugoslavije, ki o voditelju nekdanje države pri...

Humor / ponedeljek, 20. januar 2014 / 12:25

Sosed laže, n'č mu ne vleče

Take se trenutno dogajajo na geodetskih upravah, kamor državljani, ki so lastniki nepremičnin, hodijo »jamrat« nad napačno izmero in ob tem tudi predvideno odmero davka.