Črna trobenta
Črna ali mrtvaška trobenta, kakor jo tudi imenujemo, ima trobljasto obliko, tako, da klobuček postopoma prehaja v vse bolj ozek bet, ki se tanjša proti dnišču.
V dežju je vsa črna, suha pa je sivo rjavkastih odtenkov. Je nezgrešljivo množična goba, ki ima v primerjavi s sorodnimi lisičkami na spodnji strani klobuka samo gube in nobenih resic. Zato je niti s sivo lisičko, ki ji je morda podobna, ne moremo zamenjati, pa tudi če jo, nič zato, ker je prav tako okusna in užitna goba. Sicer pa ime pove vse o njenem videzu. Najraje rastejo takrat, ko drugih gob ni na spregled, ker nimajo nič proti bolj suhim razmeram, le da so svetlejše; se pravi bolj sive kot pa črne. Zelo jim prijajo gozdni obronki, robovi poti in useki ter ponavadi pri belem gabru, hrastu in redkeje pri bukvi, kjer se skupinsko, v večjih šopih zelo razbohotijo. Pri nabiranju jim že sproti odrežemo dnišče in preverimo, če v njem ne domujejo kakšne žuželke. Sveže se nekaj dni ohranijo v zaprti posodi in v hladilniku, zelo lahko jih je sušiti, ker vsebujejo veliko manj vode kakor druge gobe, in zamrzovati. Črno ali mrtvaško trobento imenujemo tudi »tartuf« za reveže in je ena temeljnih kuhinjskih gob. Največkrat se uporabljajo kot začimba, zaradi svojega izrazitega vonja. Najboljša je za dodatek raznim mesnim jedem, prekuhana in drobno zrezana je z dodatkom skute ali majoneze odličen namaz na kruhu, je pa tudi odličen dodatek juham in enolončnicam.
Kremna cvetačna juha s črnimi trobentami
Za 4 osebe potrebujemo: 3 žlice masla, 1 manjšo sesekljano čebulo, 40 dag cvetače, 30 dag krompirja, 1 žlico moke, 1 l goveje juhe, 0,5 dl sladke smetane, 15 dag svežih ali pol manj suhih in v vodi namočenih črnih trobent in sol.
V kozici stopite maslo, dodajte sesekljano čebulo in pražite, da porumeni. Dodajte očiščeno in na kocke narezano cvetačo in krompir ter ju malo prepražite. Pomokajte, dobro premešajte in zalijte z govejo juho. Kuhajte toliko časa, da se cvetača zmehča. S paličnim mešalnikom juho zmiksajte, dodajte sladko smetano drobno narezane črne trobente in solite po okusu. Tako pripravljeno juho dobro prevrite in takoj postrezite.
Široki rezanci z grahom in črnimi trobentami
Za 5 oseb potrebujemo: 5 žlic oljčnega olja, 10 dag na kolobarje narezanega pora, 50 dag svežega ali zmrznjenega graha, 20 dag svežih ali pol manj suhih in v vodi namočenih črnih trobent, 3 sesekljane stroka česna 1,5 dl mesne juhe, 1 dl sladke smetane, sol, sveže mlet poper in 50 dag širokih rezancev.
V večji posodi na oljčnem olju prepražite por in grah. Dodajte sesekljan česen, drobno narezane črne trobente ter zalijte z mesno juho in sladko smetano. Začinite s soljo in poprom ter kuhajte toliko časa, da se grah zmehča. Primešajte skuhane in odcejene široke rezance, dobro premešajte, prevrite in postrezite z naribanim parmezanom. Lahko pa jih ponudite tudi kot prilogo k pečenemu mesu.
Svinjski kare nadevan s kostanjem, črnimi trobentami in gorgonzolo
Za 5 oseb potrebujemo: 1,2 kg svinjskega kareja, 50 dag kostanja, 15 dag gorgonzole, 10 dag svežih ali pol manj suhih in v vodi namočenih črnih trobent, 2 čebuli, 3 žlici olja, sol in sveže mleti poper.
Kostanj skuhajte in ga olupite. Skozi sredino kareja z nožem vzdolžno prebodite, da dobite luknjo za nadev. Olupljen kostanj posolite in mu primešajte na kocke narezano gorgonzolo in na drobno narezane črne trobente ter s tem napolnite kare. Kare posolite in ga z zunanje strani natrite s poprom in oljem. Postavite ga na pekač, ga obložite z na kocke narezano čebulo in ga eno uro in pol pecite v na 180 stopinj Celzija ogreti pečici. Vmes ga po potrebi zalijte z malo vode. Ko je kare pečen ga narežite na kotlete, prelijte z omako, ki je nastala med pečenjem in postrezite s praženim ali pire krompirjem.
Biftek s črno trobento in zelenim poprom
Za 4 osebe potrebujemo: 4 goveje bifteke težke po 20 dag, 2 žlički vloženega zelenega popra, 5 dag masla, 10 dag slanine, 1 čebulo, 10 dag svežih ali pol manj suhih in v vodi namočenih črnih trobent, sol in 2 žlici svežega sesekljanega peteršilja.
Bifteke natrite s soljo in strtim zelenim poprom ter jih z obeh strani poljubno specite na vročem maslu. Pečene zložite na topel krožnik. Na preostalem maslu prepražite na kocke narezano slanino in sesekljano čebulo. Dodajte očiščene, oprane in narezane črne trobente ter vse skupaj dušite 10 minut. Po potrebi dosolite, potresite s sesekljanim peteršiljem in dušite še nekaj minut. Medtem bifteke zložite na krožnike, jih prelijte z omako in postrezite s svaljki ali pa s pečenim krompirjem.