Štorovke
Kot štorovke sta mišljeni prava štorovka ali mraznica in mala štorovka ali jelševka, da ne bi prišlo do posploševanja in bi jedli kar vse gobe, ki rastejo na štorih.
Prava štorovka ali mraznica je rumenkasto ali umazano sive barve ter je posejana z rjavo-črnimi luskicami. Med klobukovim robom in kocenom je pri mladih mrena, ki pozneje poči, a zapusti na kocenu obroček. Raste jeseni v velikih skupinah po trhlih štorih in koreninah. Podobno velja tudi za malo štorovko ali jelševko, le da je klobuk cimetno-rjav, na robovih temnejši in voden. Raste kakor žveplenjača, s katero jo lahko zamenjamo, večkrat z njo celo pomešana, zato je treba dobro paziti na razlike. Če pri določevanju štorovk upoštevamo, da imajo obstojen obroček in luskice po betu, ne more priti do nevarnih zamenjav. Nekatere podobne vrste gob iz rodu kučmic so smrtno strupene, vendar nimajo luskic na betu, uspevajo pa samo na štorih iglastega drevja. Napite z vodo imajo prosojno obrobje, tako da skozi meso klobučka prosevajo lističi. Velja pa naj opozorilo, da surove niso užitne in jih je potrebno dobro toplotno obdelati. Pri starejših štorovkah kocen ni uporaben, najboljše pa so, dokler je med klobukovim robom in kocenom še mrena. Malo štorovko pa lahko tudi uspešno umetno gojimo in je zelo cenjena. Nabiramo cele šope gob in klobuke ločimo od pecljev šele tik pred pripravo. V prodaji so te gobe zelo poredko, mogoče večkrat vložene v kis, v hladilniku se ohranijo nekaj dni, s sušenjem in zamrzovanjem si ni vredno delati opravka, so pa odlične vložene v kis. Štorovke so vsestransko uporabne, saj se lahko pripravijo na najrazličnejše načine podobno kakor večino drugih gob.
Porova juha s štorovkami
Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag pora, 25 dag krompirja, 1,2 l mesne juhe ali vode, 2 žlici olja, 1 žlico moke, 1 strt strok česna, 1 dl sladke smetane, malo sesekljanega peteršilja, 20 dag svežih štorovk, sol in sveže mlet poper.
Na olju prepražite očiščen in na kolobarje narezan por ter na kocke narezan očiščen krompir. Pomokajte, zalijte z juho, začinite in kuhajte, da se por in krompir zmehčata. Nazadnje zalijte še s sladko smetano, prevrite in potresite z očiščenimi in dobro prepraženimi štorovkami ter sesekljanim peteršiljem in takoj postrezite.
Oranžna rižota s štorovkami
Za 5 oseb potrebujemo: 40 dag buče z oranžnim mesom, 30 dag svežih štorovk, 5 rezin mesnate slanine, 3 žlice masla, 40 dag riža arborio, 1 dl suhega belega vina, 7 dl mesne juhe, sol, sveže mlet poper in 10 dag sveže naribanega parmezana.
Bučo olupite, ji odstranite semena in jo narežite na majhne koščke. Na stopljenem maslu popražite na trakove narezano slanino in dodajte bučo in očiščene štorovke ter dušite 15 minut. Dodajte riž, nekaj minut dušite, prilijte vino in ko ga riž vpije začnite postopoma dodajati juho. Kuhajte in občasno premešajte, dokler riž ne vpije juhe. Dodajte novo in ponavljajte, dokler riž ne bo kuhan. Nazadnje solite in popoprajte po okusu, vmešajte parmezan ter takoj postrezite.
Krompirjev gratin s štorovkami
Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg kuhanega krompirja, 1 strok česna, 1 žlico masla, 40 dag svežih štorovk, 15 dag naribanega poljubnega sira, sol, sveže mleti poper, 0,5 l sladke smetane, 2 dl mleka, 2 rumenjaka.
Krompir olupite in ga narežite na tanke rezine. Ognjevaren keramični ali stekleni pekač namastite z maslom in ga obsujte s sesekljanim česnom. Tretjino krompirja položite v pekač, dodajte očiščene in prepražene štorovke, začinite s soljo in poprom ter potresite s tretjino sira. Prekrijte z naslednjo tretjino krompirja in postopek nadaljujte, dokler ne porabite vseh štorovk, sira in krompirja. Zmešajte sladko smetano, mleko in rumenjaka ter preliv enakomerno prelijte po krompirju. Pecite 40 minut v na 150 stopinj Celzija ogreti pečici, nato temperaturo zvišajte na 220 stopinj Celzija in površino v 15 minutah zlato rjavo zapecite. Jed lahko postrežete samostojno ali pa kot prilogo k mesu ali ribi.
Osličev file s štorovkami
Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag osličevih filejev, sveže stisnjen sok polovice limone, 3 žlice ostre moke, 5 dag masla, 30 dag svežih štorovk, 5 žlic kisle smetane, 2 strta stroka česna, 1 žlico sesekljanega peteršilja, sol in sveže mlet poper.
Osličeve fileje očistite, solite, popoprajte in jih pokapajte z limoninim sokom. Povaljajte jih v moki in jih z obeh strani specite na vročem maslu. Preložite jih na ogret krožnik in postavite na toplo. Na preostalem maslu prepražite očiščene štorovke, dodajte česen, kislo smetano, in zavrite ter tako pripravljeno omako prelijte preko ribjih filejev, jih posujte s peteršiljem in postrezite s slanim kuhanim krompirjem.