Kupčijo z Iskraemecom so predstavili kar štirje predstavniki skupine El Sewedy, veleposlanik Egipta, vodilna v SOD in KAD, predstavnika pooblaščenke Iskraemeco DUS in predsednik sindikata. (Foto: Gorazd Kavčič)

Iskraemeco prodali Egipčanom

Lastniki kranjske družbe za proizvodnjo električnih števcev Iskraemeco so skoraj 98 odstotkov družbe prodali egiptovski skupini El Sewedy za 37,6 milijona evrov.

Ljubljana – V torek so lastniki družbe Iskraemeco Kapitalska družba (KAD), Slovenska odškodninska družba (SOD), družba pooblaščenka Iskraemeco DUS, KD Kapital, Adriatic Slovenica in PM&A Investicijsko podjetje na osnovi zahtevnega in dolgotrajnega postopka, ki je trajal vse od letošnjega aprila, podpisali pogodbo o prodaji 97,6-odstotnega lastniškega deleža strateškima partnerjema, družbama El Sewedy Cabels SAE in El Sewedy Elektrometer Egypt po ceni 101,50 evra za delnico. Skupna kupnina, ki sta jo omenjena kupca že plačala, za 370.153 delnic znaša 37,6 milijona evrov. S tem se zaključuje dokaj burna zgodba reševanja Iskraemeca, ki je v preteklih treh letih pri poslovanju zašel v precejšnje težave in izgube, nato pa se reševal s prisilno poravnavo in dokapitalizacijo. Pomembno vlogo sta lani, kot je znano, prevzela paradržavna sklada SOD in KAD, ki sta z dokapitalizacijo (po ceni 75,10 evra za delnico) preprečila precejšnje oškodovanje in omogočila nadaljevanje sanacije poslovanja, možnost za dokončno rešitev pa letos spomladi ugotovila v iskanju strateškega partnerja v panogi. Po sedmih mesecih se je dokončen izbor končal pri egiptovski skupini El Sewedy, ki je ponudila najboljšo ceno in pogoje ter pomeni prvo naložbo iz te afriške države pri nas. Iz predstavitve egiptovske družbe s 60-letno tradicijo in sklenjenega posla je mogoče sklepati, da so ugodna cena in sprejete zaveze tudi posledica strateških odločitev o prodoru družbe El Sewedy in širše egiptovskega gospodarstva prek Slovenije v Evropo.

Kupca iz Skupine El Sewedy za nedoločen čas jamčita, da bo družba Iskraemeco ostala neodvisna pravna oseba, ki bo poslovala v Republiki Sloveniji z obstoječim sedežem v Kranju in obstoječim imenom in da bo družba Iskraemeco ohranila lasten razvojni oddelek. Kupca sta se ob nakupu tudi zavezala, da bosta v prihodnjih štirih letih investirala do 30 milijonov evrov za razvoj družbe Iskraemeco, hkrati pa bosta ohranila število delovnih mest, izboljšala tržne deleže na mednarodnih trgih, utrdila razvoj pridruženih podjetij v Indiji in Maleziji ter izboljšala tako finančno upravljanje družbe kot upravljanje informacijskih sistemov. Nadaljevala bosta razvijanje človeškega kapitala, kot odgovoren strateški partner bosta ves čas dajala na razpolago svoje strokovno znanje in izkušnje. Kupca sta se tudi zavezala, da bosta štiri leta po podpisu prodajne pogodbe vsako leto predložila poročilo o izpolnjevanju dogovorjenih zavez in revidirano letno poročilo družbe Iskraemeco ter pridruženih podjetij. V primeru kršitve dogovorov sta kupca dolžna plačati prodajalcem pogodbeno kazen v višini osem odstotkov od skupnega zneska kupnine. S podpisom pogodbe so si prodajalci zagotovili predkupno pravico za nakup teh delnic, če bi jih prodajalca v roku 24 mesecev od dneva podpisa pogodbe prodala zunaj skupine El Sewedy. V primeru, da prodajalci ne bi izkoristili predkupne pravice, pa so upravičeni do razlike v ceni nad 101,50 evra za delnico.

Na predstavitvi sklenjene kupčije sta predstavnika paradržavnih skladov SOD in KAD izrazila zadovoljstvo, da je njihova lanska finančna intervencija omogočila nadaljevanje sanacije, ohranitev delovnih mest in da so našli ugodnega strateškega partnerja, ki zagotavlja nadaljnjo rast in razvoj, predstavnik sindikatov pa v imenu zaposlenih, ki so bili še lani večinski lastniki, veselje nad odpiranjem novih perspektiv. Slišali smo tudi, da bo svoj del kupnine (gre za približno 11 milijonov evrov) družba pooblaščenka razdelila med svoje delničarje, nakar naj bi jo likvidirali.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / petek, 20. junij 2014 / 07:00

Ena najbolj »zelenih« občin

Občina Gorenja vas - Poljane je pri ravnanju z odpadki med najboljšimi v Sloveniji, saj na odlagališče nenevarnih komunalnih odpadkov odložijo manj kot odstotek zbranih komunalnih odpadkov.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 15. november 2007 / 07:00

Zimska oprema je že obvezna

Od včeraj in do 15. marca oziroma dlje, če bodo na cestah še vladale zimske razmere, je v Sloveniji (razen na Primorskem) obvezna uporaba zimske opreme na vseh motornih vozilih.

Gospodarstvo / četrtek, 15. november 2007 / 07:00

Iskraemeco prodali Egipčanom

Lastniki kranjske družbe za proizvodnjo električnih števcev Iskraemeco so skoraj 98 odstotkov družbe prodali egiptovski skupini El Sewedy za 37,6 milijona evrov.

Splošno / četrtek, 15. november 2007 / 07:00

Mladi glasbeniki v Brnu

Učenci jeseniške glasbene šole so obiskali prijatelje na glasbeni šoli v češkem Brnu.

Splošno / četrtek, 15. november 2007 / 07:00

Človek in kovina ter prosta tema

Na Osnovni šoli Prežihov Voranc Jesenice so v petek, 9. novembra, pripravili ogled projekcije digitalnih fotografij na temo Človek in kovina ter na prosto temo. Organizatorji so bili Fotografsko...

Splošno / četrtek, 15. november 2007 / 07:00

Jeseniška bukvarna vabi

V jeseniški bukvarni so se odločili za še bolj zanimivo ponudbo knjig, s čimer želijo dvigniti bralno kulturo med Jeseničani. V prostorih na Titovi cesti tako ponujajo novejše slovenske in tuje k...