Slovo od vrtnih del

Rast v naravi se ustavlja in tudi trajnice se pospešeno pripravljajo na zimski počitek.

Mnogim listopadnim je že porumenelo listje, nekaterim tudi že popolnoma odpadlo. Če bomo odmrlo listje odstranili sedaj, bo nasad trajnic deloval urejen vso zimo do pomladi, ko se bodo rastline na novo začele prebujati. V tem času, tik pred zimo, je najbolj primerno, da dobimo uležan hlevski gnoj ali kompost in ga potrosimo po celi površini gredic: tako tam, kjer so posajene trajnice, čebulnice, enoletnice, vrtnice, potrosimo ga tudi okrog grmovnic, okrog drevja, jagodičevja in preden prelopatimo še zelenjavni vrt. Če gredice niso preveč preraščene s koreninami trajnic, ki že dolgo niso bile presajene, gnoj še malo vkopljemo v zemljo. Če to ni mogoče, bo gnoj varoval pred izsušitvijo zemlje. Dobro je tudi, da bolj občutljive rastline zaščitimo še z listjem, ki služi kot zastirka pred mrazom. Med blazinastimi trajnicami, sploh če so zimzelene, pa zastirka ni potrebna. Pognojimo jih zgodaj spomladi, preden odženejo, s tekočim gnojilom, ki ga stopimo v vodi. To velja tudi za mahove in trave, ki so lepe kot blazinice in bi gnoj pokvaril njihov videz. Če bo še naprej suha jesen, preden zemlja pomrzne, trajnice in grmovnice še enkrat zalijemo, da korenine ostanejo vlažne. Tudi pozimi lahko rastline trpijo sušo, to se pozna spomladi, ko slabše odženejo. Sploh če je pozimi veliko vetra, lahko zemljo zelo izsuši.

Tudi kaktusi so odšli na zimski počitek. V tem obdobju naj ne bi rasli in ne cveteli. Zato jih tudi ne zalivamo več. Pomembno je, da jih hranimo v suhem in svetlem, hladnem prostoru. Izjema je le božični kaktus in nekatere sočnice, ki jih radi uvrščamo med kaktuse. V notranje prostore preselimo tudi druge lončnice, ki so bolj sredozemske vrste: oleandre, agapante, rožmarin ..., ki naj prezimijo v svetlih in hladnih prostorih, kjer ne smejo pomrzniti, če bo pretoplo, pa jih lahko napadejo škodljivci in začeli bodo odganjati, mladi poganjki pa bodo spomladi pozebli. Zalivamo zmerno, le toliko, da se zemlja ne izsuši.

Če imate gredo rododendronov, okrog stebel in korenin nasujte šoto ali iglavce. Tako jih zavarujete pred mrazom in izsušitvijo. Če opazite pozimi, da imajo zvite liste, pomeni, da trpijo sušo in jih je ob toplejših dneh potrebno zaliti.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 22. julij 2022 / 12:48

Posvet o draginji, odstranitev žične ograje

V sredo je potekal delovni posvet predsednika vlade Roberta Goloba s predsedniki in vodji poslanskih skupin parlamentarnih strank, predstavniki energetskih podjetij ter ekonomskimi strokovnjaki na...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 3. april 2018 / 23:55

Hrup letal je za nekatere moteč

Kranj – Že dlje časa se krajani Šenčurja in nekaterih delov kranjske občine, zlasti Planine in Primskovega, pritožujejo zaradi hrupa, ki ga povzročajo letala z bližnjega Letališča Jožeta Pučnika. T...

Jesenice / torek, 3. april 2018 / 23:54

Poroke odslej tudi v prostorih upravne enote

Jesenice – Jesenice so dobile nov uradni prostor za sklepanje zakonskih zvez v času uradnih ur, in sicer konferenčno dvorano v Upravnem centru Jesenice, kjer je sedež Upravne enote Jesenice. Kot je...

Rekreacija / torek, 3. april 2018 / 23:54

Najlepši in najtežji letos deževen

Sv. Andrej – Najlepši in najtežji mali maraton po hribih nad Škofjo Loko je letos potekal v dežju, proga pa je bila na nekaterih odsekih tudi precej blatna in spolzka.

Šport / torek, 3. april 2018 / 23:53

Začetek ženskega odbojkarskega finala

Kamnik – V prvi državni odbojkarski ligi za ženske se bo začel finale, v katerem se bosta pomerila Calcit Volley in Nova KBM Branik. Igra se na tri zmage. Prva tekma bo ta četrtek, 5. aprila, v Mar...

Nasveti / torek, 3. april 2018 / 23:53

Velikonočne jedi

Prazniki so vedno povezani tudi s kulinariko in velika noč ima pri jedeh največji izbor, težo in skrb.