Nominator 226
Kot da smo se nekako sprostili, oddahnili od lokalne politične tekme? Toliko lepšega in zanimivega se dogaja zadnji čas. Morda nas je oni zgoraj v tem čudovitem adventnem času obšel z bolj radostnim razpoloženjem. Nekaj tega se je dalo občutiti minuli konec tedna v Roženvenski cerkvi, v starem delu Kranja. Cerkev poznogotske arhitekture, obdana z arkadami nad Plečnikovim stopniščem in vodnjakom, je za tri večere spremenila svojo notranjost. Ali pa ji je Matjaž Beguš, cvetličar Mak, skozi sijočo razstavljeno podobo adventnih aranžmajev dodal še bolj mistično podobo. Meditativno. Čarobno osvetljena notranjost, ob spremljavi ambientalne glasbe, vonj kuhanega vina in obvezni premislek ob pogledih na inovativno avtorjevo predstavitev, je navduševala zares številne obiskovalce. Matjaž Beguš, ki s svojo »obrtjo« zanesljivo najdlje vztraja na Glavnem trgu, če ne že kar v samem mestu, ni kar tako aktualni državni prvak v floristiki. Še enkrat več je navdušil in za drzno idejo, pripraviti adventno razstavo v cerkvi, mu moramo čestitati. Ideji in čestitki se je pridružil tudi novi župan Kranja, pravi Kranjčan Damijan Perne, ki prav danes, v petek, uradno prevzema županovanje. Če bo župan, sicer psihiater, mesto ozdravil, recimo temu depresije in shizofrenije, in se bomo v mestu pogosteje srečevali z nasmehom na obrazih, bo boljši in dober župan.
Nekaj podobnega čaka novega župana na Bledu, lingvista in svetovno znanega maga slovenskega turizma, Janeza Fajfarja. Čeprav ne gre očitati Bledu prav nobene od Kranju podobnih bolezni. Kraj ni nič kriv, krivi smo ljudje, ki tvorimo, bog daj, da uspele zgodbe. Ena od sijočih gorenjskih ter blejskih turistično poslovnih zgodb je zagotovo hotel Lovec, ki si je ob svoji prvi obletnici obnove ponosno pripel nagrado za kakovost največje svetovne hotelske verige Best Western, katere »Premier« član sta ljubljanski hotel Slon, čigar last je Lovec. Direktor hotela Goran Križnar je na prvi županski nastop povabil Janeza Fajfarja, ki mu je vsakršen protokol pisan na kožo. Ko se bo čez dolga leta poslavljal od županstva, mu predlagam knjižno zgodbo, koga vse je spremljal po Bledu, kaj se je zgodilo za »zaveso« Vile Bled, ki ji je dolga leta direktoroval. Ker ga je menda »povozil« čas, so ga v Savi zamenjali. Komu je bolj žal, ve le malo ljudi. V družbi mladega in uspešnega vodje prodaje v Lovcu, Miloša Ažmana, »pravega« Blejca iz zelo znane družine Ažmanovih, so nazdravili poslovnemu uspehu in domiselnim šalam župana Janeza Fajfarja, ki je minuli petek tudi uradno prevzel posle od odhajajočega Jožeta Antoniča. Obema srečno. Poslovne sreče in uspeha je Janez Fajfar v svojem prvem uradnem nagovoru privoščil zaposlenim v Lovcu ter s svojimi izkušnjami poudaril, kako zelo pomemben je prvi vtis na gosta. Ker je neponovljiv, ker je prvi in lahko tudi zadnji. Dobrih želja je privoščil tudi mag. Marjan Hribar, generalni direktor Direktorata za turizem, ki je uspehu nazdravil v družbi dr. Marjana Rožiča, do pred nekaj dnevi še predsedniku Turistične zveze Slovenije. Na »šefovskem« mestu ga je zamenjal, nekoč politik, Dominik S. Černjak. Ali že kaj »smrdi« in diši po snegu, pa me je zanimalo ob srečanju s cvetom kranjskogorskega turizma, družabnega ter športnega življenja. Simpatična Romana Kotnik - Oman, hčerka znanega gostinca Jožeta Kotnika, pred dvema mandatoma župana Kranjske Gore, je vedela povedati, kaj pravijo stari Kranjskogorci in kakšne so njene napovedi. Sneg bo! O tem je prav tako prepričana Mirjana Benedik, dekliško Vavpotič, žena znanega smučarja Grege Benedika, skupaj vodita družinsko turistično agencijo in apartmaje Rožle. Mirjani, včasih plesalki nepozabne skupine Krik ter Romani sta se z nasmehom pridružili še Olivera Vaupotič, šefinja marketinga v Slonu, pravijo, da prihaja na šefovsko mesto na Bled, kjer direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar, vedno dobro razpoložena, zanesljivo ve, da je novi župan odlična izbira za turistični in protokolarni biser. In vse štiri skupaj dajejo veliko upanje naši turistični podobi. Fajn punce, ni kaj.
Ko je gospodinja hotela Mira Džosić, direktor Goran Križnar ji je posvetil poseben kompliment in jo imenoval kar »mama hotela«, zarezala v slavnostno torto, je šlo popoldansko druženje h koncu. In mi novim izzivom naproti.
Kulinaričnega izzivanja se je lotilo »gorenjsko – blejsko« omizje gibanja Slow Food - počasnih jedcev, ki so si za svoje tokratno okušanje izbrali gostilno Pr´ Matičku, kjer s kuharskimi spretnostmi vse bolj slovi Matjaž Erzar. Pod zelo strokovnim vodenjem omizja Tomaža Sršena, degustatorja in sommelirja II., znanega kulinaričnega ocenjevalca, je zelo obiskano omizje okušalo na inovativen način pripravljene divjačinske dobrote, ki so jih tokrat spremljala tuja rdeča vina. Le začetno, stoječo dobrodošlico fazanovih src s figami in slanino, je pospremila Sirkova rebula. Vse drugo je šlo iz nabora znanega globalnega vinarskega »mogotca« Ricarda Pernoda, čigar ponudbo je predstavljala Lili Vodušek. Fazanje prsi je izzval avstralski syrah cabernet Jacob´s Creek, pršut gamsjega »kozleta« z oljkami pa argentinski grafigna – syrah. Vmes smo klepetali, delili mnenja in se spraševali o občutkih. Prvega v Mercatorju, Žigo Debeljaka, z ženo Metodo sta redna gosta Sršenovega omizja, je v družbi borznika Sandija Dimca pozdravil znani kamniški podjetnik Ivan Nemec, Matičkov lovski kolega. Ivan, za prijatelje Vane, najprej Stražiščan in šele nato Kamničan, je v letošnji lovski sezoni imel kar dober pogled in mirno roko. Vsaj pravijo tako. Mladenič Luka, sin simpatične Mirjane Dimc Perko, članice uprave v Gorenju, žal je bila službeno zadržana, pa je povsem »gastro« navdušenec in namerava šolanje nadaljevati na znani švicarski hotelirsko-turistični šoli v Luzani. Igra okusov je šla naprej. Matiček, v sosednji Avstriji so ga poimenovali slovenski Jamie Oliver divjačinske kuhinje, je pripravil še divjega zajca v »ajmohtu«, v bučno testo pa je zavil »zelhano« klobaso iz medvedjega mesa in črnih trobent. Španski rdeči campo viejo – crianza (leto hrastovega soda) je bilo skoraj vino večera. Jerebičje prsi z belo čokolado in tartufovim rižem pa je začaral odličen čilenski merlot casillero del diablo. Bučne štruklje pa smo ob koncu prelivali z oljčnim in bučnim oljem ter se pozno v noč igrali z okusi in našim sprejemanjem različnosti.
Velikega osebnega, poslovnega in kulinaričnega izziva pa se te dni loteva »tamladi« Herlec, Grega, sin Mateja Herleca, prvega direktorja Adriatica na Gorenjskem, odhajajočega iz PE Gorenjske banke iz Škofje Loke na mesto prvega v Zavarovalnico Maribor. Ob tej gneči pa mu še sin reče - ata jaz bi pa gostilno. In jo ima, Kranjska gostilnica so jo poimenovali. Domovanje ima na Planini v Podjetniškem centru. Za kuharski del bo skrbel preizkušeni Blaž Kočevar, včasih prva kuhalnica pri Krištofih in pri JB-ju v Podvinu, kjer pa ob koncu leta zapirajo vrata. Grega Herlec obljublja italijansko-francoski stil. Se pravi od rižotk, testenin do »resnega« mesa. Če nam bodo pripravili kakšno zanimivost in bo posel šel, ga bo tudi oče Matej vesel. Mi pa vsi skupaj čestitamo našemu uredniku Jožetu Košnjeku za 6 različnih desetletij. Slika bo!