Specialist za strme gorske teke Klemen Triler, ki je opravil s tekaškim delom Dolomitenmanna. (Foto: arhiv Klemena Trilerja)

Nakelčana na slovitem Dolomitenmannu

Klemen Triler in Žiga Trampuž iz Naklega sta nastopila na edinstveni ekstremni tekmi na Južnem Tirolskem, kjer se vsako leto preizkušajo najboljši tekmovalci iz vsega sveta. Vse ekipe nastrojene izredno tekmovalno.

Tekmovati na Dolomitenmannu pomeni sestaviti ekipo štirih tekmovalcev, od katerih mora vsakdo maksimalno obvladati in poznati zahteve svoje discipline. Gre za gorski tek, gorsko kolesarjenje, letenje s padalom in spust s kajakom po reki Dravi. Vse skupaj se dogaja v mestu Lienz in okoliškem hribovju. Tekma, ki je medijsko izredno dobro podprta, je pravi magnet za gledalce. Letošnjo edino slovensko ekipo je sestavil Nakelčan Klemen Triler, ki je kot prvi član ekipe pretekel dobrih 12 kilometrov dolgo progo proti zasneženemu 2441 metrov visokemu vrhu Kühbodentorf, kjer bi moral predati štafeto padalcu, a so žal zaradi preslabega vremena letenje s padalom zaradi varnosti tekmovalcev odpovedali. S kajakaškim delom dirke je suvereno opravil Gregor Borovinsky, kot zadnji pa je zahtevno gorsko kolesarsko etapo s strmim vzponom, kjer je moral večkrat kolo nesti na svojih ramah, in spustom, ki poteka po progi, kjer so pozimi tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju odpeljal Žiga Trampuž, ki zaradi izjemno zahtevnega spusta v zadnjem delu ni mogel več normalno stisniti zavornih ročic. Klemen Triler, ki je »kriv« za nastop slovenski ekipe, je takole ocenil ekipo: »Imel sem zares srečo pri izbiri ekipe, saj se je pokazalo, da smo izredno homogena ekipa in da vsakdo obvlada svoje delo. Še posebej se je izkazal kajakaš Borovinsky z vožnjo »za učbenike«. Po izredno težkih tekmah si ponavadi prigovarjaš, da nikoli več v kaj takega, a smo že takoj na poti domov zaprisegli, da se prihodnje leto znova vrnemo.« Skupno so zasedli odlično trinajsto mesto med amaterskimi ekipami. V profesionalnih ekipah nastopajo večinoma le najboljši tekmovalci v svojih disciplinah. Tako ni nobeno presenečenje, če se na štartu pojavijo svetovni ali celo olimpijski prvaki. Popolnih rekreativcev na tej tekmi ni, saj so konfiguracije posameznih etap preveč zahtevne. »Na klasičnih gorskih tekih še srečaš kakšnega, ki je malce bolj »okrogel«, tukaj pa takih ni,« o tekmi še pove Triler. Magnet za profesionalne ekipe je zagotovo bogat denarni sklad in močna konkurenca. Le na tako konkurenčni tekmi vidiš, kam sodiš.

Gorenjska ekipa se je za nastop pripravljala preko poletja, kot generalko pa so vzeli štafetni nastop na triatlonu jeklenih v Bohinju, kjer so zasedli drugi mesto. Želja za prihodnje leto je izboljšanje rezultata, predvsem pa da ostanejo tako močna ekipa, in da se jim morda pridruži še kakšna druga iz Dežele na sončni strani Alp.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 5. december 2008 / 07:00

Danes bo Miklavžev večer

Miklavžev dan je še posebej za otroke najbolj vesel in najtežje pričakovan dan v adventu, obiski dobrega moža z angeli in parkeljni pa priljubljen ljudski običaj.

Objavljeno na isti dan


Medvode / petek, 9. februar 2007 / 06:00

Nočni pohod na Grmado

Medvode - Kot vsako leto, je bil tudi letos ob prvi polni luni v januarju, 5. januarja, nočni pohod na Polhograjsko Grmado, ki ga organizira Planinsko društvo Blagajana iz Polhovega Gr...

Medvode / petek, 9. februar 2007 / 06:00

Na Katarini si želijo še več gostov

Katarina je dobila novo turistično brošuro, v kateri je predstavljena predvsem tamkajšnja bogata gostinska ponudba.

Medvode / petek, 9. februar 2007 / 06:00

Cepili bodo v skladu s strokovnimi smernicami

V ZD Medvode proti humanemu papiloma virusu še ne cepijo, saj čakajo na uradne strokovne smernice.

Splošno / petek, 9. februar 2007 / 06:00

Anketa: Država bi morala plačati cepljenje deklet

V tokratni anketi smo naše sogovornike povprašali, kdo bi moral kriti stroške cepljenja deklet z novim cepivom proti raku na materničnem vratu, ki je druga najpogostejša oblika raka med Slove...

Medvode / petek, 9. februar 2007 / 06:00

Nadaljevala se bo gradnja tekaškega centra

Za dokončanje izgradnje Športno rekreacijskega centra v Preski bodo potrebovali še okrog 250 tisoč evrov. Od države jih letos pričakujejo 108 tisoč, a svoj delež bo morala primakniti tudi Občina.