Božični piškotki
Bližajo se božični in novoletni prazniki, ko bo iz kuhinj zadišalo po domačih piškotih. Nekaj odličnih receptov zanje smo poiskali pri Društvu dobrih okusov Gurman.
Božični keksi
Potrebujemo: za krhko testo: 250 g moke, 150 g masla, 150 g sladkorja, 1 jajce, ščepec soli; arome: 1 žlica vaniljinega sladkorja, 1 žlica cimeta, 1 žlica ingverja v prahu, 35 g mletih lešnikov
Priprava: nekoliko zmehčano maslo in sladkor penasto umešamo. Dodamo jajce, presejano moko in ščepec soli, potem pa vse skupaj na hitro zgnetemo v testo. Razdelimo ga na 4 približno enake dele, potem pa v vsakega na hitro vgnetemo po eno aromo. Vsak kos testa oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo v prozorno folijo in za 60 minut potisnemo v hladilnik. Pečico segrejemo na 210 stopinj. Vsako testo posebej z dlanjo nekoliko sploščimo, potem pa ga razvaljamo približno centimeter debelo. Iz vsakega izrežemo poljubne kekse (na primer zvezdice), ki jih polagamo na obložen pekač. Pekač s keksi za približno 15 minut potisnemo v segreto pečico, da se keksi zlato rjavkasto obarvajo.
Cimetove zvezdice
Potrebujemo: 390 g mletih mandljev, 300 g sladkorja v prahu, 3 beljaki, 1 zavitek vaniljinega sladkorja, 1 žlica češnjevca, 1 žlička cimeta v prahu
Priprava: beljake stepemo v čvrst sneg, ki mu med mešanjem postopoma dodamo sladkor v prahu. Tretjino snega prihranimo za namaz. Preostalemu snegu nežno primešamo vaniljin sladkor, cimet, češnjevec in polovico mletih mandljev. Nazadnje v mešanico vgnetemo še toliko preostalih mandljev, da dobimo testo, ki se skoraj ne lepi več. Pečico segrejemo na 130 stopinj. Delovno površino potresemo z mletimi mandlji, potem pa testo na njej razvaljamo 1 centimeter debelo. Izrežemo zvezdice, ki jih sproti polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Zvezdice premažemo s prihranjenim snegom. Pekač za približno 30 minut potisnemo na srednje vodilo v segreti pečici. Zvezdice spečemo tako, daostanejo na spodnji strani na otip nekoliko mehke.
Pečene zvezdice preložimo na mrežico in ohladimo.
Fini keksi
Potrebujemo: 220 g moke, 125 g rjavega sladkorja, 75 g masla, 60 g drobno mletih mandljev, 1 jajce, 1/2 žličke pecilnega praška, ščepec soli, muškatni orešček, cimet v prahu, mleti klinčki. Za posip sladkor v prahu in malo mletega cimeta ali klinčkov.
Priprava: maslo zmehčamo na sobno temperaturo. Nastrgamo 1/2 žličke muškatnega oreščka. Odmerimo 1/2 žličke cimeta v prahu in 1/4 žličke mletih klinčkov. Pekač obložimo s peki papirjem. V skledo stresemo vse sestavine; zmehčano maslo narežemo na lističe. Dodamo 2 žlici vode in na hitro zgnetemo gladko testo. Oblikujemo ga v hlebček, ovijemo v prozorno folijo in za 60 minut damo v hladilnik. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Spočito testo na pomokani delovni površini razvaljamo približno 4 milimetre debelo. Nato iz njega izrežemo krogce, ki jih polagamo na obložen pekač. Tega za 10 do 12 minut potisnemo v segreto pečico. Pečene fine kekse vzamemo iz pečice. Ohlajene potresemo s sladkorjem v prahu, na sredo vsakega pa potresemo malo mletega cimeta ali/in klinčkov.